Re: Pytanie do uczestników TR
wojpiw napisał(a):
> Ale bunkier, paśnik, czy latarnia, niech się nazywają
> odpowiednio -
a) Bunkier był na wylocie b. charakterystycznego wąwozu i miał znak topograficzny budynku - nie widzę powodu aby pisać że to akurat budynek o charakterze militarnym i to zawalony...
b) Paśnik stał w miejscu charakterystycznym ze względu na rzeźbę terenu i było to do odczytania z mapy. Gdybyśmy napisali, że to paśnik, to kto by się zastanawiał czy to ten "nos" czy następny? Poza tym jak stawiałem ten punkt na mapie to nie wiedziałem, że jest tam paśnik (nie na wszystkich punktach byliśmy przed imprezą), zresztą gdybym wiedział to też bym nie napisał ;-)
c) latarnia ... to nasz błąd, to był punkt typowo "wymuszający" - chodziło o to abyście w tym właśnie miejscu przekroczyli obwodnicę. Powinienem powiedzieć na odprawie, że jest tam tylko jeden lampion i gdzie on stoi (ale po pierwsze zapomniałem a po drugie nie wiedziałem gdzie jest przyczepiony).
Zawsze stawiamy punkty w miejscach charakterystycznych (zarówno na mapie jak i w terenie). Miejscem charakterystycznym jest np. przecięcie dwóch dowolnych elementów liniowych, górka dołek, przełęcz, nagła zmiana nachylenia grani, koniec skarpy, itp itd. Miejscem charakterystycznym _nie_ jest droga, (no chyba, że jej zakręt), _nie_ jest punkt "gdzieś na środeku zbocza", zagajnika (lubi ktoś "czesać zagajnik żeby znaleźć lamion???) czy jakikolwiek punkt, który nie daje się jednoznacznie zidentyfikować zarówno na mapie jak i w terenie (mam nadzieję, że nie namieszałem za bardzo) ...
> Niemniej cała sprawa jest zupełnie marginalna i dziękuję za
> bardzo dobre przygotowanie trasy :)
Dziękujemy za podziękowania - miło słyszeć, że zrobiliśmy coś co nie było całkiem bez sensu :-)
Pozdr/Jankes
0
0