Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A potem bedzie swiete oburzenie ze ksiadz nie chce przyjsc na pogrzeb.

Oczywiscie oburzenie wyrazi tez trojmiasto , pl
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 46

Pazerny

ksiądz za kasę udzieli wszystkich sakramentów , wystarczy tylko odpowiednio zapłacić.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 19

Twoi lewaccy rodzice

Na pewno tak samo mówili 30 lat temu a jednak kościół ciągle jest i bedzie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 20

Człowiek wierzy w Boga...

...a tu się okazuje, że przystąpił do jakiejś organizacji, która z tej okazji wydaje jakieś procedury i każe składać wnioski. Wiara w Boga to moja indywidualna sprawa, Bóg jest jeden. To ludzie go różnie zazywają i stąd powstają takie instytucje jak kościoły. Mogę w każdej chwili opóścić kośció katolicki bo nie składałem żadnych formalnych wniosków o przyjęcie i tym bardziej nie będę składał żadnych wniosków o odejście. Instytucja kościoła katolickiego jest w Polsce skopromitowana i chyba już nikt nie ma złudzeń, że główną rolą tej instytucji jest gromadzenie bogactwa. Buta, pazerność i skompstwo taki jest kościół katolicki. Postanowiłem przejść na Islam.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 23

Problemem będzie, jak nasz kochany rząd nałoży na wiernych podatek

na utrzymanie kościołów i związków wyznaniowych, jak to ma miejsce np. w Niemczech. Jak się skutecznie nie wypiszesz, to zapłacisz.
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 11

ale krucjata przeciwko kościołowi i to na bazie statystyki 100 osób taki artykuł?

Rzetelność dziennikarska szoruje po dnie.
Nie dajmy się napuszczać jednych na drugich.
popieram tę opinię 62 nie zgadzam się z tą opinią 47

To dostaną na coś innego - odciąć sukienkowych od kasy może tylko Biedroń jako Prezydent RP
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ciekawe czy jak poczujesz ze nadeszla twoja godzina tez bedziesz taki "odwazny",czy jednak rodzina posle po ksiedza ...

...i bedzie chciala pogrzebu z ksiedzem.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 94

Znam takich co nie wierzą , ale obchodzą Boże Narodzenie . Na swój sposób oczywiście.

Jest nawet wigilia i prezenty . Tylko potrawy są mięsne i popija się wszystko whiskey a nie kompotem z suszu.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 10

Kumam doskonale.

Jak się wypiszę, to i tak żadnej kasy nie dostanę. A te złotówki co idą do KK weźmie sobie państwo. Więc mam to w głębokim poważaniu, który złodziej ma te pieniądze, bo ja i tak ich nie zobaczę.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 39

nie

to jest właśnie prawdziwy polak katolik.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 7

wypisac sie mozna

Akt chrztu pozostaje nieusuwalny
popieram tę opinię 117 nie zgadzam się z tą opinią 16

podanie

Wystarczy napisać podanie do swojego biskupa, załączyć dwa znaczki opłaty skarbowej.
Naród, który wyrzeka się wiary ojców przestaje być narodem.
Chcecie byś stadem baranów kierowanych przez lewicę?
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 92

1000 lat i wystarczy. Nic nie trwa wiecznie.

W tym kościół. Strażytny Rzym upadł. Starożytny Egipt upadł. 1000 letnia III Rzesza też. Na każdego przyjdzie pora.
popieram tę opinię 87 nie zgadzam się z tą opinią 16

Kosciol Szatana w natarciu.

Nalezy wedlug masonow zniszczyc wszelka komunikacje poza smatfonami ,komputerami ,mediami t,telewizja....owce nie maja miec pasterza ,drogowskazu ...Masoni chca znac wasze plany ,dzialania wprowadzisz sztuczna inteligencje i dlatego chca zniszczyc kosciol jako ostatnie miejsca oporu.Nie noscie z soba komorek gdy rozmawiacie o waznych sprawach odkladajcie je do innych pomieszczen niz te w ,ktorych aktualnie przebywacie i wylonczcie gdy idziecie spac.To samo z routerami i kompami..wylonczac gdy idziecie spac.Wprowadzaja nowy porzadek rzeczy oparty o internet rzeczy i ocene pracownika i czlowieka w podobnych systemach jak w Chinach i UK...Mlode pokolenie jest juz stracone i pokazaly to te protesty i strona rzadowa -wykonujaca rozporzadzenia masonow i sprowokowane protesty bedace czescia masowego zarzadzania.Tak to jest wojna-wojna dobra ze zlem.Nie dajcie sie zwiesc Szatanowi i nie bierzcie tego za zart..Nie robcie z innych foliarzy bo moze sie okazac ,ze to wy jestesciew bledzie i smieszni a nie oni.
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 53

Dziękuję za ten artykuł. Przyda się

Jak widać sama procedura jest celowo skomplikowana i upokarzająca. Powinno to się realizować poprzez wysłanie oświadczenia woli listem poleconym.
Decyzję o wypisaniu się z tej organizacji podjąłem kilkanaście lat temu, ale do tej pory tego nie zrobiłem z lenistwa... czas nadrobić.
popieram tę opinię 887 nie zgadzam się z tą opinią 407

Wystarczy publicznie popierać np. aborcje i już

taka osoba dokonuje samoapostazji do czasu spowiedzi i publicznego wycofanie się ze wcześniejszego oświadczenia,
popularne osoby które dokonały samoapostazji to np. poseł Jarosław (ten z kotem)
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 36