Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W jakiej grze walczyles?

Panzer generall?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Znamy znamy aż trudno policzyć ile milionów istnień ludzkich pochłonęło to krzewienie wiary. Ilu Polaków zginęło w wojnach prowadzonych przez np. zakony a o totalnym wybiciu rdzennych mieszkańców Ameryki Płn i Płd nie wspomnę. Chyba nie powiesz mi że to robili innowiercy?
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 10

Haha klecha ma mieć na mnie papier?

Nigdy, walczyłem na froncie z Sowietami nie dam się zastraszyć
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 15

W czasie własnego pogrzebu to na pewno tak się tym będzie przejmował, że ho-ho.
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie. Moi rodzice to nie lewacy.

ja byłem redemptorystą, ministrantem. Byłem bardzo blisko kościoła i byłem z tego dumny. Niestety kościół wziął się za polityke, zaczął być prześladowcą mniejszości a to sprzeczne z pismem świetym i wiarą.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 8

Rodo

Co na to rodo i gdzie nasze prawo do bycia zapomnianym?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 3

Przyjdzie trwoga

Wszyscy wrócicie do Boga :) każdemu marzy się niebo nawet Oleksemu, nawet Jaruzelskiemu
popieram tę opinię 55 nie zgadzam się z tą opinią 67

Następny nie odróżniający wiary w Boga w wiarę w KK

Takich mamy "katolików" w Polsce!!!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 5

Problem podobny do problemu kochających inaczej, którzy nie mogą zawierać związków małżeńskich a ci, którzy prawnie mogą i tak ich nie zawierają. Nie chcesz? Nie choć, zresztą i tak nie chodzisz do kościoła już od, dawna. Apostazja. Bezsens.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 14

:(

kościół katolicki to siedlisko szatana. Tyle w temacie. Jeśli ktoś ma wątpliwości zapraszam do lektury Biblii.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 35

Jak wziąć rozwód z kościołem? bardzo proste, należy zrozumieć że kościół to my wierni a instytucja kościoła to oni księża. Tak więc wystarczy wyznawać swoją wiarę wg. zaleceń jego założyciela czyli że Bóg jest wszędzie i nie trzeba chodzić do jakiegoś budynku. Co więcej nikt nie każe ci nie chodzić do budynku kościoła możesz chodzić i nie dawać na tacę, wiadomo że oni i tak wydoją budżet państwa ale przynajmniej ty nie dorzucisz się na czyjeś fanaberie. A teraz z innej beczki, muzułmanie raz w życiu muszą udać się na pielgrzymkę do Mekki gdzie urodził się ich Bóg a my katolicy wybieramy się choć raz w życiu do Betlejem? My udajemy się do Częstochowy i de facto wyznajemy matkę Jezusa Chrystusa zamiast niego samego.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 25

wróć do bożków w które wierzyli przed przyjęciem chrztu

nawet nie wiesz dlaczego Mieszko przyjął chrzest i jak ważne to było dla państwa polskiego
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 105

obserwacja

mam dwa psy, ta sama rasa, oba szkolone, w tym samym wieku, ale dwa różne charaktery...
jeden bardzo karny, ułożony, drugi luzak
zauważyłem, ze ten luzak to zazwyczaj ma wszystko gdzieś, polecenia wykonuje jak mu pasuje, kiedy chce i tyle, ale za to bardzo milusiński, zabawny i wesołek
drugi za to - ten karny - jest zawsze na każde polecenie, wykonuje komendy o razu i bez wahania, ale za to jest bardziej agresywny i w stosunku do innych psów dominujący...
tak samo jest z ludźmi - a w szczególności katolikami - jeśli sami są głęboko wierzący to od innych wymagają tego samego, aby inni byli pokorni, biegali co niedziele do kościoła a jak już człowiek ma inne zdanie niż oni to go zaszczuwają w imię boga...
co jest z wami katolikami, że nie dopuszczacie do myśli aby inni mogli wierzyć w coś innego albo nie musieli biegać do kościoła??? mnie ojciec kazał chodzić do kościoła on stop - efekt jest taki, że od 20 lat w kościele nie byłem i się tam nie wybieram...
popieram tę opinię 74 nie zgadzam się z tą opinią 27

Tobie się wiara w Boga pomyliła z wiarą w instytucje KK!

A to są dwie różne sprawy. Czy apostata nie może wierzyć w Boga - może! Czy nie może się modlić - może! Czy może żyć zgodnie z 10 przykazaniami - może! To kto dla Boga jest ważniejszy - ten co wierzy i się modli czy ten który chodzi do instytucji KK i przestrzega pseudo praw wymyślonych przez ludzi a nie Boga!!!!
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 16