KOMUNIKACJA W KOLECZKOWIE

Temat dostępny też na forum: Bojano
Witam mieszkańców Koleczkowa.
Chciałabym zapytać jak można dostać się do Koleczkowa z Chyloni ?
Wiem, że nie ma żadnego autobusu, poza 191. Może w sezonie jeździ chociażby jakiś prywatny busik. Proszę o informację. Dojazd z Chyloni zajmuje mi 1,5 godziny. Przy dobrym połączeniu. Pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: KOMUNIKACJA W KOLECZKOWIE

niestety po za 191 nic nie ma ;/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dzięki za informację. Chyba trzeba będzie coś z tym zrobić. Pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piszcie ludzie do ZKM moze bedzie cos jeszcze bo coraz wiecej ludzi jezdzi do Koleczkowa!!!!

Ale nie autobusem !
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

a czym rowerem ;/

rowerem jest oki. bo cały czas z górki. Gorzej jest w drodze powrotnej.
Wiem, bo jeździłem ale latem .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gmina finansuje linie,więc to do niej trzeba pisać... wiem bo pisałem w sprawie nocnej linii do ZKM odpowiedzieli że jeśli gmina wyrazi chęc finansowania takiej linii, to oni nie widzą problemu żeby ją wprowadzić.

TAK jest pisac do Gminy zeby zaplacily za nastepny autobus to ulatwi dostep do Koleczkowa narazie uruchomili nowa linie ale do Szemud-a wiec omija Koleczkowo , pozdrawiam

co do kursowania czesciej autobusów to trzeba podobno do Gminy pisac bo oni za to placa i wtedy ZKM Gdynia wysle wiecej ale bez tego nic sie nie zalatwi !!!! wiec troche zaangazowania i mozna zalatwic.

Pisałem już do gminy w tej sprawie z pół roku temu,nawet nie raczyli mi odpisać.... Może przed wyborami jeszcze warto by było coś wymyśleć:D

Nie wiem,czy tylko ja to pamiętam,ale dawno temu( na pewno w połowie lat 70-tych) jeżdziły autobusy z Chyloni do Koleczkowa.Nie wiem,dlaczego je zlikwidowano,ale z całą pewnością obecnie bardzo by się przydały:) Mogły by dla nas,mieszkańców Wiczlina,ale również dla mieszkańców Koleczkowa,zajeżdżać na pętlę autobusu 170 na Wiczlińskiej.Nam ułatwiło by to połączenie z SKM-mką w Chyloni,a Wam całkowicie poprawiło by wszelkie połączenia.Powalczcie,a ja się przyłączę:):):)Pozdrawiam

przydałby się autobus który w tygodniu jedzie też z bojana i koleczkowa do kielna!!! w weekend jak jedzie tam 191 to lekarza tam nie ma w ośrodku więc jak mamy tam dojechać jak sie niema samochodu???a lekarz jest w Bojanie dwa razy w tygodniu???!!!

dobry pomysł

Komunikacja w naszej gminie oprócz 191 ogólnie kuleje. Wiem że może gminy nie stać na więcej. Ale przydałoby się częstsze połączenia,albo trasa z Chyloni przez koleczkowa na dąbrowe albo coś takiego. Marzeniem jest chociaż jeden nocny autobus w piątek i sobote:)

Mieszkam w okolicy pętli 17o na Wiczlinie i od lat mam nadzieję na choćby jeden nocny autobus.Rozmawiałam w tej sprawie z radnymi,z ZKM i nic:( Jesteśmy skazani na nocne TAXI ,które może człowieka zrujnować:(
I wiecie co?Wcale się nie dziwię,że tylu kierowców prowadzi samochody po jakimś drinku...przecież jakoś muszą dostać się domu!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobrze mówisz
ale statystyki policji są dobre

