Informacje o dotacji na dzialaność

Temat dostępny też na forum: Co? Gdzie? Kiedy?
Jestem osobą pracująca na etat i chcę otworzyć działaność realizującą produkcję opału (brykiet,pellet) ze źródeł odnawialnych (trzcina, słoma).

Czy możecie podać gdzie mogę uzyskać informacje (najlepiej telefonicznie bądź osobiście) odnośnie kwestii dofinansowania z UE czy innych programów regionalnych? Jeżeli się nie uda to będę zmuszony zacząć strasznie marnie, a tak przydałaby się jakaś gotówka na start. Urząd Pracy odpada gdyż tam są dotacje dla bezrobotnych.
Póki co znalazłem tylko arp.gda.pl

Może jakiś pośrednik, który mi wytłumaczy szanse? Na razie szukam tylko informacji o 'realności' takiego scenariusza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Informacje o dotacji na dzialaność

Też chciałem otworzyć produkcje pelletu a że mam do dyspozycji kilka ha to tym bardzo mnie temat zainteresował, i wiem że żeby dostać dofinansowanie musisz być głównie bezrobotny i spełniać pełno innych rzeczy, powiem że ciężko jest teraz dostać dotacje. W google można znaleźć firmy zajmujące się pozyskiwaniem dotacji jednak nie wiem jak to finansowo wygląda

Własnie chyba nie jest tak ciężko, kiedyś rozmawiałem ze znajomym (ok pól roku temu) i opowiadał mi, że w branży usługowej mogli dostać dotację (a już pracował), tylko w końcu się nie zdecydowali - a z tego co mi wiadomo to na usługi jest zdecydowanie trudniej dostać aniżeli na produkcję. I z tego co mi przedstawił to 'pośrednik' chciał ok 5% kwoty całkowitej dotacji dla siebie. Niestety teraz nie mam kontaktu.

Stąd własnie mój temat - teoretycznie powinno coś być gdyż jest to ekologiczne(co teraz w modzie jest) i ma charakter typowo produkcyjny. Planuję to otworzyć na terenie woj. pomorskiego.

Urząd Marszałkowski w Gdańsku, co jakiś czas organizują spotkania, byłem w tamtym roku i już raczej nie ma szans na dotacje, chyba że znajdziecie odpowiednie podziałanie. więcej macie na stronie
http://dpr.pomorskie.eu/pl

powodzenia, nie zapomnijcie o wkładzie własnym i trudnościami przy rozliczaniach, źle rozliczycie cofną dotację

ja brałem z UP nie polecam wszystko ciągnie się jak makaron i trzeba się zwolnić

ps. 2013 jest ostatnim rokiem z tej puli, o 2014 nic nie wiadomo bo nie wiadomo ile RP dostanie i na co (o ile w ogóle)

Inne tematy z forum

Porta KMI Bolszewo (3 odpowiedzi)

Jak w tytule. Pracuje lub pracował ktoś w ich biurze? Jak tam jest naprawdę, bo trochę w necie...