Kask

Co trzeba brać pod uwagę kupując kask?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kask

Witam

Bardzo dobre pytanie.Wyróżniamy kilka typów "klas" kasków , a mianowicie te troche droższe i bardziej bezpiecznych oraz tańsze o wątpliwej jakości.Dobry kask powinien mieć certyfikat bezpieczeństwa.
Polecam twojej uwadze kaski zrobione w technologi " in mold "są zdecydowanie trwalsze i pewne.

Pozdrawiam Tacoo Speed Bike Team

Dziękuję za odpowiedzi.
A czy mogłabym też prosić o konkretne przykłady kasków, może jakieś sprawdzone – dobre i nie-najdroższe (ale też nie z tych najtańszych) marki? Konkretne modele i ich ceny.

Cześć!!
Proponuje również następujący test:
- zakładasz kask na cłowe i dociągasz zaciski
- nie zapinając sprzeczki potrząśnij głową
- jeśli nie spada lub nie obsuwa się na czoło jest dobrze
Pomyśl również czy w chłodniejsze dni będziesz chciał zakładać pod niego jakąś chustę lub czapkę - jeśli tak warto to przetestować.
Pozdrawiam!!

Troche o wybieraniu kasku jest tutaj:
http://rowery.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=5080

Dzięki za odp.
Pozdrawiam.

bardzo dobry rodzaj zapięcia ma Met. Wyprobuj w którymś sklepie.

Ładnie napisali pod adresem podanym przez Flasha. Ze sfej strony chciałbym tylko uczulić Cię na jedną sprawę: Kiedy przymierzasz kask, musi on dobrze leżeć na głowie - nie uciskać w żadnym miejscu czaszki, ponieważ w miarę jazdy dyskomfort będzie się potęgował, stając się nie do zniesienia. Dzisiaj przymierzałem Giro Atmosa i... odpada kompletnie! Przestałem się nim podniecać w chwili, kiedy wdziałem go na swój łeb. Totalna kaszana! Cisnął mnie w tylu miejscach, że nawet nie pamiętam w ilu... Bezwzględnie kask musi być wygodny!

Warto również dorzucić kilka groszy więcej i kupić coś co faktycznie uchroni czaszkę. Sam sie o tym przekonałem. O bezpieczeństwo i zdrowie warto zadbać. Więc nie oszczędzaj na tym!