Kamerdyner

Temat dostępny też na forum: Kamerdyner
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo cieszę się na film, gdyż - wstyd się przyznać - ale choć jestem od urodzenia gdańszczaninem, to dopiero niedawno, dzięki PKM-ce (wygodny dojazd albo punkt wypadowy do pieszych wycieczek), odkryłem Kaszuby i... jestem zachwycony! Muzeum kolejnictwa w Kościerzynie, Wieżyca (punkt widokowy jak i sama wioska i okolica), Szymbark (skansen m.in. Dom do góry nogami, Dom Sybiraka, Bunkier Gryfa Pomorskiego) a przede wszystkim bardzo sympatyczni ludzie i przepiękne lasy (Szwajcaria Kaszubska, Pojezierze Kaszubskie). Mam nadzieję, że film o takich ludziach (życzliwych, odważnych, pracowitych i pomysłowych jak np. kilka lat temu zmarły Daniel Czapiewski) i takiej krainie (te boskie krajobrazy) będzie udany, na miarę tych ludzi i ich trudnej historii. Jak do tej pory to w pamięć mi zapadły "Blaszany bębenek" i "Miasto z morza" - moim zdaniem udane obrazy. W ten weekend idę więc obowiązkowo do kina na "Kamerdynera". Trzymam kciuki i życzę Państwu, sobie i twórcom udanego filmu :)
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 3

to polecam też SKM-kę i wycieczkę do Wejherowa
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem bardzo ciekawa ile ma pan lat.... o.O
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Marian

Dzisiaj przyjechał Pan Marian z wielką na 7 metrów drabiną i ratował mój dach w Gdańsku.Grosza nie wziął.Pochodzi z Kartuz i tam żyje z rodziną.Tacy są Kaszubi.Dziękuje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

super, ale to nie film o tych Kaszubach i nie tych rejonach. Tylko o Kaszubach na północ od Gdyni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

''W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny. ''

I oczywiście Naziści z kosmosu przylecieli i zabili Polaków :)
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 30

Polecam książkę Andrzeja Szczypiorskiego "Początek". Ku refleksji...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak właśnie działa kłamstwo/wypaczanie.

Nawet Polacy już piszą o nazistach a nie Niemcach, bo przecież Niemcom to tylko obrona demokracji w głowie. Wojna przez myśl by im nie przeszła:)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

tym obecnym Niemcom?

Owszem - jeden z najbardziej pokojowo zastawionych narodów (bo przy okazji p.zdowatych). Im nie trzeba nikogo napadać czy podbijać. Za bogaci na to są.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

bardzo pokojowi

robic interesy z Gazpromem
stawiac turbiny na Krymie
karmic hydre
a krew sie leje i leje konca nie widac
Wazne ze NIE u nich
cale Niemcy

To, tak jak my piszemy o komunistach, unikając określenia Polacy. Przypominam, że obecna władza w Polsce ma za złe Niemcom, że zbyt mało pieniędzy przeznaczają na zbrojenia. Jak myślisz, idioci czy sabotażyści ?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

A bo komuniści to byli Polacy?

Nie. Poczytaj źródła
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Zapewne można iść w zaparte i dowodzić, że Wanda Wasilewska, Bolesław Bierut, Władysław Gomułka, Edward Gierek, Wojciech Jaruzelski i wielu bezimiennych nie było Polakami, tylko po co ? Poprawi nam to samopoczucie ? Wyleczy kompleksy ?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

A niby kim było?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

myślę, że po przegranej wojnie i w dobrobycie

zapomnieli o wojnie. Który normalny Niemiec chciałby toczyć wojnę i przeciwko komu?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

kasa musiu kasa

Niemcowi potrzebne wygodne zycie
Jesli tego nie ma sprowadza turków arabów i innych gasarbaiterow
Jeszcze malo ??
Robimy interesy z putinem i sponsorujemy rozlew krwi - byle nie u nich. Pokojowo nastawionych Niemcow

Tylko idiota (termin medyczny) nie jest w stanie zidentyfikować nazisty z Niemcami. A komuniści i ich przesłuchania to też dodajesz polscy komuniści, komuniści z Polski, nie. Bo jest to oczywiste. Zwrot to tylko zwrot liczy się co we łbie. Oczywistych spraw nie należy interpretować. Chyba, że wchodzi termin medyczny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

uwaga

W Piaśnicy naziści mordowali głównie Niemców (ze szpitali), ale także polską inteligencję i kler.
Mówienie, że zabjano tam tylko Polaków jest pluciem na tysiące niewinnych Niemców, tam pomordowanych.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

