Jaką piastę tak do około 100 zł na tył?

Jak w temacie, piasta ma być na 7 przełożeń, szprych nie pamiętam, ile, jak jutro pójdę do garażu, to zobaczę :] - to się liczy z jednej czy z dróch stron 8) :P ? - chcę kupić jakąś lepszą, bo narazie mam tą z wbudowanym wolnobiegiem (?), czy jakoś tak i przy okazji ośka zaczęła mi się wykrzywiać w jedną stronę.

I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby działała też na 7 ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jaką piastę tak do około 100 zł na tył?

blackbass napisał(a):

> I od razu pytanie, czy jeżeli pisze, że dana piasta działa
> tylko na 8/9 przełożeniach, to da się ją przerobić, żeby
> działała też na 7 ?

Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8 jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę. Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było problemów.

Michu. napisał(a):

> Z tego co się orientuje to działa raczej odwrotnie tzn. 7/8
> jeden typ, a 9 maja przedłużony bębenek czy coś takiego. Czyli
> kupuj na 8 (bo na 7 raczej nowych nie dostaniesz) i bedzie
> działać z kasetą 7. Ja taki myk zrobiłem tylko w drugą stronę.
> Miałem piaste z kasatę 7, która zmieniłem na 8 i nie było
> problemów.

Z tego co ja wiem, to jest wręcz przeciwnie ;-) - piasta na 8 będzie chodzić z 9 zębatkowym i 8 zębatkowym trybem. Podobnie przerzutki, które obsługują 9 biegów obsługują też 8, tylko wtedy na manetce są mniejsze skoki. Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie?? Ja bym proponował kupić na 7 (jeśli chcesz pozostać przy szczęśliwej 7. Można wyłowić bardzo tani porządny sprzęt. Na allegro widziałem takie XT i LX za mniej niż 100, nowe, ale z lat wczesnych 90-tych.
Pozdrower

Po zaczerpnięciu informacji wychodzi na to, że rzeczywiście 7 i 8 są różne i założenie na piaste 7 kasety 8 wymaga stosowania specjalnych podkładek lub jest nie możliwe ze względu na różną szerokość bębenka. Natomiast jeśli chodzi o 9 to jest tak jak napisałem. Kaseta 9 wymaga piasty z bębenkiem o innej długości niż na 8.

Ehh, a teraz z kolei wyczytałem, że kaseta 9 pasuje na piaste 8, bo zmienia się tylko odległość między tarczami... widze, że co katalog/strona/specjalista to inna opinia w związku z tym nie wypowiadam się wiecęj na ten temat;-) Najlepiej wszystko kupić jednej grupy;-)))

Jesli chodzi o piasty .. to jest na 7 ... i 8/9 kaseta na 8 rozni sie od kasety 9 dystansami miedzy koronkami i koronki od 9 sa troszke wezsze ... jesli masz wolnobieg to i tak bedziesz musial (jesli kupisz piaste na kasete) kupic kasete.. a jesli wezmiesz piaste 8/9 i bedziesz chcial zalozyc 7 to musisz wziasc od jakiejs innej starej kasety dystanse zeby na bebenku nie bylo luznego mniejsca (bebenek od piasty 8/9 bedzie dluzszy niz kaseta 7 .. i dystanse beda tu jak podkladki) ... wszystko da sie przerobic .. :)

pozdrowienia

Beavis napisał(a):

> Jesli chodzi o piasty .. to jest na 7 ... i 8/9 kaseta na 8
> rozni sie od kasety 9 dystansami miedzy koronkami i koronki od
> 9 sa troszke wezsze ... jesli masz wolnobieg to i tak bedziesz
> musial (jesli kupisz piaste na kasete) kupic kasete.. a jesli
> wezmiesz piaste 8/9 i bedziesz chcial zalozyc 7 to musisz
> wziasc od jakiejs innej starej kasety dystanse zeby na bebenku
> nie bylo luznego mniejsca (bebenek od piasty 8/9 bedzie dluzszy
> niz kaseta 7 .. i dystanse beda tu jak podkladki) ... wszystko
> da sie przerobic .. :)
>
> pozdrowienia