Interesuje mnie jakie realne zainteresowanie mieszkancow bylo by w
uruchomieniu np dwoch busow na linii Koleczkowo, petla Wiczlino i Gdynia Chylonia - dworzec. Jakie schody trzeba by zaliczyc w Gminie w celu urealnienia pomyslu. Dalo by to realnie jakies 6 miejsc pracy pod warunkiem stalosci linii, uczciwej dostepnosci do istniejacych przystankow, realizacji dowozow dzieci do np klubu malucha, przedszkola, szkoly itp. Jak dobrze pamietam a bylem wtedy na etapie budowy domu czyli lat temu iles, to do Chylonii jezdzil Mercedes Bus ale przestal - tez lat temu iles. Komu to przeszkadzalo?
Bede wdzieczny za Panstwa wypowiedzi i sugestie. Mieszkam w Koleczkowie jakies dziesiec lat a do dzis pamietam wyprawe po odbior samochodu z warsztatu na Pustkach Cisowskich - cala droge odbylem piechota - dobrze ze z gorki.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najpierw gmina pokryje siatką połączeń szemud i lokalne wioski potem zabierze się za te które naprawdę tego potrzebują ze względu na mieszkańców i ich dojazdy do szkół itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak najbardziej jestem za. Za parę miesięcy przeprowadzam się do Koleczkowa i codziennie będę musiała dojeżdżać do Chyloni. Nie wyobrażam sobie dotarcia do celu przez Karwiny. Pozdrawiam i służę w razie potrzeby swoją pomocą.

PKS Wejherowo szykuje zmiany w tym rejonie, więc powinno być lepiej.
Planowana jest linia do Rumi, obecnie jest do Wejherowa a ZKM Gdynia obsługuje kursy do Gdyni, więc z Koleczkowa na północ będzie jak dojechać.
Pozdrawiam

Nikomu nie przeszkadzało. Tym busem podróżowały takie tłumy mieszkańców Koleczkowa, że firma zbankrutowała po 4 miesiącach.

napisz do urzędu marszałkowskiego w Gdańsku że od dnia ... do chwili obecnej nie otrzymałeś odpowiedzi w sprawie ważnej dla mieszkańców. to działa. papier wszystko przyjmie ale trzeba być cierpliwym. Jak zacznie trochę kwitów wpływać ze skargami od mieszkańców Bojana i Koleczkowo, to przyślą kontrole i ich wyprostują. Tam jest inny świat normalniejszy a nie układy układziki lokalne.

Witam, temat stary ale mam pytanie czy poza 191 cos jezdzi z gdyni do koleczkowa ??

Pozdrawiam

nie jeździ.

a jeździ dużo prywatnych

jest plan by przedłużyc linię 191 aż do Chyloni.. tylko jak osiągnac ten cel? może zbierać podpisy? przecież Bojano, Koleczkowo, i okoliczne miejscowości rozbudowują się coraz bardziej, jest coraz więcej mieszkańców, w tym wiele dzieci, które dojeżdzają do szkół, jak i inni do pracy do wszystkich dzielnic Gdyni. Gmina powinna o Nas pomyśleć!

ZKM przedłużyłoby linie gdyby Gmina dofinansowała to. Wiem bo pisałem kiedyś do nich w sprawie linii nocnej do bojana,odpisali że nie ma problemu,tylko gmina musi to dofinansować. Napisałem do Gminy i zero odzewu....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak na razie to gmina myśli tylko o pensjach dla siebie a dla uspokojenia obywateli co rusz jakąś lampę przy ulicy postawią.Na konkretne prośby zwykle nie odpowiadają.Też już to przerabiałam.

To co na forach dyskusyjnych jest bardzo denerwujące to powszechne malkontenctwo i narzekanie. Jednakże w tym przypadku trudno nie zgodzić się z ogólną oceną podejścia włodaży gminnych do wniosków i petycji zwykłych mieszkańców gminy. W temacie skomunikowania wioski z Gdynią sam doświadczyłem brak zainteresowania naszych gminnych notabli w przedmiotowej sprawie.
Jezeli dobrze pamiętam to nasz Sołtys przy którymś z tematów podał wstepny termin na lipiec jako ten w którym ma byc uruchomiona nowa linia autobusowa z Gdynią . Nie ukrywam że bardzo liczę na pozytywne zakończenie działań naszego Sołtysa . Może urzednicy gminni są bardziej nastawieni na rozmowy z władzą sołecka niż z pojedyńczymi obywatelami , ale jezeli tak jest to powinniśmy wspierać naszego Sołtysa w działaniach poprawiajacych zycie w naszej wiosce. Jezeli w tej sprawie niezbędny jest głos ogółu to zamiast pisać pojedyńcze pisma do gminy może nalezałoby stwożyć list podpisany przez całą społeczność wioski reprezentowaną przez pana Sołtysa ?

brawo za głos rozsądku, tak trzymać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

W zwiazku z tym ze pojawił się pozytywny aspekt tej sprawy , moze ujawniłby się którys z forumowiczów który napisałby petycję do władz gminnych poprawną pod kontem formalno-prawnym. Nie ukrywam ze pismo takie pisane przez osobe nie posiadającą wiedzy mogą być przez gminę znowu potraktowane niepoważnie. W dalszej kolejności zastanowimy się jak dotrzeć do zainteresowanych mieszkańców wioski i pozyskać podpisy na przygotowanym wczesniej dokumencie.

