Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Jestem w trakcie odstawiania małej od piersi i mam wątpliwości ile powinna czego jeść. Do tej pory miała pierś na ządanie.
Może komuś będzie się chciało opisać ile czego dziennie jedzą wasze maluchy:-)
Nie chciałabym jej przekarmiać bo i tak niezły pulpecik. Waży ponad 10kg, waga urodzeniowa 4500g.
U Nas wygląda to mniej więcej tak:
godz 10.00 180ml mleczka
14.00-15.00 słoiczek obiadku mały 130g
po obiedzie herbatka
18-00 słoiczek owoców
20.00 180 ml mleczka
I teraz pytanie czy w nocy też dawać mleko czy tylko herbatke. Do tej pory dawałam w nocy pierś z dwa razy.
Dziś o 3.00 dałam herbatke ale ewidentnie mała była głodna i dałam też 180ml mleczka.
Co o tym myślicie?
Będę wdzięczna za odpowiedz
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Ile powinno jeść 10 miesięczne dziecko

Moja 8miesięczna Małgosia je mniej więcej tak:

Po przebudzeniu ok 6-7 rano -> kasza manna na mleku modyfikowanym - ok 280-300ml
ok3h później -> jakieś owoce z serkiem, ew.deser owocowy ale duży słoiczek,
ok.1,5-2godz później -> mleczko ok 200ml
ok.2-2,5 godz. później -> obiadek (sama gotuję)
ok.3 godz.później - > deser w postaci budyniu etc.
ok 19 ->kasza na mleku modyfikowanym 300ml

W nocy nie jemy ani raczej nie pijemy. Dzięki temu mamy spokój :-)
Pierwsza córcia jadła podobnie.
Godziny nie są "sztywne" wszystko zależy od ilości zjedzonego pokarmu jak i również potrzeb Gosi.
W między czasie pijemy cherbatki, soczkiowocowe bez cukru itd.

Rozwijamy się super, ważymy bardzo dobrze. Nie jesteśmy ani za grube ani zachude. A apetyt nam dopisuje :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aha, a między przejściami nie karmiłam w nocy. Tylko woda- owszem był płacz ale tulenie i smoczek pomógł. Teraz mała zasypia o 21 i śpi do 6.30 bez przerwy potem pobudka na butlę i spanie do 8 rano ;)
Życzę powodzenia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

ja pod koniec czerwca odstawiałam i trwało to z 2 tygodnie, przez kilka dni były wrzaski, histeria na widok butli. Od urodzenia mała była na cycu na żądanie bez butli. Jak zaczęłam butlę to po pierwsze zmniejszyłam ilość karmień z na żądanie przez 3 razy dziennie, potem 1 dziennie. Aż pewnego dnia całkowicie cyca nie dałam.I tu 1 dzień bez cyca, 2 dzień i tak zostało do dziś.
Moja ginekolog i pediatra powiedziały że najlepiej odstawić do 1roku. Bo potem trudniej i dłużej to trwa.
Teraz mała sama upomina się flaszkę 3 razy dziennie.
Po drugie to byłam nie ugięta. Mąż i babcia mówili że mam cyca bo zamęczę małą ale byłam zawzięta i nie pokazywałam małej że to ona rządzi.Że krzykiem nic nie zwalczy.
No i po trzecie wierzyć że młody człowiek załapie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie przejmowalabym sie tym zbytnio:)moja mala Tosia ciagle na "cycu", ma 10.5 miesiaca i czasami potrafi budzic sie kilka razy w nocy.wszyscy mowili, ze to zabki tylko jak ona sie budzila co godzine to zadne zabki nie wychodzily....teraz spi spokojnie , budzi sie czasami raz lub 2x.ja nie walczylam z tym, bo i tak nic nie skutkowalo:)

ja ci nie pomoge -mam to samo tylko Maja teraz budzi sie co godzine i karmie nadal

witam wszystkie mamy !!Mój synek ma 10 miesięcy wazy sobie 11kg .probuje odstawic go od cyca i mozecie mi wierzyc nie jest to latwe.Juz niewiem co mam zrobic . Z butelki nie chce od malego juz pic ani mleka ani herbatki .nic .wszystko je z lyzeczki nawet kaszke .w nocy budzi sie z 2 razy do cyca .jeszcze teraz wychodza mu wszystkie 4 zabki naraz .To tym bardziej nie ma mowy o odstawieniu bo przy cycu sie uspokaja .Co mam robic ??????/karmic dalej ? Macie jakies pomysly jak go odstawic ?