Jarek!!! Ja tu całe wypracowanie napisałem, a Ty wszystko to co ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra, żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to opisałem...

pozdROWER

P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się uczyć! :>

> Jarek!!! Ja tu całe wypracowanie napisałem, a Ty wszystko to co
> ja napisałem streściłeś w kilku zdaniach... :/ - no dobra,
> żarcik ;-) spoko, wiem że bez sensu, że tak rozwlekle to
> opisałem...
>
> pozdROWER
>
> P.S. Jarek jeździsz cały czas, czy jakieś przestoje w
> listopadzie miałeś? W końcu pamiętaj do maturki trzeba się
> uczyć! :>

widze z ejuz polski cwiczysz nawet na forum.. :D .. wypracowania rozprawki i wogle .. jezdzielm caly czas ... teraz od kilku dni mam mala przerwe, walcze z przyziebieniem, czy jakas inna choroba :/ .. ale juz sie nie moge doczekac powrotu na rower .. mam nadzieje ze nastapi to jak najszybciej..
a jesli chodzi o mature ... hmmm .. to moze lepiej nic nie mowic .. :) ... poczekamy zobaczymy .. :D ..

pozdrowienia

Jarek.mtb napisał(a):

> Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie??

No to może ja zabiore głos, gdyż jeżdże na totalnym mixie jeśli chodzi o napęd.

No więc tak kasete 7-biegową możesz sobie włożyć na dowolną piastę, nawet i na XTRa. Trzeba wtedy po prostu założyć tzw. tuleje dystansowe. Ja sam mam kasete 7-rzędową (Shimano HG-30) na piaście 9-rzędowej (Shimano Deore) i wszystko chodzi bez problemu. Tzn. jeżeli chcesz mieć to tak rozwiązane to musisz mieć dość dokładnie wyregulowany zasięg tylnej przerzutki, gdyż przez to że jest tuleja między konusem piasty a kasetą to powstaje tam spora przerwa i przy niewyregulowanej przerzutce może tam Ci wpadać łańcuch. Jak już sobie dobrze to wyregulujesz to nie będzie żadnego problemu. Ja na takim rozwiązaniu mam przejechane już 2,2tyś km i jak raz wyregulowałem to nic więcej nie trzeba się bawić (moja przerzutka tylna to Shimano Deore - to co do kwesti czy można przerzutke pod 9 używać z 7:). Acha no i obowiązkowo kup sobie protektor aby jednak mieć tą pewność, że gdyby jednak ten łańcuch spadł między kasete a konus piasty to nic się nie stanie szprychom. Pytanie było o piaste do 100zł, więc moja Shimano Deore kosztowała 98zł (Cyklo). Ostatnio słyszałem jednak negatywne opinie o piastach Deore, mówiące o tym, że nie mają one nic więcej, jeśli chodzi o uszczelnienie, niż Parallax'y. No ja co prawda nie miałem z moją żadnych problemów, ale generalnie chyba lepsze są piasty s****a, tylko za model M7000 (7.0) zapłacisz troszke więcej niż 100zł. Ja raczej bym odradzał Ci kupowanie piasty 7-rzędowej, gdyż jak sobie kupisz 8-mio lub 9-cio i założysz sobie te tuleje dystansowe to później będziesz mógł przejść na kasete 8-mio lub 9-cio rzędową nie kupując znowu nowej kasety (uwierz mi że ten moment kiedyś nadejdzie, ja też zawsze uważałem że 7-ka z tyłu mi całkowicie wystarczy, jednak czasem na stromych podjazdach wolałbym mieć jeszcze coś większego niż te 28 zębów). Pamiętaj też o tym że jak zmieniasz kasete to prawdopodobnie będziesz musiał zmienić też łańcuch, bo ten co masz będzie przeskakiwał po założeniu do nowej kasety. Chyba że dopiero co kupiłeś nowy łańcuch i niezdążył się on jeszcze ułożyć lub jeździsz na nowym wolnobiegu który nei jest jeszcze zużyty. Swoją drogą to polecam do napędów z 7-ką z tyłu łańcuchy s****a (ja już trzeci łańcuch tej firmy zajeżdżam), a zwłaszcza model PC-38.

