Mimo że wątek jest sprzed 13 lat, jest to w temacie 1-wsza pozycja w wyszukiwarce Googla. Dlatego podzielę się tym, czego się sama niedawno dowiedziałam.
1. Można rozróżnić "na oko" - znajdź jakiś przedmiot na wzór, o którym na pewno wiesz, że jest aluminiowy i drugi, o którym wiesz że jest stalowy, możesz jeszcze dla pewności trzeci obojętnie jaki, byle chromowany.:
Porównaj przedmioty.
Aluminium zawsze jest jaśniejsze od stali.
Aluminium najmniej się błyszczy.
Ma delikatny, "satynowy" połysk, ale ze wszystkich trzech jest najbardziej matowe, stal również nie ma połysku wypolerowanego lustra, ale zdecydowanie sytuuje się pomiędzy aluminium i chromem. Chrom ma lustrzany połysk (inna sprawa, że obiekt pod warstwą chromu może być aluminiowy, ale tu już nie pomogę).
2. Magnes (np. kuchenny)
Aluminium nie przyczepi się do magnesu.
To jest mniej pewna metoda, bo stal nierdzewna również nie reaguje na magnes. :-/
Kupiłam niedawno bombille (metalowe rurko-łyżko-sitka do yerba mate) i ponieważ, o zgrozo, sprzedaje się je również w wersji aluminiowej (aluminium jest bardzo toksyczne dla organizmu), a sprzedawcy często sami nie wiedzą co sprzedają i jest to jedna, wielka loteria - sprawdziłam je magnesem. O dziwo przyczepiały się. Nie wiem czy za jakiś czas zardzewieją, czy to jakiś rodzaj stali nierdzewnej, ale wiem, że na pewno nie aluminium i to mi wystarczy. :-)
!!! Aluminium jest toksyczne dla organizmu, unikajcie jego kontaktu z produktami spożywczymi !!!!
!!! np. aluminium powoduje alzheimera !!!
0
0