Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Jestem w trakcie odstawiania małej od piersi i mam wątpliwości ile powinna czego jeść. Do tej pory miała pierś na ządanie.
Może komuś będzie się chciało opisać ile czego dziennie jedzą wasze maluchy:-)
Nie chciałabym jej przekarmiać bo i tak niezły pulpecik. Waży ponad 10kg, waga urodzeniowa 4500g.
U Nas wygląda to mniej więcej tak:
godz 10.00 180ml mleczka
14.00-15.00 słoiczek obiadku mały 130g
po obiedzie herbatka
18-00 słoiczek owoców
20.00 180 ml mleczka
I teraz pytanie czy w nocy też dawać mleko czy tylko herbatke. Do tej pory dawałam w nocy pierś z dwa razy.
Dziś o 3.00 dałam herbatke ale ewidentnie mała była głodna i dałam też 180ml mleczka.
Co o tym myślicie?
Będę wdzięczna za odpowiedz
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Witam :)
mam 10 mc córcie waga 8 kg, 80cm wzrost, 4 ząbki
5.00- 150 mleko
10.00 na przemian kaszka, parówki z jajeczkiem
12:00 obiadek ( 3 dni robione zupki z mięskiem) a potem słoiczek duzy
15:00 mały słoiczek owoców
16:30 obiadek
18:00 kaszka
21:00 180 mleko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja mam synka ktory ma 9,5 miesiåca i wazy 9,5 kg ale jest duzy bo az 79 cm. jest szczuplutki chociaz daje mu ok 8-9 kaszke ok.180.
ok.12-13 obiadek ze sloiczka lub mojå zupke.
ok.15 deserek lub jakis owoc
ok. 19-19.30 kaszka 200ml
w nocy je 150ml.mleka
w miedzy czasie jakies chrupki,biszkopty,lub wafle ryzowe.
jest barzo ruchliwy i juz chodzi,nie caly czas ale prubuje i robi kilka krokow potem biegnie na czworaka i tak wkolo.
nie daje mu za duzo mleka bo ostatnio mial przewlwkly kaszel i lekarz powiedzial ze moze go miec od mleka nan, kupilam hipp-a i daje mu 2 razy zeby pil bo przeciez musi pic mleko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam!
Moj synek ma 9,5 miesiaca i wazy 10kg i 200 gram a u nas jadlospis wyglada tak:

ok 6:30 mleko 260 ml
10:30 - 11 kaszka mleczno-ryzowa + serek homo
ok 13:30 - 14 zupka duzy sloik lub gotowana przeze mnie
ok 16:30 mleczko 260
0k 18:30 kaszka ryzowa lub manna + sloik owocow
ok 19:45 po kapieli mleczko 260
do tego po kazdym stalym posilku i pomiedzy nimi soczek bobofruit lub herbatka
maly przesypia cale noce odkad skonczyl 5 miesiecy spi od 20 - 6 rano jesli zdarzy mu sie przebudzic daje soczku lub herbatki kilka lykow i spi dalej nawet nie wyciagam go z lozeczka i mysle ze w wieku 10 miesiecy dziecko juz nie powinno jadac w nocy bo nie ma takiej potrzeby a jedynie moze to powodowac ze ciagle sie budzi bo zoladek caly czas pracuje
pozdrawiam

Jak tak to wszystko czytam to niektóre mamy podziwiam a niektóre najnormalniej w świecie mnie dobijaja. Żadnych DANONKÓW, MONTE, KINDERÓW NIE DAJE SIĘ TAKIM MAŁYM DZIECIACZKOM!!! Zawierają one najlepsze mleko, czyli najwięcej białka! Dajecie mleko modyfikowane bądź też pierś i do tego danonek,no bezsens! To lepiej od razu kupcie mleko w kartonie - na dodatek taniej wyjdzie. Nie ma się czym chwalić, to są malutkie dzieci, a nie 5-cio czy 6-cio latki.

Mój Aleks je tak:
9.oo - mleko (210ml, bebilon pepti + kleik ryżowy)
11.30 - kanapka z masłem i z szynka z drobiu, jajko (wymiennie)
12.oo - drzemka
14.oo - zupka (sama gotuję)
15.oo - drugie danie (ziemniaki + mięso + marchew)
18.oo - deserek lub jogurt (nestle albo bobovita)
20.30 - mleko (210ml, bebilon pepti + kleik kukurydziany)
21.oo - spanko

Między posiłkami pije baaaardzo dużo herbatki (zwykły lipton). Soki średnio 4 razy w tygodniu po 150ml. Na przekąskę dostaje chrupki, które uwielbia i raz na czas lubisia (rzecz jasna nie całego i bez masy).
Śpi do rana, bez pobudek, ale wiercioch z niego straszny:) W nocy nie dostaje butelki już ponad trzy miesiące.
Skończył 10 miesięcy i waży 9kg - czyli nie za gruby nie za chudy. Ma 6 zębów, rozwój do wieku.

