Help

Temat dostępny też na forum: Wesele bez ogłoszeń
to wątek troche nie na temat.Otóż chodzi o chrzciny.Siostra mojego narzeczonego chce abym byłą chrzestną jej dziecka.Niebyło by w tym nic dziwnego tylko ze ona chyba robi mi na złość-chce zebym nią była ze wzglądu na kasę!!wogóle się z nią nie trzymam a tu nagle z tym wyszła.Ja mam teraz przygotowania do ślubu (tuż tuż) i nie mam czasu jeszcze się przygotowaniami do chrzcin:(chciałabym to przełożyc na po ślubie tylko jak to jej powiedziec zeby nie urazić:(pomżcie dziewczyny co mam w takiej sytuacji zrobic??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Help

hmm... a nie możesz po prostu grzecznie odmówić?

bez sensku nie kumam jakie przygotowania do chcin ?>
jedno spotkanie z ksiedzem i spowiedz i to wszytsko
nie przesadzasz troszke?
mój maciej był chrzestnym na miesiac przed naszym slubem i dał rade

a ja z męzem bedziemy w maju
malutki juz sie urodził i jest w domu
chyba chrzestnych nie czekaja zadne przygotowania oprócz spowiedzi

mój maz miała spotkanie z ksiedzem jedno pól godzinne

Pajacynka a tak po za tym dziecku sie nie odmawia

tez tak słyszałam :) i to chyba miłe,ze ciebie rodzice wybieraja

co rozumiesz przez to ze ona chce Tobie zrobic na złosc-?????Na złosc tym ze chce abys została Matka chrzestna jej dziecka?? Takie to wielkie obciążenie dla Ciebie ?

jak nie chcesz to odmów
A co do Chrzestnej - nie ma zadnych obowiazków - musi mieć zaswiadczenie od swojego ksiedza w parafii z echrzestną moz ebyc, spowiedż, prezent i tyle - na prezent wcale nie mussisz dawac dużo kasy ......

ale nie musisz sie przygotowywać do tego aby być chrzesną!!!wystarczy pójść do parafii po karteczke ze możesz być chrzesną i do spowiedzi. Ubierasz sie ładnie i kupujesz prezent, wcale nie musi to byc niewiadomo co wkońcu każdy chyba wie ze masz ślub i nie możesz sobie pozwolić na super drogi

spowiedź, prezent i elegancki ubiór-wszystko co trzeba zrobić ;)

pmagdalena : wiem, ze się nie odmawia, ale koleżanka jest najwyraźniej negatywnie nastawiona do tego chrztu...

no własnie moze to nie sioistra twojego narzeczynoego jest anty tylko ty sie tak nastawiłas i poprostu szukasz wymówiki?

Pajacynka mam nadzije ze sie nie gniewasz?

Oczywiście, że się nie gniewam :) No coś ty!

ja ciebei absolutnie rozumiem i wierze ze rowneiz cos takiego jak chrzest mozna komus zrobic na zlosc - ludzie sa rozni, przerozni i czasem wlasnie tacy

to co mnei najbardziej w takich zwyczajach wkurza to to ze to tak bardzo nieelegancko jest odmowic - nie odmawia sie bycia rodzicem chrzestnym, nei odmawia sie bycia swiadkiem etc.

kurcze, na matke chrzestna powinno sie wybrac osobe co do ktorej ma sie pelne zaufanei i zyczliwosc - taka osobe ktora zawsze sama z siebie - z glebi serca - bedzie pamietala o urodzinach swojego chrzesniaka, ktorej nigdy nie zabraknie w waznych dla niego momentach w zyciu
a nie osobe majetna - traktowane jako jedyne kryterium

ja na przyklad mam chrzestnych ktorzy maja mnie w glebokim powazaniu (choc moi rodzice wybrali ich w owczesnych czasach swiadomie, bynajmniej nei na zlosc czy jak)
w kwestii chrzestnego to ja nawet nie wiem jak on ma na imie

dlatego tak bardzo zazdroszcze chrzestnej mojemu narzeczonemu czy chociazby mojej siostrze - w tym wypadku "wybor' okazal sie byc jak najbardziej "trafiony" - ci ludzie stanowia kwintesencje tego czym powinien (wg mnie) byc rodzic chrzestny
zaznacze iz chrzestna mojej siostry nei jest osoba majetna, w recz przeciwnie raczej
ale jak tylko moze - i na tyle na ile moze - stara sie zawsze cos milego mojej siostrze podrzucic

Inne tematy z forum

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...