Jak wytłumić hałasy z klatki schodowej/ sąsiadów?

Jak wytłumić hałasy z klatki schodowej/ sąsiadów?
Jest to bardzo uciążliwe. Czy są sposoby aby się od tego "odgrodzić"?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Jak wytłumić hałasy z klatki schodowej/ sąsiadów?

Zależy którędy dźwięki się rozprzestrzeniają.
Jeśli słyszysz je przez drzwi na klatkę schodową - wymień je na solidniejsze/szczelniejsze lub wstaw podwójne.
W wersji najprostszej - kup gotowe wyciszenie/ocieplenie. To koszt ok. 50 zł. Oczywiście - nie oczekuj cudów.
Jeśli słyszysz przez ściany lub płyty schodowe, to niestety niewiele wskórasz.
Można odstrzelić/otruć sąsiadów ale ich następcy mogą hałasować jeszcze bardziej :]
A wszelkie wyciszanie ścian/stropów (np. wełna mineralna + płyty gipsowe) zmniejszy Ci pomieszczenie. No i kosztuje...
Może pomyśl o przeprowadzce :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeszcze może korkiem ściany wyłozyć ....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

witam ,
halasy z klatki mozna wytlumic montujac dodatkowe drzwi ,wyciszyc sciany na konstrukcji wypełnic wata ,wykonczyc rygipsem ,
polecam sie , wykonywalem takie usługi

zapraszam

http://pro-mk.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podobno sa jakies farby wygłuszajace ! Jakie nie wiem ! Ale podobno sa ,moze ktos z forum o nich cos wie !.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Farby???? Nie ma mozliwości.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Farby? Bez żartów....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

przeciez w samochodach sie stosuje jakies farby i masy wygluszajace , wiec moze i na sciany są .

Jak juz to "maty" wygłuszające, ale nie farby.

Jest jakas pasta wygluszajaca chyba pod farby ! podobno znakomicie tlumi , nazwa Huk stop 110 ! opis podaje ze naklada sie natryskowo . a jaki daje efekt nie wiem .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, tylko zastosowanie w przemyśle i wydziela specyficzny zapach.

tobiie to wszystko zle! jak tak to owak , jak owak to znowu nie tak ! zadala pytanie to piszemy ! i co ze w przemysle ta paste uzywaja ! znajomy chcial wygluszyc to polozyl plyty gipsowe z wata i korkiem i tez nic to nie dalo ! jak masz zloty srodek to napisz jaki ! tylko nie pisz o specyfice halasu, drgan itd . bo ani korek moze nie wytlumic ani plyty , ani wata itp. mieszkajac w bloku praktycznie niczym nie da sie pozbyc halasu ani super drzwiami itd. taka specyfika bloku ale moze znasz super sposo to napisz a nie neguj wszystkiego.

Trzeba podawać realne rozwiązania. Korek jest z tych wszystkich
najlepszym rozwiązaniem. Estetycznie wygląda i ma najlepsze
właściwości izolacyjno-akustyczne. Poza tym jest substancją
naturalną, a nie śmierdzącą chemią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

.. prawda jest taka ze w bloku nie ma zadnej mozliwosci pozbycia sie calkowicie halasu i drgan i te wasze drogie porady o plytach ,welnach ,korkach itp. mozecie sobie wsadzic, moze jej doradzicie zeby zastosowala materialy wygluszajace ja w studiu nagraniowym , nawet ten oslawiony korek niczego nie daje jak bylo glosno tak nadal jest i co ! i tyle daje w bloku korek. ludzie juz wszystko przerabiali i najlepsza metoda jest ''ukulturalnienie sasiadow '' i tyle , mozna jedynie czyms tam minimalnie poprawic komfort ale nic wiecej , stosowano juz wiele spraw ,super podklady pod panele i korek na sciany i nic i nic .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Masz rację. Korek jest fajny, naturalny, poprawia akustyke pomieszczenia (w sensie pogłosu) i troszkę ociepla.
Ale z pewnością nie pomoże w wygłuszeniu hałasu przenoszonego przez ściany i płyty stropowe.
No i tani nie jest.
Dziewczyna chce się oddzielić akustycznie od sąsiadów - a to bez sporych nakładów (wełna + regipsy a jeszcze lepiej wełna + ścianka na ćwierć cegły :) nie jest zbyt realne

Chyba, że chodzi tylko wyciszenie hałasów z klatki. To można porządnymi lub podwójnymi drzwiami.
Farby i masy tłumiące można sobie wsadzić..
.. między bajki :)
Owszem, tłumią - drgania o wysokiej częstotliwości i likwidują rezonans (blacha w aucie).
Ale nie stłumią niskich, najbardziej dokuczliwych dźwięków

Niestety, wiem coś o tym i też bym chciała znać pewny sposób.

ludzi, kupujecie mieszkania w blokach a potem jesteście zdziwieni że macie sąsiadów.

