Jaka kaseta 9rz/ jak korba

Temat dostępny też na forum: Rowery
zastanawiam sie jaka kasetke zakupic - wczesniej jezdzilem na XT 9rz. 11-32 z 2 łancuchami XTR - z tego zestawu bylem zadowolony, bo praktycznie do konca dzialal b.sprawnie.. koronka 32 nie jest mi praktycznie potrzebna...wiec

zastanawiam sie na SLX 9rz. 11-28, jednak podobno jest mniej wytrzymala niz XT - czy to prawda ?

czy mozna kupic kasete XT 9rz. 11-28 ? - nigdy nie widzialem... lub cos pokrewnego, jakosciow/wagowo lub lepszego od XT, jednak cenowo podobnego :) ~200zł

czy ultegra 9rz. bedzie dzialac z osprzetem roweru gorskiego ? czyli łancuch + manetki..

moze jakas inna propozycja, jednak chcialbym by zestaw dzialal conajmniej tak dobrze jak wspomniany XT....

drugi temat: jaka korba - tak sie nieszczesliwie zlozylo, ze padl mi suport wiec pomyslalem sobie o zmianie na HollowTech-II - mam na mysli: XT lub SLX - w necie b.chwala SLX, ze bije na glowe wytrzymaloscia XT, a roznica w wadze jest minimalna - jak jest w istocie ? bo dla samego napisu XT szkoda mi dodatkowych prawie 200zł wykladac..warto ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Jaka kaseta 9rz/ jak korba

tego to nie qmam-pytanie i temat konkretny - i ZERO odpowiedzi, widac wszyscy tematem o geajch sie zajeli i zapomnieli, ze to forum rowerowe...

pewnie juz temat nieaktualny ale co tam- co wiem na 100%:

-korba SLX - pod wszelkimi wzgledami lepsze od XT (roznica w wadze nieistotna, placisz za napis XT-bez sexu)

-kaseta SLX slabsza od XT, w tej cenie s**** PG-970, fajna, lekka, jednak szybciej sie wytrze, szczegolnie z łancuchem XTR'a

-XT 9rz. 11-28 tez nie spotkalem, jak brakuje mocy-pokombinuj z korba-wstaw plyte 48zebow
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To w zasadzie sam sobie na wszystkie pytania odpowiedziałeś... :P osobiście mogę polecić kasetę XT oraz korbę LX modele 2008/2009... wspominałeś "w realu" że brakuje Ci mocy więc nie wiem skąd pomysł na kasetę 11-28?!? bierz 11-32 i będzie ok. Pozdro!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

yyy... z tą kasetą to się zagalopowałem :) oczywiście 11-28 nic tu nie zmieni no chyba że na podjazdach.

hehe, dzieki...Wlasnie zakupilem kasetke XT dokladnie ta co poprzednio i korbke SLX /jutro powinienem to miec)...a co do braku mocy, to chce sobie zlozyc cos na ksztalt Twojej zimowki (sprawuje sie dobrze :) i na niej generowac nadmiar na szosie :-) z ta roznica ze wstawie tam kolka 28' , opony przelaje, wieksza korbe i jakis amorek :)
jedyny problem to hamulce-tylko tarcze, bo v-ki tam nie wejda,choc sa jakies przejsciowki do ram gorskich... chyba ze wykombinuje rame trekkingowa...zobaczymy bo to projekt zimowy...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

SLX korba fajna opcja jak wymienisz stalową zębatkę, śrubki i lekki fres blatu na taki sam wzór jak xt będziesz miał lżejszą korbę od xt za polowe kasy. I niech moc będzie z Tobą:P

Inne tematy z forum

Nowa Dąbrowa (4 odpowiedzi)

Ze względu na lokalizację nowo powstającego osiedla przyszli mieszkańcy Nowej Dąbrowy będą mogli...