Mój Franek urodził sie 4400. W niedzielę kończy 10 miesięcy. Wazy około 9200 - czyli zadna rewelacja. Jest na cycku (na ządanie), nietoleruje w ogóle butelki. Nie chce tez kaszek, ani owoców. Za rada pediatry 3 x dziennie dostaje zupki/obiadki. Do tej pory słoiczki, bo jak widziałam jak je, to mi sie odechciewało gotowac. Od jakiegos czasu zaskoczył i potrafi zjesc dwa duże słoiki - zaczynam wiec mu gotowac. Coraz czescie je tez z nami - ziemniaczki z brokulami, kawałeczek chlebka z masełkiem itp. Przybiera dobrze - teraz. Leczony jest na refluks. nie chce pić - ewentualnie woda z niekapka, bron boze sok. Tylko mój biedny cycek. na dodatek budzi si e w nocy... Przebadałam go u wszelkich lekarzy. jest zdrowy - nawet refluks ustepuje. taki ma "subtelny charakterek".
Jak dziecko tak wymiotuje przy jedzeniu to może refluks, albo jakas nietolerancja pokarmowa?

Monia,
nie dołuj się!!! Każde dziecko jest inne, ma swoje żywieniowe nawyki, humorki itd. Mój synek ma skończone 10 m-cy, ma 76 cm wzrostu i waży 8,400 kg, zębów zero i juz przestałam się przejmować tym, że chudy i bezzębny, bo jest aktywny i rozwija się swoim rytmem, choć jeszcze nie staje, nie chodzi, nie siedzi stabilnie sam, bo miał wzmożone napięcie mięśniowe i chodzimy na rehabilitację. Jakiś czas temu wymiotował zupki słoiczkowe, które wczesniej wcinał, towarzysyzła temu biegunka, więc miał jakieś jelitkowe problemy, bo akurat bylismy po urlopie. Po tygodniu nadrobił brak apetytu, a teraz znowu nie chce jeśc obiadków. Zaczynam sama gotować, ale średnio daje to poprawę. Miksuje mu tez wszystko, bo nie ma czym gryźć. Kasze niby lepiej mu idą, ale zauważam, że nie tak dobrze jak kiedyś, więc chyba zęby wychodza w końcu, bo ogólnie jakoś rozdrażniony jest. Trzeba to przecierpieć i być cierpliwym. Wiem, że dwoimy się i troimy i chyba czasem za bardzo przejmujemy. Jeśli Twoja Mała jest aktywna to bardzo dobrze. Może ma chwilowy brak apetytu. Co do wymiotów nie potrafię się wypowiedzieć. Mój synek też nie pije za dużo i ma to chyba po mnie, bo ja też nie piję dużo. Czasem warto poczytać o doświadczeniu innych, ale trzeba do tego podchodzic też trochę z dystansem i nie porównywać swojego dziecka do innych, bo wtedy można się wpędzić w doły.
Trzymam kciuku za poprawę1 Głowa do góry! Powodzenia :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nasza dieta wygladala dotychczas tak:
7:00 - mleko z piersi
10:30 - kaszka z owocami ok. 200 ml
13:30-14:00 obiad duzy sloik 190 g
17:00 - kaszka z owocami ok. 200 ml
19:30 - mleko z piersi
Do picia podaje wode, lacznie ok. 120 ml dziennie. Noc przesypiamy.
Od tygodnia rezygnujemy z porannej kaszki na rzecz bardziej tresciwego II sniadanka (kanapka, jajecznica itp.) i wprowadzamy 2 daniowy obiad z odstpem czasu miedzy zupka a II daniem. Niestety wychodzi nam to roznie, bo zbieglo sie z wyrzynaniem sie zabkow.
Pozdrawiam.

