Kim był mjr Bojan?

W Bojanie jest ul. Majora Bojana, czy ktoś wie kto to lub skąd ta nazwa? Zazwyczaj łatwo zidentyfikować patronów miejsc lub instytucji, tym razem standardowe szukanie nie przyniosło oczekiwanych wiadomości... może tu mnie ktoś oświeci?:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Zaspie jest ul. Bajana. Może to ten sam, tylko gmina literówkę zrobiła w nazwisku? ;>

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Bajan
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie macie innych problemów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 12

Udaj się do Biblioteki w Bojanie. Tam są małe monografie Bolesława Borka o wsiach naszego regionu. Jest tez o Bojanie. Polecam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Monografie dostepne rowniez online. Na baltyckiej bibliotece cyfrowej. Trzeba tylko pobrać specjalną aplikację.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mam całą masę problemów, ale życie tylko nimi jest strasznie nudne:) dziękuję wszystkim za informacje - będę szukał dalej. Miłego dnia dla wszystkich:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

No i zagadka rozwiązana - jak się wie gdzie szukać, to nie problem:)

Bolesław Bark "BOJAN Przeszłość i teraźniej szość wsi lesockich w literaturze i pamięci mieszkańców" Zeszyt 3:

"...Przed rozbioranli wieś Bojan była dobrem zastawnym korony polskiej. Jako taka, przeszła w posiadanie majora Bojana, który, jak wiemy, nazwisko przybrał razem ze szlachectwem, od darowanej mu przez króla za lllęstwo, wsi. Major Bojan, wywodzący się z Łężyc, wiele wysiłku włożył w zagospodarowanie ugorów i pustkowi, będących pozostałością po wojnach szwedzkich. Jemu tradycja przypisuje powstanie osady Czarna Góra. Czyżby pisarz, Bernard Sychta, wprowadzając do dramatu pt. "Gwiózdka ze GduIiska", postać starego Bojana i jego nIałżonki Bojanki, znał historię omawianej wsi? Czyżby znał ród Bojanów?..."

Przed rozbioranli wieś Bojan była dobrem zastawnym korony polskiej. Jako taka, przeszła w posiadanie majora Bojana, który, jak wiemy, nazwisko przybrał razem ze szlachectwem, od darowanej mu przez króla za lllęstwo, wsi. Major Bojan, wywodzący się z Łężyc, wiele wysiłku włożył w zagospodarowanie ugorów i pustkowi, będących pozostałością po wojnach szwedzkich. Jemu tradycja przypisuje powstanie osady Czarna Góra. Czyżby pisarz, Bernard Sychta, wprowadzając do dramatu pt. "Gwiózdka ze GduIiska", postać starego Bojana i jego nIałżonki Bojanki, znał historię omawianej wsi? Czyżby znał ród Bojanów?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo Ciekawe:) Ciekawe co sie działo przed potopem szwedzkim. Bork piszę o nieistniejącej osadzie, która posiadała nawet młyn. Podobno Potop szwedzki całkowicie strawił Łężyce, z Bojanem mogło byc podobnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dowiedziałem się dziś, że niestety pan Bolesław Bork nie żyje. Pogrzeb odbędzie się w piątek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja jestem bardziej ciekawy co to był za "Czyn Tysiąclecia"?? :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podejrzewam, że za komuny nadano nazwę przy okazji tysiąclecia Polski 1966. :D
Może w ramach tego czynu powstała ta droga?:)

Kamyk, wertowałem opracowania Borka, bardzo ciekawe. Czasami aż się zastanawiam, czy niektóre fragmenty to zwykłe ludowe ploteczki, czy rzeczywiście tak było:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zwracajcie uwagę na dzieci/dziewczynki wracające same ze szkoły podstawowej w Bojanie (4 odpowiedzi)

Cześć, Dotarło do mnie info, że dziewczynka w wieku 9 lat wracająca sama regularnie ze szkoły, w...

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (697 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Ujadające psy przy Mewie (3 odpowiedzi)

Cześć, właścicielu psa/psów z okolic rozlewiska... Czy z Twoim psem jest wszystko dobrze?...