Re: Inne rozwiązanie oczepin - macie jakiś pomysł?
Bardzo zabawnym konkursem jest quiz dla pary młodej. Nowożeńcy siadają tyłem do siebie tak, aby stykali się plecami. Każde z nich dostaje tabliczkę. Pan młody dostaje kartkę z napisem z jednej strony: "ja", a z drugiej "ona". Panna młoda trzyma tabliczkę: "ja", "on". Parze zadawane są podchwytliwe pytania, na które powinni odpowiadać bez zastanowienia przez podniesienie tabliczek, np. kto bardziej kocha swoją teściową (zazwyczaj oboje podnoszą kartkę z napisem "ja"), kto częściej mówi kocham cię, kto rządzi pieniędzmi, kto dłużej śpi, kto częściej się kłóci itp.
Podobna zabawa nazywana jest grą w balony. Parze młodej wręcza się dziesięć balonów z wróżbą w środku. Na przemian młodzi losują balony, dziurawią je i odczytują wróżby na resztę życia. W balonach umieszcza się wróżby: "zakupy robię ja", "śniadanie do łóżka podaję ja", "dziecko urodzę ja", "na piwo chodzę ja", "pieluchy piorę ja", "kasę trzymam ja", "w domu rządzę ja" itp. Goście bawią się najlepiej, kiedy to pan młody losuje wszystkie domowe obowiązki.
Jeśli lubicie "niegrzeczne" zabawy, zaproście na środek sali cztery pary (w tym parę młodą). Mężczyznom zawiązuje się oczy, a w pasie przyczepia się wiszący na sznurku długopis. Przed panami ustawia się puste butelki. Partnerki muszą tak pokierować panami, aby trafili długopisem do środka butelki.
Na koniec można zaproponować gościom zabawę w łańcuszek. Goście panny młodej ustawiają się w szeregu, tworząc tzw. łańcuszek szczęścia. Również pan młody ustawia swoich gości w pociąg. Obydwa szeregi powinny być ustawione równolegle, aby można je było zmierzyć. Uczestnicy nie tylko trzymają się za dłonie, ale by łańcuszek był dłuższy wykorzystują części swojej garderoby, np. krawaty, szale, pończochy. Wygrywa ta drużyna, która utworzy dłuższy łańcuszek szczęścia.
0
0