Mówię to jako osoba , której sąsiedzi ciągle narzekają że na głośno chodzimy a o 22 zaraz wpadają że jest za głośno ( bo są goście )
paranoja, strach bąki puzczać :(
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 24

widocznie jesteście za głośno, kup sobie dywan
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 2

sam sobi kup dywan, syn jest alergikiem i nie zamierzam mieć dywanu, a jak ktoś jest tak wrażliwy na odgłosy, które sa normalne w bloku to niech buduje dom na wsi, z dala od ludzi i zwierząt
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 26

dźwięki niosą się po konstrukcji i to co u ciebie wydaje się ciche pod tobą słychać jak bęben czasem. tego w polakach nie lubię, ignorancja, zarozumiałość i brak zrozumienia.. inaczej mówiąc jesteś ograniczona.
kiedyś nad tobą ktoś będzie sobie skakał po podłodze to zobaczysz
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3

mylisz się co do mojego ograniczenia, ja właśnię romumię że dzwięki się niosą i nie mam o to pretensji, i nie biegam do tychże sąsiadów z dołu że ich pies wyje całe dnie, bo właśnie wiem, że kupiłam mieszkanie w bloku i że będę miała sąsiadów, którzy muszą normalnie funkcjonować.

NIe oceniaj , jak nie znasz :)

My nie skaczemy, tylko normalnie funkcjonujemy i wg. twojego mniemania, powinniśmy chodzić nad ziemią, lub kłaść wszędzie dywany, aby zadowolić sąsiasów? I kto tu jest ograniczony :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 21

Alergiku z****ny poszanuj sąsiadów . zrozumiesz jak zamieszka nad tobą takie samo bydło jak ty i nie da ci żyć .
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

albo wytłuc sąsiadów albo kupić wolnostojący domek
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

przeprowadzic sie do bloku budowanego uczciwie a nie z materiałów po kosztach. byle taniej.

Czyli kupić mieszkanie w bloku z cegły budowanym w latach 1997/8-2003r.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

"przeprowadzic sie do bloku budowanego uczciwie a nie z materiałów po kosztach. byle taniej."
Pieprzysz farmazony Panie inżynier. Nie ma różnicy między cegłą, pustakiem a żelbetem. Dżwięki będą się zawsze rozchodzić, mówię o hałasie przenoszonym przez ściany (stukanie, pukanie, wiercenie) a nie powietrze, bo to dwie różne sprawy. Także po raz kolejny powiem. Nie masz pojęcia w temacie człowieczku to się nie odzywaj.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

"przeprowadzic sie do bloku budowanego uczciwie a nie z materiałów po kosztach. byle taniej."
Równie dobrze mógłbys zaproponować im stopery na uszy :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stopery w uszach to najlepszy i najtańszy patent. Polecam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Przesadzacie.
Wytłumienie drzwi- specjalna pianka+ tapicerka max 300zł.
Okładzina ścienna- panele dźwiękochłonne 390,00zł
Jednak można...:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciekawe o ile decybeli jest ciszej :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Okładzina ścienna- panele dźwiękochłonne - możesz o tym coś więcej napisać, dać jakiegoś linka ?

Mat - nie wiem z czego były budowane bloki w latach wcześniejszych, w tym w czasach komuny - ale wielka płyta była naprawdę mniej akustyczna niż obecne nowe budownictwo. a poza tym wtedy łazienki i kuchnie leciały pionami, a np: u nas jest wolna amerykanka, rozkłady mieszkań na sąsiadujących piętrach (np: parter i 1sze) nie są jednakowe.

kup dom wolnostojący :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

mam podobny problem, wczoraj o godz 22, sąsiad z dołu przyszedł z awanturą, ze dzieci za głośno tuptają, i że mamy ograniczyć ich ruchy , tylko jak ja mam wytlumaczyc 1,5 rocznemu chłopcu z lekką nadpobudliwościa że ma nie chodzić głośno.... (dzieci już wtedy spały), a że mieszkamy na wynajętym mieszkaniu, to burzyć zbytnio sie nie możemy, no i dzis dostalismy wypowiedzenie, do konca roku mamy sie wyniesc, czyli pod most...ot prezent przed Świetami
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

spróbujcie w takim razie zmienić na mieszkanie na parterze, nikt nie powinien się wtedy czepiać. niestety takie tupanie potrafi byc jak bombardowanie, wiec nie dziwcie sie ze ludzie maja pretensje. ja oczywiscie rozumiem ze to jest problem i o dobre rozwiazanie tu ciezko
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dlaczego półtoraroczny chłopiec o 22:00 jeszcze nie śpi?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hahahahahahahaha!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

wpierw przeczytałem wpisy-porady. Trochę złośliwości, niezrozumienia ale sam miałem podobny problem. Dziwne było kieyś budownictwo bo jeden z moich pokoi oddziela od sąsiadki ścianka działowa. Słychać było nawet terkot gdy wykręcała nr w telefonie. Prawie całą ścianę przerobiłemna półki. Książki, szafki to 50% powierzchni. Na ścianie tylko gruba tapeta. Reszta ściany to naprawdE gruba wykładzina podłogowa. Na warstwie 7 mm filcu warstwa wełnianych gęstych węzełków. Kiedyś coś takiego można było kupić w komforcie. Fakt mało kolorów (kość słoniowa). Po pierwsze głuszy doskonale a poza tym pokoik stał się o wiele przytulniejszy. Polecam.

