Re: Klasa łańcucha a jego zużywanie
Marko napisał(a):
> Czesc Rowerowi maniacy. Mam pytanie dotyczące łańcuchów
> rowerowych. Napewno zjeździliście już nie jeden łańcuch i na
> podstawie swoich doświadczeń jakie polecacie używać. Ja
> posiadam kasete Acera i uzywam do nie shimanowskiego łańcucha
> IG, ale musze powiedziec ze po przejechaniu około 500 km
> założyłem nowy i po porównaniu z tym zdjetym oczom nie wierze,
> jak szybko sie wyciąga. A wcale go nie katowałem, naprawde
> lajtowa jazda. Moze powinienem używac jakiegos innego modelu,
> no właśnie , poradźcie mi.
Skoro piszesz że używasz kasety Acera to znaczy że ta kaseta ma 7 albo 8 rzędów. Ja mam też kasete Acera(wersja pod 8 rzędów) i używam łańcuchów s****a: kiedyś PC-10, a teraz PC-38. Łańcuch zmieniam co około 2000km i obecnie przymierzam się do zakupu trzeciego przy obecnym napędzie(korba Alivio), tylko teraz troche się spóźniam z zakupem bo na obecnym mam około 2500km. Jeżeli miałbym więcej kasy to zainwestowałbym w któryś z łańcuchów ConneXa, np. w model Connex 804, który można kupić na sieci już za około 55-60zł. Taki łańcuch będzie napewno wytrzymalszy.
Jeszcze inną sprawą jest to ile ważysz(ja przykładowo ważę około 61-62kg) i na jakiej zębatce najczęściej jeździsz. Jeżeli ważysz sporo i w dodatku często używasz najmniejszej zębatki na korbie, to napęd szyciej się zużywa, gdyż obciążenie rozkłada się na mniejszej ilości zębów. A do tego wiadomo też że na najmniejszej zębatce na korbie jeździ się pod strome góry a nei po płaskim asfalcie, więc obciążenia są znaczne. Dlatego można czasem spróbować, zamiast wrzucać z przodu na najmniejszą tarczem, a z tyłu na np. 2-jke czy 3-jke zastąpić to skorzystaniem z średniej tarczy na korbie ale za to wrzuceniu na kasecie na największą zębatkę(1-ka). Będzie wtedy pewnie troche ciężej ale napęd będzie się mniej zużywał, bo ciężar rozłoży się an więcej zębów. Co do tej całej teori z rozkładaniem się ciężaru to nei jestem do końca pewien, bo sam to tak wykumałem. Sytuacja wydaje mi się analogiczna do sytuacji fakira leżącego na łożu z gwoździ. Może on leżeć na łóżku z gwoździ tylko dlatego że tych gwoździ jest bardzo dużo i jego ciężar rozkłada się na taką wielką ilość gwoździć. Nie ma wteyd dużego nacisku punktowego na danym gwoździu i dzięki temu nei powstają rany. Bardzo jestem ciekaw czy pozostali zgodzą się z tą moją teorią. Także prosze też o opinie na ten temat.
Następną rzeczą jaką mogę Ci polecić, jest zakupienie od razu kilku łańcuchów i stosowanie ich na zmiane co np. 1000km. Jest to taktyka stosowana przez wielu rowerzystów i zauważalnie wydłóża żywotność napędu. Oprucz tego możesz starać się jeździć nei stając zbyt często an pedałach, gdyż nacisk jest wtedy większy i łańcuch się rozciąga.
To by było na tyle jeżeli chodzi o moją wiedzę. Mam nadzieje że choć troche pomogłem:)
pozdROWER
0
0