aha między czasie chrupki kukurydziane, wafelki ryżowe, troszkę spróbuje tego co my jemy

moja Julka urodziła się 3290 g, 55 cm.Do 9 m-ca na piersi.
Mniej więcej ok.5- 6 rano butla ok 150 ml (bebiko zagęszczane).
ok 9 kaszka mleczno- ryzowa ok 90 ml + poskubie sobie chleba lub bułeczkę albo jajecznica na parze.
Do obiadu ok 13 deserek owoce na spacerze lub w domu w zależności od pogody
Między 13 a 14 obiad- zjada tyle co kot na płakał ok 80 ml
Po obiedzie deserek albo mleko (bebiko Zwykłe) do 100ml
ok 18 kaszka mleczno- ryżowa ok 90 ml czasami mniej
ok 21 butla (bebiko zagęszczane) ponad 150 ml na raty
Cyc na dokładkę.
Musiałam powoli zrezygnować z cyca bo mała przez 1,5 m-ca 30 g przybrała na wadze. Teraz jesteśmy na jednym karmieniu.
Obecna waga ok 9 kg, 73 cm długa

Cześć
Widzę, że mój 11,5 kilogramowy synek, który za parę dni skończy 10 miesięcy, to żadna nowość - a myślałam, że to wyjątkowo duży chłopczyk.
Nasz dzienny jadłospis wygląda mniej więcej tak:
8-9 - kaszka ryżowa na mleku (ok.230 ml)
herbatka owocowa
ok. 12- kaszka ryżowa na mleku (ok. 230 ml)
soczek
ok. 16 - obiadek - gotowany przeze mnie (w ilości odpowiadającej mniej więcej 2 dużym słoiczkom Gerbera)
ok. 18 - deserek (flipsy albo biszkopty maczane w deserku owocowym ze słoiczka) + herbatka
20-21 - kaszka ryżowa na mleku (ok. 230 ml)
A co do ząbków, to też to teraz przechodzimy. Mamy już 5 ząbków i chyba szósty w drodze, bo dziecko nie spało dzisiaj całą noc.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 44

czytam te wasze posty dziewczyny i doluje sie coraz bardziej :(:(:(:(:(

Moja corcia pare dni temu skonczyla 11 miesiecy, wazy 7.94kg (waga urodzeniaowa 3.00kg) ma alergie na krowie mleko, ziemniaki, jajka i orzechy i w ogole nie pije mleka z butelki bo po prostu nie chce i nie moge jej do tego zmusic (wierzcie mi, probowalam...). Karmienie piersia zakonczylam gdy miala 8 miesiecy bo sama juz nie chciala - stracila zainteresowanie cycem... Do tego bardzo czesto wymiotuje zazwyczaj podczas jedzenia, zaczyna sie krztusic (daje jej wszystko calkowicie zmiksowane) i zazwyczaj konczy sie to wymiotami - wszystko co do tej pory zjadla. A je na prawde malo:

rano - kaszke z mlekiem Bebilon Pepti (180ml max),
lunch - owoce - sloiczki (130) lub zmiksowane babany czy jablka z mlekiem Bebilon Pepti
obiad - zupke (180ml) zazwyczaj sama gotuje ale nieraz dostaje zupke Hippa,
deser - jgurt sojowy (100ml)
wieczorem - kaszke z Bebilon Pepti (180ml max)

miedzy posilkami daje jej rozne ciasteczka czy chrupki dla dzieci ale oczywiscie najpierw musze dokladnie przeczytac czy nie zawieraja jajek lub mleka. Do picia daje jej herbatke lub soczki ale tez duzo nie wypije - ok 120ml dziennie, plus tyle samo w nocy - ona po prostu nie chce pic! Ma tylko dwa zabki na dole, wiec moze to jest przyczyna ze wszystko musze jej miksowac bo inaczej sie krztusi i wymiotuje?

Nie wiem co mam z nia zrobic, po prostu rece mi opadaja i popadam w depresje. Moj lekarz mowi ze to przez zabkowanie ale ja sie z tym totalnie nie zgadzam.
Poza tym jest bardzo aktywna wiec tym bardziej mnie martwi to ze tak malo je...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Hej, moja córka ma prawie 10 miesięcy i nasz dzień wygląda tak:
7:00 herbatka Lipton
8:30 Kaszka albo ryżowa, albo owsianka albo kukurydziana 150 ml raz po raz zamiast tego daje 180 ml mleka;
międzyczasie biszkopt kilka chrupek kukurydzianych, lubi mi podjadać z mojego śniadanka chlebek z masełkiem:)
12:00 obiad 180 ml zupka lub danie z ziemniaków i warzyw
14:00 danonek
15:-16:00 słoiczek 135 ml owoców lyb jabłuszko lub banan a teraz nawet truskawki z cukrem
18:00 kaszka ryżowa lub zbożowa i przed spaniem herbatka
w nocy woda bo jak dostaje coś słodkiego to potem budzi się częściej aby sobie popić
pozdrawiam

