Re: Jaką piastę tak do około 100 zł na tył?
Jarek.mtb napisał(a):
> Ale pewien nie jestem. Może ktoś autorytatywnie się wypowie??
No to może ja zabiore głos, gdyż jeżdże na totalnym mixie jeśli chodzi o napęd.
No więc tak kasete 7-biegową możesz sobie włożyć na dowolną piastę, nawet i na XTRa. Trzeba wtedy po prostu założyć tzw. tuleje dystansowe. Ja sam mam kasete 7-rzędową (Shimano HG-30) na piaście 9-rzędowej (Shimano Deore) i wszystko chodzi bez problemu. Tzn. jeżeli chcesz mieć to tak rozwiązane to musisz mieć dość dokładnie wyregulowany zasięg tylnej przerzutki, gdyż przez to że jest tuleja między konusem piasty a kasetą to powstaje tam spora przerwa i przy niewyregulowanej przerzutce może tam Ci wpadać łańcuch. Jak już sobie dobrze to wyregulujesz to nie będzie żadnego problemu. Ja na takim rozwiązaniu mam przejechane już 2,2tyś km i jak raz wyregulowałem to nic więcej nie trzeba się bawić (moja przerzutka tylna to Shimano Deore - to co do kwesti czy można przerzutke pod 9 używać z 7:). Acha no i obowiązkowo kup sobie protektor aby jednak mieć tą pewność, że gdyby jednak ten łańcuch spadł między kasete a konus piasty to nic się nie stanie szprychom. Pytanie było o piaste do 100zł, więc moja Shimano Deore kosztowała 98zł (Cyklo). Ostatnio słyszałem jednak negatywne opinie o piastach Deore, mówiące o tym, że nie mają one nic więcej, jeśli chodzi o uszczelnienie, niż Parallax'y. No ja co prawda nie miałem z moją żadnych problemów, ale generalnie chyba lepsze są piasty s****a, tylko za model M7000 (7.0) zapłacisz troszke więcej niż 100zł. Ja raczej bym odradzał Ci kupowanie piasty 7-rzędowej, gdyż jak sobie kupisz 8-mio lub 9-cio i założysz sobie te tuleje dystansowe to później będziesz mógł przejść na kasete 8-mio lub 9-cio rzędową nie kupując znowu nowej kasety (uwierz mi że ten moment kiedyś nadejdzie, ja też zawsze uważałem że 7-ka z tyłu mi całkowicie wystarczy, jednak czasem na stromych podjazdach wolałbym mieć jeszcze coś większego niż te 28 zębów). Pamiętaj też o tym że jak zmieniasz kasete to prawdopodobnie będziesz musiał zmienić też łańcuch, bo ten co masz będzie przeskakiwał po założeniu do nowej kasety. Chyba że dopiero co kupiłeś nowy łańcuch i niezdążył się on jeszcze ułożyć lub jeździsz na nowym wolnobiegu który nei jest jeszcze zużyty. Swoją drogą to polecam do napędów z 7-ką z tyłu łańcuchy s****a (ja już trzeci łańcuch tej firmy zajeżdżam), a zwłaszcza model PC-38.
Następna kwestia, bo pytałeś o to jak liczyć szprychy - a więc oczywiście liczysz wszystkie, tzn. po obu stronach piasty, będziesz ich miał prawdopodobnie 32 lub 36.
Odnośnie mieszania tych piast i kaset to napisze jeszcze że qmpel który miał piaste Shimano RM-40 jak chciał przejść z 8-miu na 9 rzędów z tyłu to musiał zmienić też piaste bo 9-tka na tą piastę która jest 8-mio biegowa nie wchodzi.
No to podsumujmy:
- na piaste 9-rzędową można założyć dowoloną kasetę (7, 8 lub 9)
- na piaste 8-rzędową można założyć kasete 7-mio lub 9-mio rzędową
- na piaste 7-rzędową można założyć tylko 7-mio rzędową kasete (UWAGA!!! tego nie jestem pewien, ale słyszałem tak od serwisanta w sklepie, było to jednak dosyć dawno i nie jestem tego pewien)
No to chyba by było na tyle :-)
pozdROWER
P.S. Niezłe wypracowanko mi wyszło... :)
Mam nadzieje, że chociaż troche rozwiałem wątpliwości.
0
0