Jaki uchwyt do roweru na dach czy na hak?

Siemka
Zmieniłem auto na Scenic - rodzinne auto. Zastanawiam się jaki uchwyt na rower będzie lepszy do tego modelu - na dach czy na hak? Zależałoby mi na możliwości przewiezenia w sumie 3 rowerów.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Jaki uchwyt do roweru na dach czy na hak?

W sumie to są 4 rodzaje mocowań do mniejszych samochodów (hatchback, sedan) mocowania "uniwersalne" (mocowane klamrą do drzwi nie wiem jak to określić dokładnie) oraz na fabryczne mocowania śrub, większe samochody (kombi) mocowania do tradycyjnych relingów oraz zintegrowanych.

Re: Jaki uchwyt do roweru na dach czy na hak?

Wygodniejszy jest uchwyt mocowany na hak, łatwiej jest zamontować rowery. My mamy coś takiego jak tutaj http://www.marka.com.pl/produkty/uchwyty-rowerowe-na-hak/949-easybase-platforma-na-hak-7p.htm
Nie ogranicza widoczności oraz nie zwiększa oporów powietrza. Na dach jest za to praktycznijesze.

Cześć, bagażnik na rowery montowany na hak holowniczy jest lepszym rozwiązaniem. Zdecydowanie ma on niższe opory powietrza przez co samochód mniej pali oraz wydaje mniej hałasu podczas jazdy. Pozwala on też na wjazd do garaży podziemnych, natomiast bagażniki dachowe montowane na bagażniku bazowym (belki dachowe) w ogólnym rozrachunku wychodzi często taniej.
Polecam skontaktować się e-mailowo z poniższym sklepem internetowym, mi dużo pomogli przy wyborze haka holowniczego i bagażnika
https://carmox.eu/pl/c/Boksy-dachowe/18

Inne tematy z forum

Ręczny na światłach- po co świecić po oczach? (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, takie przemyślenia- dlaczego większość trzyma hamulec i świeci po oczach tym z tyłu...

Auto Części (8 odpowiedzi)

Cześć, Gdzie kupię tanio Auto Części przez internet? Niestety w Gdańsku się cenią ;/ a na olx...

Mój pierwszy samochód (208 odpowiedzi)

Jestem przed zakupem swojego pierwszego auta. Jaki samochód polecacie? Musi być 5-cio drzwiowy...