Jestem młoda

mieszczę się w granicy wieku 18-32
iiiiiii...
swoje komórki jajowe spożytkuję jedynie w małżeństwie.

irytuje mnie i oburza ta reklama powyżej.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

Re: Jestem młoda

Tinker bardzo współczuję. mam nadzieję, że badania nie pokażą niczego złego i, że wkrótce doczekacie się dzidziusia :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rzadko piszę aż tak prywatne rzeczy na forum ale.....
Od 2 lat staramy się z niemężem o dziecko. Właśnie dostałam się do kliniki niepłodności. Przechodzimy badania. Jeżeli okaże się, że to z mojej winy nie możemy mieć dziecka, że to brakuje moich jajeczek. Jeśli tylko byłoby mnie stać to skorzystałabym z ich oferty.

Nie jest dla mnie istotne, że nie moje geny.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

serio, nie wierzę w to, co czytam...

Skoro oddaje się krew czy szpik żeby komuś pomóc... to skąd oburzenie na pomysł oddania komórek jajowych? Kobieta wydziela ich mnóstwo, co miesiąc jedna nas bezpowrotnie opuszcza trafiając do muszli klozetowej a przecież możemy pomóc jakiejś kobiecie, która bardzo chce mieć dziecko a nie chce go adoptować. zupełnie nie rozumiem powodu oburzenia reklamą powyżej... co za zaściankowość... oczywiście nie każda kobieta musi mieć ochotę na podzielenie się swoimi komórkami ale na litość boską, skoro uważasz, że oddanie komórek jajowych jest oburzające to analogicznie oddanie szpiku, krwi czy organów także powinno cię odrzucać...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

@randall
Ciekawa jestem, czy tak samo mówiłabyś o tym, gdybyś strasznie chciała mieć dziecko ale nie mogła... Masz dzieci więc łatwo się mówi że to "To wielka sztuka i sprawdzian pokory by zaakceptowac fakt, ze nie pisana nam rola Rodziców". Dla mnie kobiece jajeczko to zlepek komórek jak każda inna tkanka, którą można pobrać i wykorzystać. Skoro medycyna daje takie możliwości - nie widzę powodu, żeby z tego nie korzystać. Nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale takie twierdzenie jak Twoje to dla mnie zwykły egoizm.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

To żeś błysnął elokwencją...
Z pewnością pomaga ci ona w życiu i nigdy nie jesteś sfrustrowany ;]
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

katole do jaskiń
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 10

urodziłam Dzieci w wieku, ktory nie miesci się już w widełkach
To wielka sztuka i sprawdzian pokory by zaakceptowac fakt, ze nie pisana nam rola Rodziców. Nie kazdy to potrafi.
Dopiero teraz, patrząc na buzie moich Dzieci doceniam to, ze nie musialam mierzyc sie z tym rodzajem bolu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie znam się na tym kompletnie, ale gdybym miała być dawczynią, to na pewno musiałabym się nad takimi kwestiami zastanowić i poznać odpowiedzi na tego typu pytania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

@Mikro
ja też :).
Zastanawiałam się nad Twoim postem. Czy to nie jest tak, że ilość takiego samego materiału genetycznego w przypadku invitro wyklucza jakieś komplikacje w przypadku tak spokrewnionych osób? Bo jakby nie patrzeć, to część od matki jest taka sama, ojciec zawsze jest inny. Hmm ciekawe...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie: decyzja należy do każdej z nas. Ja już jestem za stara, więc dylematu nie mam ;)

@Mikro
No właśnie...takich wątpliwości jest mnóstwo. Ale podjęcie decyzji o oddaniu komórek czy tez nie jest indywidualna sprawą każdej kobiety. A że reklama? Wolny kraj, nikt nikogo do niczego nie zmusza. Więc ja na prawdę nie widzę powodu do wkurzania się.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mi przyszła do głowy inna kwestia, ale związana z powyższym: jeśli dzieci urodzone z cudzego materiału genetycznego (nie wiadomo czyjego, bo przecież dawca jest anonimowy), spotkają się kiedyś, nie wiedząc, że są spokrewnione i z takiego związku urodziłyby się dzieci, to co wtedy? Wiadomo, że skutki mogą być różne.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

@mmm
to, czy to jest moralne, czy to popieram, czy tak powinno być to całkiem inna sprawa. Nie powiesz mi, że gdyby było Cię stać i bardzo chciałbyś mieć dzieci to nie skorzystałbyś z tego. Dzisiaj ze wszystkiego robi się interes jak widać i niestety, nie zmienimy tego czy nam się to podoba czy nie.

@M30+
zwykli ludzie bez kasy, ktorzy chca miec pelna rodzine tez moga isc do invicty?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz, ale właśnie o to chodzi, że te komórki idą dla tych, co nie mogą mieć własnych dzieci a chcą mieć pełną rodzinę.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

@Mo___
kasa kasa kasa...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

dlaczego co?
dlaczego mieszczę się w przedziale wiekowym?
dlaczego uważam, że miejscem dla dziecka jest rodzina i w związku tym oburza mnie i wkurza handlowanie komórkami?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dlaczego?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

rumia (23 odpowiedzi)

Jest tu ktoś z Rumi :) poznam miłego mężczyznę o wesołym zadziornym usposobieniu (wiek 27 -40 )...

Samotna mama, czy ktoś ją zechce? :D (477 odpowiedzi)

Wiem, że takich wątków już było mnóstwo, ale cóż... Do jego założenia "zainspirowała" mnie...

Swing party (28 odpowiedzi)

Mam ochotę coś takiego zrobić u siebie tylko gdzie szukać chętnych