Mój maly Stefus wazy 11kg. Rano pije mleko -180ml, potem polowé, zóltka, i biszkopty, na obiadek zupka z królika lub indyka, nastépnie po 2 h sloiczek gerbera z owocami, a wieczorem mleko 180ml. i klade go spac, jak nie zasnie to okolo 23.00 500ml piwa - zubr lub zywiec...;))) dla mojego faceta , aby mial natchnienie do uspienia malego, a potem dziki sex - polecam - Kochane - kazde dziecko jest inne i zycze wam aby wszystkie nasze pociechy byly zdrowe. pozdrawiam

nasza Lenka ma 9 miesięcy i 10 dni waży 7700 kg i mierzy 75 cm jest drobniutka ale nie malutka :) zajrzałam na to forum bo wydawało mi się ze je za często z resztą sama ją tak nauczyłam.. a je tak:

8-9 150 mleczka
10:30 deser
13 zupka obiadek okolo 220
przed snem kolo 15 mleko 180
17:30 180 mleczka chociaż teraz jak idą ząbki to raczej owoc i herbatka
20:30 kasza kolo 200

i mam wrażenie ze cały nasz dzień kręci się w kolo jedzenia Leny...
czy mam jej zmniejszac te posiłki dawac moze wiecej na raz a zadziej nie mam pojęcia,, hms

Witam
Moja coreczka ma 10,5 miesiaca i wazy 8,5 kg.

A to jadlospis:
Rano 8.00: 210 ml mleka
11-11.30 kaszka Bobovita przeznaczone na ten wiek
Obiad 15-16 (w zaleznosci jak dlugo spi)sloiczek z jedzeniem lub zupka zrobiona w domu ok.170-190ml
18.00-owoce
20.00-210ml mleka

Do niedawna dostawala mleko o 23 ale teraz juz nie chce pic!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja podobnie bardzo karmie mojego 10 miesiecznego synka:

7:30-8 mleko modyfikowane okolo 150 ml (wczesniej wypijal wiecej ale ostatnio butelka mu nie pasuje)
10:30-11 kaszka nestle na wode
14-15 obiadek słoiczek
16:30-17 deserek
19:30-20 mleko lub kaszka na mleku
i spi do rana czasami sie budzi okolo 12 w nocy ale nie z glodu poprostu tak ma.Zastanawiam sie wlasnie czy nie powinnam zaczac podawac małemu czegos wiecej? pozdrawiam wszystkie mamay

a mi sie wydaje że żywienie każdego dziecka jest bardzo indywidualne.
Ja Magdzie z opóźnieniem wprowadziłam słoiczki (miałam ku temu powody, ale mniejsza o to) i obecnie ma 6,5m-ca, 75cm i 7600g, a zajada tak:

7.oo mleko ok 80ml
10.oo-11.oo mleko 100ml
13.oo-14.oo obiadek (pol sloiczka malego)
między 13.00 a 16.oo owoc, sok albo herbatka
16.oo-17.oo mleko 150ml
20.oo kaszka ryżowa 120ml
3.oo mleko 150ml

Mała nie chce więcej jeść.
Nie wiem dlaczego je więcej na noc zamiast w ciągu dnia... Nie wiem jak ją przestawić, próbowałam ale ona nie lubi jesc w ciągu dnia, woli na noc :/ a przecież to niezdrowe :/

za duzo tych posilkow podajesz malemu:(

Do podawania owockow, warzyw czy ciasteczek jest super siateczka z gryzakiem. Super sprawa w okresie przejsciowym pomiedzy piciem mleczka a gryzieniem pokarmow stalych.

Tutaj firmy NUBY
image

Uploaded with ImageShack.us

Lepiej jak mniej waży niż za dużo. Moja waży też ok. 8,5 kg i ma skończone 10 miesięcy, a i tak wydaje mi się że jest okągła. Wzrost ok. 70 cm. Urodziła się malutka 2,6 kg. Moja córeczka dostaje: 8.00 - kaszka na 120 ml mleka (nie lubi kaszek zbytnio dlatego tak mało) i trochę suchego chleba skubie (alergik), 12.00 obiadek ok. 130-150 ml, 14.30 230 ml mleka, 16.30-17.00 deser owocowy 125 ml, 18.00 130 ml mleka i o 19.30-20.00 kaszka na 100-130 ml mleka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spi cala noc.... moj spi cala nocod 20 do 8.30(czasem dluzej)

wcale nie chuda tylko drobna - i mamusia nie bedzie miala w przyszlosci problemow z nadwaga dziecka.
Moj synek ma prawie dziesiec miesiecy i wazy ok 9 kilo przy 76 cm wzrostu.
A mala mojej kolezanki ma prawie 2 latka i wazy ok 12 kg i wszystko jest wporzadku.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Oj ja za potrawami "dorosłymi" i pasztecikiem tez bym raczej nie była :) Błędy żywieniowe nie pojawiają się po miesiącu :)
Poza tym w tym wieku sól jest zbędna. Tak samo jak słodzenie.