Napisać - i zbierać podpisy w kościele przez 2 tyg po mszy (oczywiście w konsultacji z proboszczem).

Czy to w ogóle realne żeby autobusy jeździły do Chyloni? Droga jest kręta, a zimą czy pod górkę da radę tam jechać? Busy CHYBA (niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) tam nigdy nie jeździły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Busy to nie wiem, ale autobusy jeździły. Zdarzało się zimą, jak zablokowało coś Obwodnicę Trójmiasta to kierowcy linii np. X jechali przez Pustki Cisowskie na Wiczlino i dalej na Dąbrowę.
A co do nowej linii to wójt na zebraniu w Bojanie powiedział, że jeżeli władze Gdyni dofinansują autobus od znaku z nazwą miejscowości (czyli od samego Koleczkowa) do właściwego miejsca docelowego w Gdyni to jest skłonny to przemyśleć. Bo nie wchodzi w grę finansowanie całości trasy, bo ta w większości leży na terenach gdyńskich - on może tylko to co leży w "jego" gminie. Z drugiej strony obiecał, że da radę załatwić większe autobusy (bo co do większej ilości kursów to nie jest możliwe) linii 191 w godzinach porannych i powrotu dzieci i młodzieży ze szkół. A jak sami widzicie wielkie NIC z tego wyszło nie mówiąc o jakiejkolwiek informacji o tym dla mieszkańców przez Radę Sołecką.
Pozdrawiam.

Może by tak Pan Sołtys opisał dokładnie jak wygląda sytuacja w tej sprawie, gdyż pojawiają się rózne głosy, róznie opisujace stan faktyczny. Okazuje się że wcześniejsze deklaracje nie są realizowane ( moze tak być , byle by mieszkańcy byli informowani o powodach)
i przyczyny nie są znane szerszemu ogółowi .

A ja powiadam Wam, że istnieje strona Sołectwa Bojano. Tylko dla czego od Bożego Narodzenia 2011 dodano 2-3 wpisy? Normalnie nic się na wsi nie dzieje. A szkoda. Panie Sołtysie, czy naprawdę nikt nie chce pomóc w prowadzeniu strony tak jak np. przy stronie Zespołu Szkół w Bojanie, a może nic się w Bojanie nie dzieje?

Ostatnia informacja troszkę odbiega od tematu zasadniczego , w związku z tym proponuje aby wrócić do zagadnienia głównego tj. połączenia autobusowego z Gdynią. Ostatni wpis w tym temacie pochodzi z 08.08.2012. Poprosiłem w nim Pana Sołtysa o krótki komentaż dotyczący aktualnego stanu wiedzy w temacie nowej linii , bądż wydłużenia istniejącej linii 191 do Gdyni . W dalszym ciągu proszę o parę słów komentaża . Ewentualnie krótką informację jak mieszkańcy wioski mogą Panu pomóc w działaniu.

komentaRZ a nie komentaż. Pzdr

Proszę o kontakt osobisty lub telefoniczny w tej sprawie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Oj tam, oj tam droga "alfo" moze byś tak merytorycznie zabrała głos w wiadomej sprawie , zamiast szykać dziury w całym , Za ewidentny błąd bardzo wszystkich przepraszam . Zastanawiam się w jakim celu byłaś uczestnikiem tego formu skoro główny temat nie został przez Ciebie podjęty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wypowiadam się w sprawach, na których się nie znam. Nie poprawiłam Cię złośliwie, lecz z grzeczności :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do alfa . Nie o ortografię tu chodzi a o merytorykę sprawy. Spadaj na fora ort. Ale tam byś się zgubiła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

no przecież w koleczkowie jest firma autokarowa jak wieżdrzamy od chyloni po lewej i śmigają nawet piętrusem niech kupią busa 17 os. i będą 2 dodatkowe miejsca pracy

Temat wałkowany od niepamiętnych czasów . Czy jest może osoba lub instytucja która jednoznacznie określi status tej bardzo waznej sprawy na dzień dzisiejszy ? Ponad czterdzieści wpisów i brak konkretów. Może by tak to formu przeczytał w końcu ktoś z włodarzy gminnych lub sołeckich i jasno określił w jakim punkcie jesteśmy i jakie konkretne terminy są przewidywane ! Pytanie czy w tej sprawie wogóle cokolwiek się dzieje poza dyskusja na tym forum.