Źle rozłożone akcenty. Zabijano głównie Polaków, ale także Niemców. Tych ze szpitala psychiatrycznego w Kocborowie, głównie w lasach Szpęgawskich.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

A i mordercy pewno byli, jakby przejrzeć rodziny, z różnych nacji. Pamiętajmy, skąd wywodzą się choćby Guderian, Manstein, Bach- Zelewski.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

To była specjalność nazistów. Grzebać się w pochodzeniu ludzi i związkach rodzinnych. Czasy się zmieniają ale chętnych nadal nie brakuje.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Więc zostawmy te wycieczki narodowe i kłamliwe schematy,
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

także Hitler i Stalin oraz Dzierżyński

nie byli od razu z nacji im przypisywanej jako wtórna.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

z tysiącami Niemców tamże

przesadziłeś...

chyba raczej głownie polską inteligencję

- mojego wujka tam zamordowano - przyjechał z poznańskiego i był referentem oddziału prawnego Urzędu Morskiego w Gdyni. I wielu innych niewinnych gdynian.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Każdy inteligentny Polak

wie, kto to naziści! Nie bądźmy chorobliwie zaślepieni!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Popieram.

Prawdziwy

Jestem pod wrażeniem poruszonego tematu Piaśnicy. Przez tyle lat tak niewiele o tym się mówiło a nawet czasami w ogóle nie słyszało. Brawo dla Twórcy za pomysł.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gdzie niewiele, tam niewiele. Dla mnie to od zawsze symbol terroru niemieckiego i niszczenia inteligencji.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świetna rola Gajosa

I to chyba tyle. Nuda, nuda, nuda. Sztuczność bije z ekranu. Romans mało wiarygodny, wszystko przechodzone, przegadane, jakieś teatralne. Z góry uprzedzam ,nie jestem fanką filmów Vegi i lubię dobre, polskie kino. Ale ten film niestety mnie nie porwał.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 39

Popieram, słaby film
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 6

I ja się zawiodłam

Czuć w filmie atmosferę zmierzchu - oczywiście pruskiej arystokracji, która to przekłada się na cały film. Wprawdzie Gajos, Woronowicz i jego filmowa "żona" grają świetnie, ale dialogi pozostałych aktorów są nie zwykle skromne, oszczędne. Dużo w nich milczenia, zwłaszcza wypadku Adama Fabiańskiego, którego granie mnie nie porwało. Ma on co prawda charakterystyczny wyraz twarzy, ale już mimika jest na niej nijaka, w ogóle nie pokazał "chemii" względem swojej partnerki. W ogóle mówi niewiele.

Nie wiem, kto radził reżyserowi i scenarzyście w sprawach etnografii Kaszub, mam nadzieję, że nie pan od języka kaszubskiego, który do doradzania jedynie w kwestii językowej powinien się ograniczyć. Krew bowiem odpłynęła mi z twarzy, kiedy usłyszałam jak Kaszubi śpiewają piosenkę "Kaszëbë wołają na", którą napisał ks. Antoni Pepliński już po II wojnie światowej, i inne - również młodsze. Naprawdę jest komu doradzić w kwestii utworów kaszubskich i lat ich powstania.
Podobnie rzecz ma się w kwestii strojów kaszubskich. W pewnym momencie w filmie pojawiła się kapela kaszubska - panowie w niebieskich (chabrowych?) kubrakach. Dramat! Toż to stroje świetlicowe opracowane przez Cepelię i działaczy kaszubskich również po II wojnie światowej... Oowszem, jakieś ich elementy były przed wojną, ale na pewno nie były one tak pstrokate jak obecnie. Wcześniej były normalne kamizelki, białe koszule itp.

Wieś tez jakaś niekaszubska... na Kaszubach w tamtym czasie domów murowanych wcale nie było tak dużo. Były też drewniane chałupy i szachulcowe - w kratę, których w filmie nie uwidzisz.

Brawo za to za wymowę kaszubską! Szkoda tylko, ze niektóre dialogi kaszubskie, np. w karczmie, były tak płytkie...
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bylem , obejzalem , pelna zgoda

Wiarygodna opinia
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pustaki właśnie tak mają na tym filmie.

