Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie ma innych problemów te wasze wypowiedzi śmierdzą lewactwem i tyle w temacie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

radzę nie ulegać naukom szarłatana który sieje zło i wprowadza chaos

znam wiele przypadków o których sie głośno nie mówi z uwagi na brak sponsorów
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

naprawdę nie masz czym się chwalić...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

każdy sekciarz czy tam góru to zapewne oszust

a co dalej to już tylko życie pokazuje każdego dnia, ile gwałtów, ile przemocy, ile egzorcyzmów, ile samobójstw i t.d. radze uważać i nie ulegać naukom szarłatana
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sam też kiedyś planowałem apostazję

Wtedy trzeba było mieć świadka, który poszedłby z tobą na plebanię. Problem był ponoć w tym, że księża brali takiego świadka na stronę i grzecznie jemu/jej wyjaśniali, że popełnia wielki grzech i że w przyszłości jego/jej dzieci mogą nie zostać ochrzczone albo mogą emu/jej nie udzielić ślubu. Ot standardowa procedura. Znajoma najlepiej to ujęła: "poszłam w swoją stronę; po cholerę mi świstek, że nie wierzę? nie muszę nikomu nic udowadniać!". Też żyję według tego schematu. W miejscu gdzie mieszkam, ksiądz nauczył się i po dwóch latach nie puka już do mnie z kolędą. Mam spokój. Moje dzieci nie są ochrzczone i same w wieku lat osiemnastu podejmą decyzję. Ani mi kościół nie wadzi, ani mnie nie grzeje. Dopóki nie próbuje wejść z butami w moje życie, to niech sobie tam istnieje i pomaga swoim wiernym. Jeśli pewnego dnia zadzwonią do mnie z pytaniem, czy wierzę, to powiem że nie. Jak poproszą o napisanie oświadczenia to poślę ich na drzewo. Ja nic nie muszę, jeśli nie chcę. Niech sobie mają w statystykach 99% wiernych i puste kościoły. Wilk syty i owca cała.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

xxx

Nawet Abraham miał laskę z drewna, którą kazał mu zrobić Bóg. Nie modlimy się do obrazów;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

xxx

Wszyscy?;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

xxx

Nie zamykaj sobie drzwi do zbawienia, i chociaż Cię nie znam, proszę, przemyśl to jeszcze, rozmowa z księdzem przed śmiercią, Cię nic nie kosztuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

złote, a skromne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przystańmy na chwile ...

Nie musisz iść tą samą drogą co ja. Jestem osobą wierzącą i wiem, że Kościół Katolicki ma wady, bo jego członkami są ludzie -grzesznicy, różnie bywa w moim postępowaniu ale tu znalazłam swoją drogę i chcę iść do końca dni tą ścieżką. Jezus wśród swoich uczniów miał zdrajcę, znał jego serce ale go nie wygonił, bo do końca czekał na jego przemianę. Głową Kościoła jest Chrystus, który nas nie porzuca, cierpi z powodów naszych win, ale oczekuje od nas szczerego żalu i przemiany. Wiele oczekiwało i oczekuje się od Naszej Wspólnoty, my jednak ulegamy niestety duchowi tego świata zamiast iść wg wskazań Jezusa ...Patrząc na to z boku to nie dziwie się młodym ludziom, że odchodzą, mam jednak nadzieje, że w głębi serca zadają sobie pytania, szukają prawdy kim są i czego oczekują od życia, co ich uszczęśliwia, czują się kochani.. dziś żyjemy z chaosie z dnia na dzień i trudno o ten czas przemyśleń. Wszystkich pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

1000 lat tradycji ale nie zawsze będąc katolikiem można z tej tradycji być dumnym

Ja wieżę w Boga ,a kościół nie zawsze dawał i daje powody do bycia dumnym że należy się do kościoła katolickiego . Dla znawców historii nie są tajemnicą , wyprawy krzyżowe w których mordowano ludzi innego wyznania w imię Boga. Zawsze byli księża i " pseudo księża" . Osobiście znam tylko 5 księży którzy wiedzą jak powinna wyglądać posługa i że to oni są dla wiernych a nie odwrotnie. I polityka nie ma nic wspólnego z tym co się dzieje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

to co każdy ksiadz to pedofil popaprańcu

a jak się wypisać z meczetu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

ali

dajcie instrkcją, jak wypisać się z meczetu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

no tak

tak wszędzie i dla każdego inny :)heh

14 letni buntownicy

Walczący apostaci się znaleźli heh. Hej o co walczycie ?
odp. O mordowanie nienarodzonych.
Fakt po co wam kościół .
Ciężko się pogodzić z tym jak ktoś zło nazywa złem i na dodatek tego zła zakazuje. Przecież ja tak nie znoszę zakazów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

a jak zapodasz nie mniej niż kwotę z pięcioma zerami z tyłu, to purpurat pojedzie do Cb w lipcu na łyżwach w różowym body z różdżką w reku. takie cuda panie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nic im nie zrobisz

są chronieni przez władzę i zryte berety

jak ciało zgnije to i tak nie ma odwrotu

nawet jeśli np krasnoludek przywróci ci świadomość, to wrócisz do zaschniętego szkieletu ze zgniłymi narządami ? powrót zombie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0