Moje małe urodziły się z wagą 2400 i 2380. 10-go stycznia skończą 10 miesięcy.

Na dzień dzisiejszy dzień od strony karmienia wyglada tak (oczywiście godziny orientacyjne bo budzą się raz o 7.00 raz o 8.00)

-7.00 pobudka i mleko z 210 ml wody
-9.00 mleko z 180 ml wody przed drzemką nr 1
-11.00-11.30 pobudka i kaszka ryżowa 100 ml+70g owocków- pół małego słoiczka na przemian z połową bułeczki pszennej z masełkiem i piersią z kurczaka lub indyka wędzoną (co drugi dzień) + herbatka ziołowa/owocowa taka słabiutka min. 150 ml
-13.30 drzemka nr 2
-16.00 pobudka i obiadek po 150-190 g w zależności od humoru :) + sok przecierowy 150 ml
-18.00 jogurcik 100g lub kisielek mleczny 100 ml lub owoce
-20.00 mleko z 210 ml wody zagęszczone 3 miarkami kaszki ryżowej

Czasami zdarza się, że nie chcą spać to dostaja do łapki chrupaczka lub coś innego- stosownie do wieku oczywiście :)

Co do kanapek to wykrawam dwa krażki ze środka bułki, smaruję masłem i daję tą pierś zblenderowaną trochę :)
Ząbkami się nie przejmujcie. Małgosia nie ma ich wcale a Marysia od 3 tyg. 2 sztuki na dole :)
A radzą sobie doskonale :)

dodam ze ma 5 zabkow rozwija sie super waga 10 kg wzrost 74 cm zaczyna chodzic sam tz puszcza sie i stawia po 3 kroczki zaczol siedziec jak mial 5 miesiecy sam a raczkowac jak mial 6 miesiecy jada precle suchary ryby szpinak od 6 miesiaca nasz lekarz jest bardzo zadowolony z rozwoju synka pozdrawiam

jojjjjjj czytam czytam i czytam i oczom nie wierze poniewaz moj synek 9,5 miesiaca i ma calkiem inne menu niz wasze dzieci a wyglada to tak

8 rano sniadanie musli na mleku guten morgen
10,30 owoce jablka gruszki banan jezyny do wyboru
12 obiad makaron z brokulami (warzywa) lub miesko z ziemniakami lub szpinak z lososiem na smietanie
19-16 deser jogurt z owocami, chrupki
17 kolacja ryz z warzywami to zalezy co bylo na obiad jesli ziemniaki to ryz lub makaron ( dodam ze dziecko powino dziennie zjadac potroszke makaronu ryzu i ziemniakow dodaja energii)
19 flacha mleka ( specjalna na noc) OK 200 ml
dodam ze jada precle pieczywo platki na mleku kiwi itd

Jesli chodzi o kaszki to podawalam ale szbko zrezygnowalam poniewaz nie lubi
Wprawdzie nie mieszkam w polsce i moze dla tego tak bardzo jest rozna dieta dla dzieci
ps do obiadkow podaje lyzeczke oleju rzepkowego pomaga w lepszym wyproznianiu i w zdeciach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

urosnie Ci pudzian jak bedziesz tak przekarmiac!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja bardzo podobnie karmie swoja corcie, teraz wazy 8,400 , skonczyla 10 miesiecy. W ciagu dnia podaje jej juz zroznicowane jedzenie, a najchetniej je to co my:) jest zgrabna, filigranowa, ale bardzo silna. wciaz czekamy na zabki, juz sie jedynka wyrzyna bo czuje, ale mała radzi sobie z gryzieniem buleczki, flipsow czy biszkopcikow:))

Masz racje, zgadzam sie z Toba , ze za duzo cukrow. Moja coreczka tez tak wazy i skonczyla 10 miesiecy, jest silna i zwinna. Zaraz bedzie biegac, bo juz chodzi trzymajac sie mebli:)) drogie mamy, duzo wazace dziecko wcale nie jest powodem do dumy i zadowolenia:) pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

fizjoterapeuta OWI Gdynia M.Morawski (5 odpowiedzi)

hej. czy ktoś uczęszczał z dzieckiem do tego pana? Jakie wrażenia?

jaki rozmiar pościeli do większego łóżeczka? (33 odpowiedzi)

Mam zamiar przesadzić córkę z łóżeczka dziecięcego na takie większe, ale jeszcze nie zupełnie...

Jakie zabawki edukacyjne polecacie? (32 odpowiedzi)

Chcę kupić jakieś zabaweczki Amelce ale nie mogę się zdecydować co jej kupić, za dużo tego...