Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja

Się nie zapisywałem, to się nie będę wypisywał. A jeśli chodzi o przetwarzanie moich danych osobowych to też nie wyrażałem zgody. Jeśli takie tam są to nielegalnie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Można przeczytać wiele książek

i nie przybliżyć się do mądrości.

Można stołować się w McDonald's i nie przybliżyć się do zdrowia.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten infantylny sposób

zestawiania mitologii z faktami historycznymi mnie poraża. Zero rozeznania, czysta erudycja nie poparta rozumieniem zjawisk, o których się czyta. Po prostu bezmyślna zbitka nazw i określeń.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak będziemy świętować urodziny Mitry. 325 r. Cesarz Konstantyn na soborze nicejskim ustanawia kanon pisma "swiętego" i "dwojce swieta" awansujac Jezusa do miana Boga. Jezus z Betlejem ma zastapic dotychczas czczonego Mitre.
-Narodziny Boga Mitry przypadajace na dzien 25 grudnia, staja sie data przyjscia na swiat Jezusa.
-Wniebowziecie Mitry w okresie rownonocy wiosennej staje sie chrzescijanskim swietem wielkanocy.
-W Rzymie na Wzgorzach Watykanckich, chrzescijanie przejmuja swieta grote Mitry, czyniac z niej siedzibe Kosciola katolickiego
-Wystepowanie wyraznych podobienstw do mitryzmu, ojcowie chrzescijanstwa tlumacza dzialanoscia diabla.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy Ludzie na prawdę wierzą ?

Osobiście nie polecam takiej formy buntu dla człowieka który choćby tylko był ochrzczony jest to nie tylko odrzucenie wiary czy nauki Kościoła ale również całkowite odrzucenie boga co na pewno będzie miało skutki nie tylko ziemskie , a od takiej decyzji po śmierci już nie będzie odwrotu ! więc radzę się powstrzymać od takich desperackich kroków . Kościół jako instytucja ziemska robi za pewne wiele złego ale to już nie nam osądzać to są tylko ludzie jak my wszyscy w każdej grupie ludzi są źli i dobrzy i każdy za swoje czyny zapłaci i można się śmiać z tego ale drugiej szansy na poprawienie swoich czynów nikt z nas nie dostanie .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

Piekła nie ma. Piekło jest teraz w Polsce jak rzadzi Jarosław Zbaw Polskę vel Emerytowany zbawca narodu.

"Do piekła! Do piekła! Do piekła!
Nie mam czasu na przejażdżki,
Wiedźmo wściekła!"

"Nie wiesz ty, co cię tam czeka,
Szepce sine tocząc łzy"

"Piekło też jest dla człowieka,
Nie strasz, nie kuś
I odchodząc zabierz sny!"
Jacek Kaczmarski, "Epitafium dla Włodzimierza Wysockiego" - jeden z najgenialniejszych utworów poetyckich jak dla mnie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ano, transporter, jak w Star Treku
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

po co od razu biskupów?

to dość powszechne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

otóż to !

mój wybór ! tak jak z antykoncepcją i aborcją - chodzi o możliwość wyboru !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

nie zagubiony, tylko mam chaos w bani

tak mówi moja żona. ale dla mnie to spokój i ład. i nie ma tam miejsca na wczesnośredniowieczne dyrdymały o starym dziadzie z chmur.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

przecież po waszych wpisach widać, że też wam się marzą maczety i "prostowanie" niewierzących. jesteście po tych samych pieniądzach z islamistami.

oczywiście, że koniec wyśmiewania, w końcu to tylko dzięki nim episkopat może bajać o 101% katolików w Polsce ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

przejrzyj sobie zdjęcia swoich biskupów ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a to na cmentarze zwierzątka nie wchodzą? oj... chyba rzadko bywasz...

Jezusek aż zaklaskał z radości na słowa swojego miłosiernego wyznawcy ;)