Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kwestia pedofilii

jest wielowymiarowym zagadnieniem w kk. Poruszę tutaj tylko kwestię Vaticano Secundo i wynikłej z niej miernej formacji kapłańskiej oraz odejscia kk od swojej doktryny. Pragnę dodatkowo zwrócić uwagę ze kwestia zboczeńców w kk jest taką idealną pałką która ma usprawieliwiać hedonizm. Bo dokładnie tak jak szanowny przedmówco piszesz: po co mam słuchać instytucji która nakłada na mnie antyhedonistyczny kaganiec kulturowy, skoro mam przecież dobitny przykład że sama podąża za doczesnościami tego świata. To w pełni prawda. I ludzie sami (przypuszczam na bazie Twojego wpisu że Ty też) wpuszczają się w ten kanał. Wiadomo, że żyje się łatwiej jest bez ograniczeń (hedonizm), a po co je przyjmować skoro ma się już gotową wymówkę pt. "pedofilia".
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ten pan o którym wspominasz mawiał ,ze jest za życiem ,ale hipokryzja ,a dzieki niemu w Afryce

zmarły miliony ludzi ,bo przeprał ich prymitywne mózgi,że prezerwatywa to zło ,diabeł. Wiesz o tym czy przez łeb ci to nie przechodzi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

gorzej ze konkordat tez jest nieusuwalny... wypiszesz się albo jestes innej wiary a z Twoich podatkow karmimy ta największą na swiecie maszynkę do zarabiania kasy następnymi miliardami PLN co roku. placi każdy czy chce czy nie... jak się z tego wypisać????
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

Napisz teraz tak samo o tym z Sądu Najwyższego który przepilowuje 13 letnie dzieci na wyjazdach do Tajlandii

Dołącz zapis telefoniczny w którym się chwali drugiemu sędziemu a tamten też zadowolony . No śmiało dawaj .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

po co oferować coś w zamian? nie umiesz żyć bez pasterza?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jakie tu dzielenie?

Po prostu rzeczowa informacja, jak inne.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

A może podpowiedzi

Jak zmienić obywatelstwo... Przez tych filow w czarnych sukniach i opisialych faszikow przywracających komunizm - wstyd pojechać gdzieś w świat. I jeszcze utrzymywać z wysokich podatków sektę nierobów i premie wazeliniarzy prezesa lub radio belzebuba toruńskiego. Nie ma na szkoły i szpitale ale jest na psychopatów z TV zakłamania.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

A po co wogóle wierzyć w jakieś zabobony
popieram tę opinię 93 nie zgadzam się z tą opinią 28

no trochę logiczna bzdura, mówimy o wierze, nie o wiedzy ;) jeśli są "dowody" na istnienie boga, to termin "wiara" nie ma racji bytu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

masz fajnie ktoś napisał komentarz na 1O stronie zaczynający się od słów (na moim pogrzebie

księdza nie będzie),a tak ogólnie to weż leki i pisz głupot
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drugi policzek?

To było, teraz lewaku oko za oko , ząb za ząb , też biblijne i jak pasuje na te czasy .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Na razie wali mnie to. Chyba że się wkurze

Rodzice dawno temu za mnie to RODO podpisali, jako polisę na życie pozagrobowe w KK Insurance. Tysiąc lat temu inne ubezpieczalnie wygryźli typu "Trygław", "Perun" i praktycznie monopol mają na tym rynku.
Jak na razie nie wypisałem się bo leniwy jestem, ale z oferty nie korzystam i składek bezpośrednio nie płacę (ale pośrednio robi to za mnie rząd).
Zupełnie jak z OC. Jak nie złożysz wypowiedzenia umowy, to z automatu przedłużają...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

A po co występować z kościoła jeżeli nie wierzy się w tą wiarę. Bez sensu . Odchodzisz trzaskając drzwiami i już.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 20

Dwie strony

To tak jak za czasów komuny prawdziwy Esbek z krwi i kości na stanowisku pracy. Prywatnie po nocach szukanie w innych miejscowościach księdza i kościoła który przeprowadzi ślub, ochrzci dzieci i zrobi bierzmowanie. Tak to proszę państwa wiekszości wyglądało nie u wszystkich ale większe grono po nocach korzystało z kościoła na wypasie. Nigdy nie mów nigdy albo jak mówią chińczycy uważaj czego sobie życzysz bardzo mądre przysłowie.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Międzynarodowy kosmonauta

Jest taki skrót Inter że międzynarodowy i nauta że kosmonauta. Może to być też pracownik stoczni nauta grający w interze Mediolan
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Historia, tradycja - masz na myśli blokowanie dostępu do wiedzy ia nauki czy zabijanie i okradanie innowierców?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Świeckie państwo masz we Francji...

nie podzielam Twoich marzeń.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 39

Mylisz się

a Twoja niewiedza wynika z niewłaściwej edukacji. Polecam się zapoznać z 5 dowodami na istnienie Boga, wyprowadzonymi przez Tomasza z Akwinu. To czego Ty nie wiesz w XXI wieku, On już wiedział w wieku XIII - niech to Ci da do myślenia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Czy można przejść na protestantyzm będąc katolikiem?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3