Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lece się wypisać

Cóż za wspaniała akcja tego portalu. Na fali mainstreamu. Teraz chcę się zapisać do Kościoła Trójmiasto.pl. Kiedy lekcja religii z lewackiego Dekalogu?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

niech ksiadz sie tak nie denerwuje
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Autor

Kto jest autorem tego artykułu i dlaczego nie podpisał się z imienia i nazwiska?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Bardziej niż apostazja zaboli ich, jak przestaniecie im płacić za chrzciny, pogrzeby inne posługi,

Jak przestaniecie dawać na tacę, chodzić na msze. I jak nie będziecie popierać ludzi którzy liżą im buty za głosy wyborcze. Ich obchodzą tylko wpływy polityczne i pieniądze. No i władza. Procedura powinna być uregulowana przez państwo. Gdy czyni to sama organizacjia, z której chcesz wystąpić, to wiadomo, że Ci to max utrudni, jak tutaj. Dobrodziej cie przesłucha i stwierdzi, że nie wiesz, co mówisz i wyrzuci oświadczenie do kosza. Bo o tym zapomniano w tym artykule
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Apostazja to cała masa formalności.

Do tego zero gwarancji czy zostanie się wykreślonym z kościelnych statystyk.
Jest prostsze rozwiązanie.Tym ludziom chodzi tylko i wyłącznie o pieniądze.Nasze pieniądze.To ich główny cel,fetysz.Mój starzyk zawsze mówił: chcesz uderzyć księdza to uderz go po kieszeni.Odczuje napewno.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie prosisz, tylko żądasz wykonania czynności ze zwrotnym potwierdzeniem

Inaczej sprawa w sądzie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajny temat

Jutro poproszę artykuł "Jak wystąpic z obowiązku służby wojskowej".
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

źle to działa

Bez sensu ta apostazja - dlaczego porzucenie zgniłego kościoła ma być tożsame z odrzuceniem chrześcijaństwa i wiary w Boga?

W takiej formie to nie dziwne że jest jej niewiele. Niech zrobią taki rozwód z kościołem instytucją to się okaże ilu skorzysta.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Każdy ma wolną wolę, dla mnie to sztucznie rozdmuchany problem i cieszę się, że ludzie, którzy i tak gardzą Kościołem z niego odchodzą. Zostaną Ci wierzący.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

cmentarze

cmentarze nie są katolickie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

I co za barany minusują?

Co jest nie tak?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli nie macie rozumu, nie musicie wierzyć.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13

Idol z rogami już na was czeka. Ma przygotowany kocioł ze wrzątkiem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z ciekawości zapytam

A co ma kościół do wiary? Gdyby kapłani wierzyli w Boga to by zupełnie inaczej postępowali. Wszystko jest w ewangeliach, wystarczy czytać ze zrozumieniem. Czasem myślę, że kościół jest największym wrogiem Boga w Polsce. Myslicie, że Pan Bóg sprawdza czy biskupi ogłosili tydzień odpustów albo dyspensę od mszy św.? Jakoś w to wątpię.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

a moze portal pokusi się o to jak wypisać się z prawoslawnych lub islamu

z islamu można po śmierci. Grożą Tobie i rodzinie! to jest dopiero super. O tym nie napiszecie bo nie bylo skad wziąć kopiuj wklej. Dziennikarstwo upada. Copy paste w miernej jakosc z the timmmmmes jazda.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie jestem wrogiem kościoła i z niego się nie wypisuje.

Ale trafiłeś w sedno większość ludzi łącznie ze mną nie rozumie o co w tym chodzi. Odklepują wyryte formułki. Czasami ksiądz coś na kazaniu mądrego powiedział a tak odwalić i do domu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest prostszy sposób - RODO

Wysyłasza oświadczenie że prosisz o usunięcie wszelkich danych na Twoj temat z koscielnej bazy danch i po sprawie ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kler zraża ludzi do kościoła

Swoim wywyzszaniem się życiem w przepychu i powiązaniem z polityką.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kmicic Najman broni Jasnej Góry - potop szwedzki

beka, jak to oglądałem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7