witajcie! ja mam 11miesieczne bliżniaki-chłopiec(waga urodz.3240g) i dziewczynka(3060g) chłopiec ma 6 ząbków a dziewczynka 5. następne w drodze:) nasz dzień wygląda tak: ok.7 mleczko: grysiczek krupiczka z mlekiem bebilon, ponad 200ml ok.9.30 sloiczek z owocami duży na pół ok.12 zupka z mięskiem(sama gotuje) ok.pół litr na dwoje dzieci ok.15 kaszka, ponad 200ml ok.17 podwieczorek: owoce lub rybka lub jajecznica na parze itp ok.20 mleczko z grysiczkiem pomiedzy posiłkami czasem herbatniczek lub ciasteczko nie karmilam wogóle prawie piersią bo za mało mleka na dwoje dzieci:( byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś dał mi recepte na przespaną całą noc:)

Mój synek ma 9,5 miesiąca. Nasz jadłospis wygląda tak:
6.00 180ml mleka (bebilon 2)
9.00 kanapka z szynką domowej roboty (chleb też piekę sama) czasami troszkę twarożku lub jajka na miękko, ale tylko tak na smaczek.
10.00 180ml kaszki owsiano-pszennej (nestle)
14.30 obiadek duży słoiczek (przeważnie gerbera, bo Hipp dodaje sól)
17.30 deserek z biszkoptem (owoce z jogurtem)
20.00 180 ml kaszki (ryżowa lub ryżowo-kukurydziana)
23.00 120ml mleka (bebilon2)
Mikołaj waży 10kg, waga urodzeniowa to 3970.

mój mały ma 9,5 mca, waży ponad 8
7- kasza -robie na 150ml wody
12- obiadek -słoik 190ml
15- jogurcik -misiowy jogurcik 120ml
18- słoiczek owocków 120ml
20- kasza na 150ml wody
oczywiście nie zawsze zje wszystko :)
w między czasie je chlebek, flipsy, cisteczka hipp
mleka nie pije wcale, tydzien temu odstawil sie sam od cyca-dostawal jużtylko na noc, butli nie ciągnie, jedynie z niekapka wypije troche wody/herbatki do 50ml dziennie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

moja mala urodzila sie z podobna waga-4600g,ja moim corkom jak byly male dawalam juz wszystkiego sprobowac teraz moja mala ma 6 mies. i cycek kiedy chce i herbatka albo soczek,biszkopciki z jablkiem,na obiad zupka przezemnie zrobiona,a jak dziewczyny jedza obiad to dostaje jeszcze ziemniaczki z buraczkami i zajada sie chrupkami kukurydzianymi,ostatnio daje jej jeszcze w sloiczku owoce ,sprawdzam ktore jej smakuja,moja mala je wszystko co jej podam,jak zacznie biegac to wybiega zbedne kilogramy,moja srednia urodzila sie 4400g,i tez pozerala jedzenie,byla malym pulpecikiem ,a teraz jest szkieletorem

Moja nie wiem ile wayz ale cođ koo10 kg moye nie a je tak Ł
6.00 cyc
9.00 jogurcik taki mały jak danonek + cyc
12.00 Deserek :owoce lub jogurcik lub kisielek z bobofruta
15.00 Obiadek :gotowany kilka łyzeczek lub pół słoiczka dużego
17.30 Próbujemy kaszke ale nie zawsze chce
20.00 Cyc
w nocy 3 razy Cyc

jak mało zje w ciagu dnia bo to niejadek to około19 kanapkę jej wciskam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Witajcie mam problem ,moja kruszynka nie chce pic mleka. Je inne posiłki ,obiadki,deserki, owoce ale mleka nie chce. Próbowałam gotować już na rzadko budyń waniliowy, ale to nie pomaga. Pomóżcie proszę !!!

Inne tematy z forum

Zostałam okradziona przez kuriera-co robić (89 odpowiedzi)

Dziś przyszedł kurier dpd z paczką za pobraniem 177 zł. Miałam 200 zł,on nie miał wydać....

Jak dojechać do LuxMedu w Gdańsku? (3 odpowiedzi)

Podano mi adres Al. Zwycięstwa 49. Będę jechać kolejką i jak wysiądę na Stoczni do będzie ok? I...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (114 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...