Ok

Kaszubi to ludzie mający w sercu Boga i honor.Szanują rodzinę i pracę.A ziemia tam rodzi bujne drzewa,zdrowe i silne.W Wejherowie są czarne łabędzie z czerwonymi jak maki dziobami.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 14

Genialne

Dziękuje Misiu zacta oponie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zobaczymy przy wyborach, czy szanują pracę, czy zasiłki 500+

pewnie są tacy, jak każdy przeciętny Polak...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie zazdrość, zadbaj o przyszłość narodu załóż rodzinę...

a może przy takich poglądach lepiej nie. Następne pokolenie samolubnych lemingów niepotrzebne.

Tyle, że niestety mający w sercu Boga Kaszubi te zdrowe i silne drzewa nagminnie wycinają, bo dla nich są to niepożyteczne chwasty... Przykre
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Film dał dużo do myślenia- a mianowicie, jak można aż tak zepsuć taki fascynujący temat. Bronią się tylko krajobrazy i gra Gajosa. Reszta- tragedia. Od papierowych, dwuwymiarowych i niewiarygodnych postaci poczynając, na niespójności językowej kończąc. Fajnie, że Kaszubi mówią po kaszubsku, ale czemu Niemcy mówią po polsku? Coś Polakom nie wychodzą ostatnio filmy historyczne. Może trzeba najpierw przepracować swoją historię, a dopiero potem o niej opowiadać ?
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 30

Wiarygodna opinia

pelna zgoda
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tyle, że krajobrazy mazurskie, bo Kaszubi większość swoich zniszczyli i nie było gdzie kręcić...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

dokładnie, ładne krajobrazy, ale to za mało żeby wysiedzieć 2,5 godziny
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

W pełni się zgadzam, historia ciekawa ale film nudny jak flaki z olejem, rola Gajosa na poziomie, reszta aktorów zbyt teatralna, Fabijański ciągle z tym samym wyrazem twarzy, niesamowite dłużyzny, zbyt wiele wątków pobocznych.

Piszecie o pięknych krajobrazach - zgoda, tylko czemu w filmie cały czas nałożone są tak smutne wyblakłe filtry.

To film bardziej o zmierzchu pruskiej arystokracji i końcu ich świata niż o losach Kaszubów.

Naprawdę się cieszyłem, że ktoś w końcu porusza lokalną skomplikowaną historię, niestety się zawiodłem. A reklamy sponsorów zaraz po zakończeniu filmu, to już kompletny paździerz i brak profesjonalizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

W recenzji filmu nie ma sugestii, że mogłoby być to rodzeństwo, czyli kazirodztwo

lecz w filmie tę możliwość brano pod uwagę...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Naziści ????????

Krew mnie zalewa jak czytam takie pierdoły ludzi pomordowanych w Piasnicy i innych lasach na Kaszubach i w Polsce mordowali Niemcy ponieważ 90% popierał politykie swojego państwa którą była nastawiona na eksterminacje innych ludzi a więc niemcy .
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Słusznie prawisz. Jeśli Polacy mordowali ludy na Mazurach

w imię krzewienia chrześcijaństwa, to piszemy, że to Polacy, a nie jakieś tam z małej litery frakcje... Nie mordowali katolicy, lecz Polacy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

uwaga

Podobnie, jak Polacy kolaborowali z ZSRR, a nie jacyś tam komuniści.
3 miliony dorosłych Polaków było dobrowolnie członkami PZPR, której statut był antypolski.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłem wczoraj na filmie "Kamerdyner".

Oddziały niemieckie podczas okupacji rozstrzelały Polaków i Kaszubów, lecz byłem zaskoczony komendami - "Celuj! Pal!" po polsku! Niepisana zasada mówi, że w takich przypadkach teksty są niemieckie; także typu "ręce do góry", "Mein Führer"...
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 3

I tu chyba kolego czegoś nie zrozumiałeś... Komendy były po polsku, bo strzelali Polacy. A dokładniej - Kaszubi. Wyraźnie było to widać na filmie. Potem poszli do Wehrmachtu, jak tatuś premiera. Niepisana zasada musi poddać się dramatycznej rzeczywistości...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10

zwyczajnie łżesz

Wykonawcami byli funkcjonariusze SS oraz członkowie paramilitarnego Selbstschutzu, składającego się z Niemców.
Dziadek premiera ćwoku miał do wyboru iść do Wermachtu albo kulkę w łeb.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Raczej nie kulę w łeby. Bardziej prawdopodobne do obozu pracy ew. "na roboty".

