Jak stać się niezależnym energetycznie?

Ze względu na wzrost cen energii elektrycznej, paliw. Pojawił się pomysł inwestowania w energię odnawialną. Problem w tym, że nie wiem od czego zacząć i w którą stronę pójść. Byłbym wdzięczny za wszelkie pomysły i propozycje.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja również nie tak dawno temu stanąłem przed tym problemem. Przejrzałem wiele materiałów na ten temat. Co jest w ofercie? Turbiny wiatrowe, panele słoneczne, akumulatory ciepła. Zatrzymałem się na panelach słonecznych. I znów pojawia się pytanie, jaki panel wybrać i jakiego producenta użyć. Po wielu wahaniach wybrałem amerykańskiego producenta https://a1solarstore.com/florida-solar-information.html. Wszyscy dokonali obliczeń i przygotowali projekt mojego praktycznie gotowego domu niezależnego energetycznie. Jestem z nich bardzo zadowolony i mogę ich polecić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jesteś tak niezależny, jak, Anjey od Anatola, natomiast zauważyłem w waszym przypadku doskonałą odnawialność :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kupno paneli słonecznych to chyba jedna z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić, aby uniezależnić się od sieci energetycznej i przy okazji zaoszczędzić pieniądze. Ja na przykład mam duży basen, więc pompy i filtry będące w ciągłym działaniu przez bite 12 godzin dziennie miał dość duży wpływ na rachunki za media. Dzięki panelom fotowoltaicznym od https://www.hewalex.pl/oferta/fotowoltaika/panele-fotowoltaiczne/ płacę teraz zdecydowanie mniej. Jestem całkiem zadowolony z tego, jak wszystko działa. Teraz zostawiam włączone światła, nie martwiąc się o rachunek za prąd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

budujecie/kupujecie na kredyt? (260 odpowiedzi)

Wiem, że dziwne pytanie, ale wspomagacie się wszyscy kredytami? Jak oceniacie, ile trzeba mieć...

meble na wymiar (10 odpowiedzi)

kto co poleci

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...