Następna kwestia, bo pytałeś o to jak liczyć szprychy - a więc oczywiście liczysz wszystkie, tzn. po obu stronach piasty, będziesz ich miał prawdopodobnie 32 lub 36.

Odnośnie mieszania tych piast i kaset to napisze jeszcze że qmpel który miał piaste Shimano RM-40 jak chciał przejść z 8-miu na 9 rzędów z tyłu to musiał zmienić też piaste bo 9-tka na tą piastę która jest 8-mio biegowa nie wchodzi.

No to podsumujmy:

- na piaste 9-rzędową można założyć dowoloną kasetę (7, 8 lub 9)

- na piaste 8-rzędową można założyć kasete 7-mio lub 9-mio rzędową

- na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem tego pewien)

No to chyba by było na tyle :-)

pozdROWER

P.S. Niezłe wypracowanko mi wyszło... :)

Mam nadzieje, że chociaż troche rozwiałem wątpliwości.

żYwY napisał(a):

> No to podsumujmy:
> - na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete
> (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od
> serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem
> tego pewien)

Ja się na tyle aż nie znam i podaje to w formie ciekawostki, a mianowicie na pl.rec.rowery wyczytałem, że na piaste 7 da się założyć kasete 8 tylko wymaga to stosowania specjalnych podkładek i kluczy. Osobiście nie wiem czy to prawda, bo nigdy nie sprawdzałek tego, ale polecam w razie wątpilowości pl.rec.rowery, bo tam takich różnych kombinacji to jest opisanych mnóstwo. Pozdrawiam;-)

Dobra, przejrzałem całe allegro i znalazłem takie aukcje, proszę o opinie:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36516766

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36516766

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36384587

BTW, czym się różni piasta LX od XT ?

Dobra, czym się różni LX od XT już sobie znalazłem na forum :)

blackbass napisał(a):

> Dobra, przejrzałem całe allegro i znalazłem takie aukcje,
> proszę o opinie:
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36516766
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36516766
>
> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36384587
>
> BTW, czym się różni piasta LX od XT ?

Te dwa pierwsze linki to to samo. Przedstawiają on piaste Shimano 105 i jest to piasta szosowa. Jeżeli szukasz piasty szosowej to spoko ale jeśli to ma być do górala to odradzam. Piasty szosowe są o wiele mniej wytrzymałe no i uszczelnienie jest bez porównania gorsze.
Trzeci link to piasta Shimano Deore, czyli ta o której Ci powyżej pisałem. Mam taką(tylko że czarną) i jestem zadowolony.
No a na to pytanie o różnice między LX a XT to sorry ale nie będę pisał dwa razy tego samego w przeciągu zaledwie dwuch dni. Tutaj masz link do tego tematu: http://forum.trojmiasto.pl/read.php?f=9&i=4373&t=4373
(a tak na przyszłość to zanim zapytasz, to popatrz na forum czy ten temat nie by ostatnio poruszany - po co pytać o to samo?)

pozdROWER

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

Lekki rower trekkingowy - jaki? (144 odpowiedzi)

Witam, Poszukuję nowego lekkiego(gdyby był do 13 kg to byłoby ekstra, bo póki co widziałam same...

Bagażnik na Hak (4 odpowiedzi)

Cześć, czy może jest szczęśliwym posiadaczem Bagażnika na hak firmy thule lub mont blanc a jeśli...