Wiem bo mam takie przypadki losów w rodzinie.

gdybyś poszedł do Wermachtu

i komendy wydawał po Polsku, wylądowałbyś w Dachau - w najlepszym razie. Tak, że skończ ...pidolić
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

dotyczy Piaśnicy wg Wikipedii -

"W gronie ofiar znaleźli się liczni przedstawiciele polskiej inteligencji z Pomorza Gdańskiego, a także osoby narodowości polskiej, czeskiej i niemieckiej". Trochę niefrasobliwa fraza "w gronie"...
Skąd czeskiej?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

właśnie -

Skąd czeskiej?

minusy nie odpowiadają

na pytanie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

min Czesi..

http://muzeumpiasnickie.pl/ofiary-piasnicy

usterki w filmie -

1. Podawano w podpisach np. lata 1914, 1918, 1945, ale nie podano 1939.
2. W Piaśnicy strzelano z broni maszynowej lub z rewolweru w tył głowy; ale jest scena strzelania z przodu w serce.
3. Uciekinier ucieka z ciężarówki wzdłuż szosy, a powinien od razu wbiec do lasu...
4. Ofiary w widoku z drona były porozrzucane bezładnie, a Niemcy byli znani z porządku.
5. Kamerdyner w zamachu zastrzelił oficera (nauczyciela muzyki), ale nie zabił świadka - pasażerki.
6. Dlaczego Niemcy "przeoczyli" kamerdynera w kontroli papierów i to przez całą okupację? Tylko dlatego, że był kamerdynerem (w uniformie), bo tak to pokazano?
7. Były sugestie, że oboje to rodzeństwo, zatem czy nie wiedzieli, że może zaistnieć kazirodztwo?
8. W jaki sposób można wyrzucić duże łoże z hrabią równolegle do ziemi? Rozumiem, że wyro poleciałoby bezładnie, ale równo na 4 nogi? Zasadniczo niemożliwe! Musieliby mieć dźwig.
9. Dlaczego nie pociągnięto (parę minut) dalszych losów syna kamerdynera i jego matki, wszak po wojnie jaki to problem napisać do niego list z Niemiec? Powinno być spotkanie po latach!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

eeee tam, szukanie dziury w całym. To nie jest film dokumentalny żeby wszystko miało być 1 do 1. Film jak dla mnie piękny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

superfilm!

ale w każdym dziele bywają usterki

szukanie dziury ???

Toz tam az roi sie od kompletnych bzdur .

Mimal

Weź młotek i puknij się w cymbał. Poszedłeś na film i przespałeś go i piszesz głupoty.
Film był piękny polecam. Ale żeby go zrozumieć trzeba mieć trochę oleju w głowie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

film oczywiście piękny - czy ja coś napisałem o jego urodzie nie tak?

zgłosiłem usterki, których można by uniknąć podczas kręcenia dzieła. Ale dziękuję choć za taką opinię - lepsza taka, niż żadna...

"Poszedłeś na film i przespałeś go i piszesz głupoty"

Gdyby spał, to nie dostrzegłby tych niedoróbek...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

A coz to za filozofia

Piekna historia o milosci , historii , nienawisci przez Bajona pokazana tak ze na miesiac odechcialo mi sie kina

Podano

Rok 1939. A potem nastąpił wybuch i Miotke zerwał się z otomany i kazał niszczyć dokumenty

Istotnie - spał i po wybuchu od razu teczki do kominka...

pewnie miał to wyćwiczone podczas szkolenia bhp
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

opinia

Jak dla mnie piękny film, świetnie zagrane role, muzyka, ujęcie tematu - dużo emocji. Może dlatego że wujek też zginął w Piaśnicy - 2 dni po ślubie. Wielkie dzięki dla pana Bajona za ten film.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Porazka , kolejne rozczarowanie

Bylem wsciekly po seansie , jak mozna tak s..c taki wspanialy temat ?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

warto zobaczyć i poczuć

Warto zobaczyć ten film i poczuć, to jest opowieść wzruszająca...
świetny Gajos, jak zawsze, świetni i pozostali
aktorki - aktorzy,
piękna epicka opowieść, historia dla nas wciąż "nowa",
można polubić każdego bohatera i mu szczerze współczuć,
cieszę się, że ktoś chce historyczną perspektywę przybliżać wciąż,
piękny film,
piękna i smutna opowieść,
prawdziwa...
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

Drodzy panstwo

Edi byl chyba na innym filmie .

przy każdym tytule powinien być koszt

najlepiej przeliczony na dolary, aby po latach móc porównać.

słaby film

Tylko gra Pana Gajosa i Pani Radwan się broni, reszta jest milczeniem....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pelna zgoda

