Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja chodziłem chodzę i będę chodził do kościoła. Nie mam najmniejszego zamiaru z niego występować. Przejrzycie na oczy jak będziecie w potrzebie. Nie do mnie też należy oceniać księdza czy złodziej dzi*karz pijak. Nie ja będę go sądził tylko Bóg. Ja nie chodzę do kościoła dla księdza tylko dla siebie i przede wszystkim dla Boga. Może nie jestem katolikiem z pierwszej ligi ale otwarcie przyznaje się do wiary nawet jak jestem otoczony lewakami. Mało tego gdybym był w kościele wtedy kiedy jakiś lewak z protestu by wszedł i profanowal Mszę Św albo księdza to wychodzę z ławki biorę gościa pod pache wyprowadzam i daje w ryj. Od wiary wara czy ktoś wierzy w główkę kapusty latający makaron czy w Jezusa. To jest jego sacrum i nic komuś do tego.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 10

m

Zostałam ochrzczona dopiero przed komunią. To były lata 80te , mama ugieła się by nie wytykali mnie palcami i dali życ w szkole. Bo wtedy wszyscy byli niby tacy religijni. Strasznie tego żałuję. Ale trudno. Mentalnie i tak nie naleze do żadnego koscioła. Jestem wolnym człowiekem. Panteizm to jest moja wiara.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

to świadczy nie o religii tylko tym do czego finalnie doprowadza świeckie państwo i świeckie społeczeństwo.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

Konkordat

To 10 mld zł rocznie na utrzymanie Watykanskich katabasów, o funduszy koscielnym ,religii, kapelanach , komisji majatkowej nie wspomne.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kościół płaci podatki (ryczałt) od ilości wiernych w parafii. Wypisywanie się z kościoła obniża płacone przez niego podatki (mniejsza ilość wiernych). Pieniądze z budżetu otrzymuje jako rekompensatę za zagrabione przez państwo mienie kościelne. Konkordat można renegocjować, albo jak kto woli opluwać wszystkich wokół i przy okazji też siebie :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Co to jest "lewactwo"? Tak konkretnie.

Używasz tego terminu to chyba wiesz :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

poproszę o artykuł n/t jak komuna traktowała i traktuje chrześcijan- zobaczymy czy są różnice...

..w tym jak to robi dzisiaj lewactwo
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

KK w Pl zyje i ma sie dobrze

AD 2020 pandemia - Wielkanoc w Gdyni- przed k-lem - kolejka do spowiedzi jakby 1/3 dzielnicy wyszla; to samo z komunia - byl rezim piekna pogoda ludzie stali na zew; w srodku na mszy przez caly czas mlodzi; seniorzy w domku ogladali; w wakacje churching sanitarny uprawialismy - kościoły wypelnione; przez cale wakacje katolickie osrodki spa zajęte na maxa czy to Konstancin czy Kamień Sląski itd; nad morzem i Zalewem; w gorach; brak wolnych miejsc w ośrodkach prowadzonych przez zakonnikow/kapłanów.... no nie wiem gdzie te pustki... po protestach studenci z laickiej i świeckiej Wawy przychodzą z farbami do sióstr zakonnych i za free zamalowuja wulgarne napisy... nie wspominając co obecnie dzieje się w Poznaniu; wybuch katolicyzmu; abortujace do spowiedzi chodzą; związki na kocią lape; patchworkowe przechodzą na białe małżeństwa I to w setkach itd
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wprowadzić 1 % od dochodu

Jakby każdy katolik musiał co miesiąc zrobić przelew w wysokości 1% dochodu na Kościół to okazałoby się że ponad połowa ma to w duszy.. Wtedy zniknąłby argument że mamy społeczeństwo katolickie i może byłoby normalniej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Trójmiasto pl

Powinniście napisać co można zrobić żeby nie czytać na waszym serwisie tych bzdur.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 9

Kardynał Gulbinowicz ukarany przez Watykan za pedofilię

dzisiejszy news.
No nad czym tu się zastanawiać?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

W tym sęk, że jakoś trudno o wiarygodne relacje.

A płacić trzeba z góry. Wiara to biznes wręcz idealny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hahaha, jasne.

I co to da?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trafiliście z tym artykułem

jest popularny, na 5 miejscu. Wielu słyszało o apostazji, teraz mogą się dowiedzieć szczegółów.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5