Na stronie firmy, która robiła mi wytłumienie drzwi widziałam coś takiego:

http://otter.like.pl/wygluszenia_scian-p11.html

ale nie wiem, jaka cena i czy dobre.

tak ciiiiiiiiii

Chciałem podziękować firmie za wykonanie wygłuszenia.
Tapicerka drzwiowa kosztowała nas 250zł i...pomogło:-)
Faktycznie niedrogo. Bardzo solidnie i skutecznie.Na szóstkę!
Polecam!

Jak poprawić izolacyjność akustyczną ściany w mieszkaniu?

Przegrody wewnątrz mieszkania powinny posiadać odpowiednie własności akustyczne w celu spełnienia wymagań normowych. Wykonanie ich zgodnie z wymaganiami normy PN-B-02151 3:1999 zapewnia ograniczenie poziomu hałasu do poziomu dopuszczalnego. Przykładem niewłaściwego doboru materiału na ścianę działową między mieszkaniami jest gazobeton o grubości 24 cm. Takie ściany mają niedostateczną izolacyjność akustyczną i wtedy mieszkańcy słyszą hałas bytowy przenikający przez nie z sąsiednich mieszkań. W takich przypadkach należy zmusić dewelopera do wykonania badań izolacyjności akustycznej ściany i w dalszej kolejności wykonać adaptację aku-styczną. Izolacyjność akustyczną ściany z gazobetonu możemy poprawić we własnym zakresie. Jak to zrobić? Można tu zastosować dwie metody. Pierwsza z nich polega na domurowaniu po jednej stronie ściany działowej drugiej ściany z betonu komórkowego, cegły lub pustaków ceramicznych (np. PDI) o grubości 6 cm, w odległości 6 cm od ściany bazowej (Rys.1). Przestrzeń między ściankami można wypełnić (w tym wypadku nie jest to konieczne) wełną mineralną lub watą szklaną w celu zwiększenia izolacyjności akustycznej. W drugiej metodzie stosujemy lekką ściankę gipsowo-kartonową. Z jednej strony ściany działowej dostawiamy ustrój izolacyjny na szkielecie metalowym o szerokości 50 mm, składający się z wełny mineralnej i płyty gipsowo-kartonowej. Szkielet należy mocować do ściany (lub do stropu i sufitu) przy użyciu podkładek elastycznych.

Rys. 1

porada za darmo,fachowcy do bani i tyle wystarczy wytlumic to opakowaniami do jajek tak dokladnie,estetyke pozostawiam do zyczenia ale nic innego nie jest lepsze od tego trzeba zaczac a wszelkie inne welny styropiany i plyty gipsowe to doddatki lub wykonczenia,dlaczego pisze o tej mozlwiwosci gdyz to jest sprawdzone w studiach nagran tam nie ma prawa dojsc zaden dzwiek tak wiec tak to wyglada jasne ze nie jest to 100% metoda zawsze oga byc jakies mankamenty ale napewno jest to rozwiazanie idealne i tyle a dalsze etapy prac to juz rola ekipy ktora ja wykona i nie dajmy sie zwies porada typu farba,mata styropian bo to srodki ktore maja zatzmywac cieplo a nie tlumic halas tyle mojego dalej kreatywnosc tych co chcato wykonac bo musza ,pozdrawiam :)

Jest bardzo prosty sposób http://teczakwiat.pl/poznaj-wyjatkowe-sposoby-na-wyciszenie-scian/ a co najważniejsze skuteczny.

Wg mnie dobrym wyjściem mogą być różnego rodzaju okładziny ścienne np. lamele, czy panele tapicerowane. Zobacz na ofertę sklepu
https://www.merkurymarket.pl/okladziny-scienne/
tam jest spory wybór, też właśnie oglądam, bo szukam wyciszenia do mieszkania :)

Inne tematy z forum

Budowa domu z bali (22 odpowiedzi)

Witam proszę o opinie jak się mieszka w domach z bali i jakich wykonawców polecacie..

Przeprowadzka do Gdyni (96 odpowiedzi)

Witajcie Forumowicze, zwracam się z pytaniem do tych, którzy mają ochotę pogadać sobie na ten...

Remont 3 pokojowego mieszkania - koszty (39 odpowiedzi)

Witam, Jestem w trakcie negocjacji ceny mieszkania 3pokoje 60m do kapitalnego remontu. Do...