Nie mozna milczec , porazka .
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

podzielam opinię

Dla mnie duże rozczarowanie, Pan Gajos jedynie jak zwykle klasa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lubiący seks na ekranie, mordobicie, wulgarne słownictwo, bełkot aktorów, jednym słowem Nowe Polskie Kino niech omijają ten film z daleka, dla nich to nudy, nudy, nudy. Zainteresowani czymś więcej a zwłaszcza omijaną dotąd historią, pięknie fotografowanymi plenerami Kaszub, pieczołowicie odtworzonymi wnętrzami, pojazdami, strojami znajdą coś dla siebie. To rzetelnie i starannie zrobiony film. Sam wątek miłosny może nie przekonuje ale za to gra aktorów na najwyższym poziomie. Piękny i potrzebny dziś film.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kamerdyner

Każdy kadr tego filmu jest dla mnie trafiony w dziesiątkę, świetna obsada,.. film wzrusza i przybliża przeszłość z pierwszej połowy XX w. Pewnie ponownie go obejrzę. Zachęcam by zobaczyć ten obraz, wart był mojego czasu..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

A na jakim ty filmie byles

To napewno nie byl Kamerdyner
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niestety, pięknie fotografowane plenery to Mazury, bo Kaszubi swoje zniszczyli. Wycięli drzewa, postawili wszędzie piękne letniskowe domki i większe gargamele. Zatruli jeziora. Kto nie wierzy - niech sprawdzi osobiście...

!

To nie było nakręcone na Kaszubach tylko na Mazurach
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Idzcie do kina

Musicie obejrzeć ten film , aby przekonać sie ze nasi filmowcy potrafią położyć każdy , nawet najwspanialszy temat .

Nigdy dotąd nie wyszedłem z kina tak wściekły .

Od pierwszej sceny wiedziałem ze to porażka ,czy ta kobieta nie mogła normalnie rodzic , czy musieliście ja wymazać krwią jak zarzynanego zwierzaka ? Masa wydumanych scen , bez lądu i składu , jak można tak s.........c tak wspaniała historie , Kaszubów, tej ziemi , miłości i nienawiści .

A scena rozstrzelania to już kompletne dno , komendy wydawane po polsku …….kto to wymyślił ?

Zastanówcie sie szanowni filmowcy , dla kogo robicie te filmy , dla krytyków czy dla publiczności ?

Kaszuby sa piękne , maja wspaniałą historie , dumnych i upartych ludzi walczących samotnie o polskość .

Czy jest ktoś kto potrafi to pokazać ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

badziewie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak zwykle w opiniach przeważa ton krytykanctwa. A film dobry, mądry i potrzebny ukazujący złożone problemy ludzi z kaszubskiej ziemi opowiedziane przez pryzmat rodzinnej sagi.
Piękne plenery , zdjęcia, dobra gra aktorów z rewelacyjnym Gajosem. W końcówce filmu ważne przesłanie , z którego ucieszą się Kaszubi ceniący polskość.Film godzien obejrzenia.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Film jest slaby

To nie krytykanctwo , to realizm.

Temat świetny, historia piękna ale opowiedziana tak że szkoda gadać
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

do Magnata mu baaaaardzo daleko

a szkoda... :/

dla miłośników historii i braku energii na ekranie

bardzo ciężko nie zasnąć, jakakolwiek akcja lub choć lekkie napięcie jest gaszone w zarodku. po godzinie widz traci nadzieję że tutaj cokolwiek się jeszcze wydarzy.
sceny sztuczne, jakby teatralne, jedna z drugą niepołączone.
dobra gra niektórych aktorów, piękne krajobrazy i kostiumy. Zdecydowanie nie warte poświecenia na to czasu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ciekawy flim
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

No prosze !

To żart ?

odradzam

myślałam ze będą pokazani Kaszubi ( coś jak Ślązacy u Kutza) a tutaj zero; tylko trochę języka kaszubskiego;
Świetna rola Gajosa i Radwan oraz Szyca; reszta mierna , fabuła przeciętna, a już rola i gra Woronowicza - porażka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

pytanie

jaka porażka - to za co nagroda za najlepszą role męską w Gdyni ?

Jak najbardziej film godny polecenia!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czekam teraz na remake filmu"Krzyżacy".

Może Więckiewicz w roli Jagiełły....

