Przejrzelismy dostępne testy fotelików ( przewaznie ze stron niemieckich - oni maja hopla na punkcie takich rzeczy) i wśród najlepszych czyt. najbezpieczniejszych fotelików były te dwa + Romer Duo plus + Kiddy.
Romer ma kosmiczną jak dla mnie cenę - 1200zł, Kiddy jest super fajny, ale nie ma 5-ciopunktowych pasów dla dziecka tylko jest na pasy samochodowe więc też odpada niestety
Nasze priorytety co do wyboru:
- bezpieczeństwo w testach ( te ww. mają ta samą liczbę ptk-ów)
- 5 punktowe pasy
Zostały więc te dwa foteliki. Teraz mamy Chicco i jestesmy bardzo zadowoleni. Nasz maluch ma prawie 10 kg ale jest dość wysoki wiec nożki już mu się nie mieszczą, gdyż fotelik jest zakładany tyłem do kierunku jazdy.
Przejrzelismy tez foteliki 9-36 kg ( też te najwyżej ocenione w testach)Mozna je nazwac "uniwersalnymi" wiec sądzę ze lepiej kupić jeden pośredni i np. później sprzedać a potem kupic ten 18-36 kg
Najwazniejsze co nie podoba mi się tez w takich fotelikach to to, że żeby je "wydłużyc" na większe dziecko po wysunięciu przy dolnej części pleców nie mają oparcia ( tylko jakis ortalionik) - cos ja ten poniżej Kiddy:
Poniżej testy niemieckie
A możesz napisac dlaczego wam Maxi Cosi nie pasował???? Dlaczego tak krótko wasz malec w nim jeździł????