Jacy są kierowcy komunikacji miejskiej?

Opinie do artykułu: Jacy są kierowcy komunikacji miejskiej?.

Ponad 200 skarg na kierowców i motorniczych wpłynęło od początku roku do trójmiejskich Zakładów Komunikacji Miejskiej. Pasażerowie najczęściej skarżą się na nieuprzejmość, brak kultury, niepunktualność, ale zdarzają się też pochwały.Do naszej redakcji tygodniowo dociera co najmniej kilka maili od czytelników, którzy opisują sytuacje z trójmiejskiego transportu zbiorowego. Najczęściej dotyczą relacji pasażer - kierowca/motorniczy. Najczęściej zastrzeżenia dotyczą tego, że kierowcy nie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Są w porządku

Jeżdżę codziennie komunikacją miejską i nie zazdroszczę im tej pracy.
Przebić się przez gdański korek, dostosować do nierealnego rozkładu jazdy (te rozkłady układają ludzie z księżyca), obsługiwać grzecznie setki niekumatych, którzy nie potrafią przeczytać w autobusie, ile kosztuje bilet albo nie mają drobnych (co jest obowiązkiem pasażera, nie kierowcy). Codziennie przewożą różnych pasażerów, nie tylko grzecznych i kulturalnych.
Kilka razy byłam świadkiem zachowania naburmuszonych pasażerów z pretensjami do całego świata i naprawdę podziwiałam opanowanie kierowcy.
Szczególnie trudną pracę mają chyba kierowcy autobusów.
Motorniczy przestali wreszcie dzwonić, kiedy otwierają drzwi.

Ale co wczoraj zauważyłam jadąc autobusem: na wyświetlaczu poza następnym przystankiem wyświetlano numer kierowcy.
Pomyślałam, że to akcja szczucia jednych na drugich i zachęcania do skarg.
Jak widać po dzisiejszym artykule, nie pomyliłam się.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 5

Dokladnie, zwlaszcza, ze osoba ta nie pracuje za darmo, a bierze za to pieniadze. Z podobnymi sytuacjami mozna sie spotkac na poczcie, gdzie w okienku siedzi kobieta przelewajaca swoje problemy z domu na klienta wlasnie:/
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 7

bo motorniczy to nie Pani z kiosku

wymagacie żeby wam sprzedawali bilety i jednocześnie prowadzili bezpiecznie pojazd , nie mówię zdarzają się buraki ale to naprawdę nie kiosk , chcecie żeby byli punktualni a po bilety kolejka i każdy nie ma odliczonych ???
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 2

jak to jest z tymi roweramiw Gdansku?

pytam bo kiedys (jak jeszcze koncowka jaskowej byla dwukierunkowa) wsiadlem do autobusu w kierunku Moreny pod obecnym Manhattanem z rowerem, zaplacilem za siebie i rower bilet, po czym jak oparzony wybiegl kierowca ze swojej szoferki z wrzaskiem ze mam sie wynosic z tym bo to nie bagazowka, przypomne tylko ze autobus byl przegubowy i do tego zupelnie pusty. Ktos zna odpowiedz?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cóż a ja prowadzę oddział małej kliniki prywatnej

po alkohol nie masz co tu przychodzić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

dlaczego maił cię wpuszczać?. Bo miał przerwę na odpoczynek??? To jest czas dla niego!!
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 9

Pzreżycia jak każdy-miło było być dzieckiem :-)

teraz przeżywam brak kultury polskich kierowców ilekroć wracam ze stażu zza granicy ( trzy razy po 8 tygodni w roku przebywam w kraju zach.Europy gdzie kierowcy transportu publicznego prezentują bardzo wysoki poziom kultury)
Pozdrawiam psychologa-amatora :-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

GWIŻDŻE

... i nie inaczej.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja prowadzę melinę i też jastem uśmiechnięta :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

no to niech montują, ja im nie zamontuję

generalnie kierowcy są obrażeni, ze muszą bilety sprzedawać, pracę zawsze można zmienić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pan rzecznik ZTM / ZKM mówi o urodzie kierowców ?

niech pan zacznie doceniać kulturę osobistą i morale,
a może tego nie ma ?

co do urody to normalnie jest, adonis rzadko,
przeciętnie-

owszem, często są schludnie ubrani, co jest in plus
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

nic nie zrobisz do poki kazdy bedzie myslal ze mu sie nalezy...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

beatko, mialas jakies przykre zdazenie w dziecinstwie? to twoj chyba 3ci post o tym samym. moze powinnas zasiegnac porady u jakiegos lekarza bo takie zachowanir wskazuje na zaawansowany stan przeddepresyjny.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Automat

Czepiacie się wydawania reszty, wystarczyłaby montaż automatu w tramwaju autobusie? Chociaż w tych nowych przydałoby się zwłaszcza że nikt nie miałby potem problemu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakiego napuszczania?

Skoro jest problem, to warto go poruszyć. Zbyt wiele w tym kraju rzeczy zamiata się pod dywan, przez co jesteśmy postrzegani jako słabo zorganizowane państwo o prowincjonalnym znaczeniu.
Budowanie zaufania na najniższym szczeblu, w codziennych czynnościach do dobry krok ku temu, żeby skłonić Polaków do współpracy zamiast skakania wzajemnie do gardeł.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

moze i wsiowy ale wiekszosc kierowcow jest na medal

i po angielsku smigaja az milo:-]

pan nr 6028 nie pasuje do wiekszosci kolegow z tej linii.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

-przpraszam czy ten autobus jedzie na dworzec?

- JAKI DWORZEC??? !!! my tu w gdansku mamy wiele dworcow he he"

rozmowa 6028 z kims kto mial nieszczescie zawitac do gdanska:-]
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

beatko, bilety sa sprzedawane za odliczona kwote, a to co piszesz o uprzejmosci to zazwyczaj nieprawda. zdazaja sie niemili, tak samo jak zdazaja sie niemile panie w kioskach ktore na widok twoich 20zl za bilecik ulgowy najchetniej by cie przytrzasnely okienkiem :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

pani Beato

za co mają dziękować to jest pasażera obowiązek dać kwotę odliczoną. gdy na przystaku stoi autobus kierowca skupia się czy wszyscy wyszli czy też nie o czym Pani chciałaby z kierowcą dyskutować gdzie jedzie dany autobus? wszytsko jest na przystanku może niech ZTM zniesie sprzedaż biletów w autobusach - lepsza opcja to zabiera czas kierowcy przez co są opóźnienia, wszyscy się denerwują, po co to są kioski i biletomaty nie rozumiem oburzenia z Pani strony.
Po tych komentarzach widać jacy są pasażerowie może opiszecie własne prace każdy broni własnej strony...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5