Bardzo mnie poruszył ten film. Wróciły wspomnienia z rozmów z rodzicami , z którymi nieraz się nie zgadzałam (wychowywana w duchu komunistycznym) Teraz wiem , że mieli rację . W lasach piaśnickich został zamordowany mąż babci !
Moi rodzice żyli na Kaszubach dobrze układając stosunki sąsiedzkie z miejscowymi Niemcami...Film w pełni oddaje tamtą rzeczywistość ...
Warty polecenia każdemu kto chociaż trochę sam czuje się Kaszubą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moi Dziadkowie

Opowiadali mi jak niemieccy osadnicy traktowali Polakow po wybuchu wojny .

Ale to nie ma nic wspolnego z tym filmem .

Film jest slaby i nudny , razi sztucznoscia , zdecydowanie stracona szansa na pokazanie prawdziwych Kaszub.

Bo teraz jest tendencja do zrównywania losów Polaków (Kaszubów, Kociewiaków i przyjezdnych)

z przeżyciami Niemców, którzy przecież zaakceptowali nazizm, wywalali swoje frustracje spowodowane "upokorzeniem" po I WŚ na polskich "podludziach" - jak to mówili.

Super film ! Kaszubskie dialogi dodały mu dodatkowego kolorytu - no i wspaniali aktorzy : Janusz Gajos i mało mi znany Sebastian Fabijański podbili moje serce
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jaki film Pani ogladala ?

Prosze nie wprowadzac w blad potencjalnych kinomanow .

Film jest slaby .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piękny film

I mądry. Filmowany inaczej niz normalna sieczka filmowo-telewizyjna. Cała sala po filmie wstała i tak odczytywano nazwiska twórców filmu. Bardzo wzruszający. Cudnie sfilmowany, przepięknie zagrany. Rozumiem, że dla niektórych wychowanych na M-jak miłość - za trudny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

O czym ty mowisz ?

Ten film nie jest trudny , ten film jest nudny i tyle .

Nie wysilaj sie na jakies intelektualne lamance , nuda i tyle .

Wlacz samodzielne myslenie , napisali w recenzji ze dobry no i wyrozniony na festiwalu filmowym przez towarzystwo wzajemnej adoracji i tylko tyle .

Moja ocena - ten film to jest totalna porazka

To nieprawda. Jesteś wychowany/wychowana na nawalankach i wideoklipach, taka narracja jest dla ciebie po prostu za trudna. Film jest fantastyczny, ale to film dla ludzi, którzy mają i rozum, i duszę. Zagrany perfekcyjnie, bez szarży i wrzasku.

Potrzebny film!

Potrzebny film aby przypomnieć dramat Piaśnicy i Szpęgawska gdzie łącznie Niemcy na przelomie 1939/40 zamordowali około 20 tysięcy Polaków mieszkających na Kaszubach i Pomorzu! Fabuła historyczna do poprawki. Poza nią w sposób właściwy ukazany dramat ludzi mieszkających na pograniczu kultur niemieckiej i kaszubskiej (polskiej).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film potrzebny

Ale nie taki , totalne rozczarowanie .

Moja rodzina dobrze pamięta relacje z Niemcami w czasie okupacji,

kiedy to Gestapo zapukało do ich mieszkania w Tczewie w 1941 roku...

Polecam.

Dobre kino i nareszcie Borys Szyc w innej odsłonie. A smaczek w postaci "języka kaszubskiego" w wykonaniu Gajosa - dla mnie majstersztyk.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobre kino ?

Nika , ty chyba filmu nie obejzales w zyciu , toz to jest lipa totalna !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak widzę wszędzie na siłę wepchniętego Szyca to mam ochotę zwymiotować.

Szyc jak zwykle kompletnie nie pasuje do tego filmu. Ale cóż jest swój to wszędzie na siłę go promują.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Piękny, także wizualnie, wieloznaczny, głęboko poruszający film - o ludziach w trakcie gwałtownych zmian. Ale nie dla osób wychowanych na pospiesznej, wideoklipowej narracji. Epicki. Rzadko zdarza się taka przejmująca cisza na koniec seansu, a kino było wypełnione w 100 procentach...

język kaszubski

A jak tam ze zrozumieniem dużej części dilogów w mowie "zachodniosłowiańskiej i lechickiej o spornym statusie" (jak podaje wikipedia)?
Czy może w kinach film był wyświetlany z napisami w języku polskim?

Inne tematy z forum

Bridget Jones: Szalejąc za facetem (19 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Bridget Jones: Szalejąc za facetem . Przeczytaj o filmie.

I'm Still Here (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: I'm Still Here . Przeczytaj o filmie.

Spragnieni miłości (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Spragnieni miłości . Przeczytaj o filmie.