JUz pomijam fakt ze musimy placic drozej za bilet miesieczny za to ze nasza gmina nie jest w ZKM !!!!! TO SKANDAL!!!! bo wojt ma gdzies i Szemud faworyzuje !!!!! Ja jade 191 z Koleczkwowa i musze za strefy placic , to juz przesada zamiast miec Metropolitalny i na cale trojmiasto i szemud !!!! to chyba sie nie zmieni nigdy !!!

wsiadac do aut i nie zawracać d*pska!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Bo gmina szemud dopiero "pretenduje" do MZKZG,czyli Metropolitalnego Związku Komunikacyjnego Zatoki Gdańskiej.

Bojano i Koleczkowo oficjalnie znajdują się w obrębie Aglomeracji Gdańskiej, reszta gminy nas nieco blokuje,pewnie dlatego musimy tyle płacić za te bilety.
Co do władz naszej gminy to już wylałem na nich tyle gnoju na tym forum, że nie chce mi się więcej.

sds..wylej sobie na łeb ten gnój...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7

Boże cóz to za prostak ten Bojan.Skad ten sarkazm ( może to jeden z naszych rajców gminnych ?). Można odnieść wrażenie że to jeden z tych forumowiczów którzy po to wchodzą na fora żeby siać dywersję . Toż to jakas piąta kolumna !

Bojan vel Polak.
Nie kuma, że nie każdy w Bojanie jeździ samochodem. Gościu smutny jest i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

a moze pan SDS to radny gminy przeciwny wójtowi?

Nie panie ON, pan SDS to poprostu mieszkaniec Bojana realnie patrzący na ten burdel w gminie.
Nie jestem radnym i mało tego nie popieram żadnego radnego nawet z bojana ponieważ należa do "partii"wójta.
Tyle w temacie poglądu pana SDS

Z poważaniem
SDS
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do Bojan-Przez takich jak ty, nasza piękna wioska dalej stoi w zacofaniu jesteśmy tylko i wyłącznie sypialnią dla trójmiasta. Każdego kogo spytam,z kim rozmawiam w pełni potwierdza moje zdanie na temat naszych władz gminy,ale ty się urwałeś z kosmosu nagle i uważasz że jest innaczej. Następny powie że jestem radnym gminy przeciwnym wójtowi.
Tak jestem kurka jego mać Jarosław Kaczyński versus Donald Tusk.
Patelnią jeden z drugim walnijcie se w łeb.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

SDS nie odpowiadaj na te prymitywne zaczepki, są anonimowi i dlatego tacy odważni. Normalnie gdyby stanęli przed tobą to by odwagi zabrakło i argumentów.Może na ten temat zajrzy ktoś z dobra wolą i pomoże w temacie. Dzisiaj ma nicka Bojan jutro jeszcze inaczej i z kim tu polemizować.Nie warto.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

i bedziecie mieli swoja upragniona hale widowiskowa w Bojanie o ktora tyle plakaliscie...gratulacje...a nie lepiej byloby drogi robic za te pienadze? Czy pan SDS to nie pan Kalkowski czasami?;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pudło
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Hahaha, uśmiałem się z tego wątku. No i sam koniec @sds to p.Kalkowski. Kupuję to ;-)
A tak na poważnie smutno się człowiekowi robi jak czyta tak proste i pozbawione argumentów "wypociny". Oczywiście są posty warte przeczytania i dające do myślenia, ale niestety to mniejszość.
Chociaż jestem prawie pewien, że te krytyczne i pełne nienawiści (fajne słowo i ostatnio jakby modne w TV) wpisy, są tylko wylaniem swojej frustracji i niemocy, która ogarnia człowieka jak patrzy na pracę swoich wybranych przedstawicieli. Zarówno na szczeblu gminy, powiatu, województwa i kraju.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Włamania w Koleczkowie (65 odpowiedzi)

Witam od dzielnicowego mam informacje ze podobno znasiliły sie wlamania do domkow jednorodzinnych...

Przyłączenie Bojana do Gdyni (153 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....

CHODNIK NA CHYLONSKIEJ (114 odpowiedzi)

W 2012r zostanle wykonany projekt chodnika przy ulicy Chylońskiej Tymczasem czekamy na zgodę...