Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A przykład Arabii Saudyjskiej?

A mnie rozwala

jak "nowocześni" korzystają z usług wróżek itp. a wierzącym zarzucają sceptykom brak rozumu, brak rozsądku czy głupotę. :D :D :D
Róbcie tak dalej, jest z czego się pośmiać
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

kosciol to kpina w polsce

wiara to nie kosciół..kosciól to instytucja ktora zbiera kase na sile od maluczkich.sami biskupi czy inni ksieza nie boja sie haha piekla stad pedofilstwo,cudzolozenie,obzarstwo to ich grzechy .czyli nie boja sie boga/?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co komu ta wiedza

przynależność jest dobrowolna, jak możesz się wypisać skoro nigdy nie należałeś? Co kolejne modne posunięcie? Chcesz zabłysnąć jeden z drugim? Posypcie się brokatem. Żal mi Was myślących tak złudnymi przyziemnymi kategoriami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

tylko.... JEZUS jest - PANEM! - well, 18 lat pracowalem i podrozowalem po swiecie i wiem co mowie !

....pracowalem z roznymi ludzmi o roznych pogladach, wiarach,kultur itd w USA(25 razy wieksze od pl )poza alaska - i widzialem wiele ! serio -zastanowcie sie bo tam po drugiej stronie jest tylko uluda ,pogon za wiatrem,,klamstwo i oszustwo , placz i zgrzytanie zebami (jesli masz) ! pamietajcie ze, jest grzech ktory nie moze byc przebaczony acha to wiecie? - to dobrze ! ktos powie kto to Bog ? ....Bog to duch- tyle i az tyle ... Baruch Hashem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale nie tu

portal i wiekszość czytelników jest mocno zlewaczona. Twoje słowa są dla nich za trudne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

a może

zapisz się do platformy lub sld to ci wystarczy by byc natykosciolowy. Mozesz tez wraz z prezydentami trojmiasta sponsorować i chodzic z teczową flaga i pluć na koscioł. W trójmieście nie zginiesz, temat antykościołowy jest mocno doceniany w wielu środowiskach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

ale nie ze wszystkich

Trend

Nie można nazwać tego trendem. Skala na poziomie 50-75 wyszukiwań jest minimalna. Szukamy sensacji?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Boni

Dziwny artykulik, zawsze tak było że mogłeś się wypisać. Nic skomplikowanego, nie pasuje to wypisuj się a nie marudzicie i marudzicie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co to za autor/ Nie ma rozumu?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 9

Jak sie wypisać z Trójmiasto.pl.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Apostacja.

Problemem jest fakt, że znakomita większość, chce się wypisać pod wpływem impulsu..
Tym impulsem jest to prawda!: ohydny, haniebny, czyn, jakim jest pedofilia.
Ale jeśli by Ktoś z chcących wyjść z kościoła, na chłodno!!! przeanalizował sytuację,
to zorientowałby się, że pedofilia jest też w innych dziedzinach życia w takim nasileniu,
że włosy dęba stają...
p.s. Apostazja powinna być działaniem, w jedną stronę. Bez możliwości powrotu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11

Złem jest zmuszanie kobiety do urodzenia śmiertelnie chorego dziecka, lub takiego które ciężko nazwać człowiekiem, np. bez mózgu czy bez innych ważnych narządów.
Złem jest skazywanie takiej istoty na krótkie życie, pełne cierpienia.
W takiej sytuacji śmierć jest zdecydowanie lepszym wyjściem, bardziej humanitarnym.
Życie nie zawsze jest dobre, śmierć nie zawsze jest zła. Obrona życia za wszelką cenę to bezmyślne okrucieństwo i fanatyzm. Podpieranie się w tym celu religijnymi bajkami, mitami i opowieściami tylko pogarsza sprawę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

mnie naprawdę "rozwala" jak osoby wierzące w pasterskie bajki sprzed 2000 lat (i dawniejsze) zarzucają sceptykom brak rozumu, brak rozsądku czy głupotę. :D :D :D
Róbcie tak dalej, jest z czego się pośmiać
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5

Lewactwo to rewolucyjna skrajna lewica to nie ma nic wspólnego z ateizmem i apostazja

Odstępcy od wiary katolickiej czy ogółem chrześcijańskiej mogą być równie dobrze konserwatystami centrystami faszystami liberałami itd
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mocno religijne małżeństwa często są wielodzietne

Część z praktykujących katolików w Polsce chcąc odłożyć poczęcie kolejnego dziecka współżyje tylko i wyłącznie w dni pewnej fazy niepłodnej, często zdarza się, że po spłodzeniu oczekiwanej liczby dzieci (np 2, 3) rezygnują już z seksu albo odbywa się od święta lub wielkiego dzwonu.

o, kolejny faszysta się odezwał. Jak tam, oddałeś już dzisiaj pokłon Franco?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1