Kochanica króla Jeanne du Barry

Temat dostępny też na forum: Kochanica króla Jeanne du Barry
Opinie do filmu: Kochanica króla Jeanne du Barry.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mako

Trochę rozwlekły, ale generalnie bardzo dobry film.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo

Bardzo miło spędziłam czas wraz z nimi w Wersalu,muzyka,klimat wszystko mi zagrało
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

jeden z lepszych filmów w tym roku kostiumy autentyczny Wersal jako scenografia super, król stojący najwyżej w hierarchii społeczeństwa uwięziony w ceremoniale i szantażowany przez kler , ludzie w tym XVIII wieku nie mieli lekko nawet ci stojący na szczycie , a niżej to już w ogóle przechlapane
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeanne du Barry

Prawdziwy tytuł filmu to "Jeanne du Barry"."Kochanica króla" to taki polski dodatek na potrzeby marketingowe.Gatunek to romans i tak - jest to film o miłości.Johnny Depp jako Ludwik XV zagrał naprawdę dobrze.Ale prym wiedzie tutaj Maïwenn jako Madame du Barry. Przepiękne kostiumy i pasująca ścieżka dźwiękowa.Historia opowiedziana z polotem i z humorem.Nie spojrzałam ani razu w kinie na zegarek co oznacza,że film mi się podobał. Jeżeli ktoś spodziewa się tutaj tematu emancypacji kobiet lub polityki to się zawiedzie. Recenzje na filmwebie fatalne.Ja jestem na tak.Bardzo na tak.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

O związku króla Francji z kochanką, Jeanne du Barry

"Kochanica króla" - taki tytuł ma wzięcie.
Sam film, no cóż, przedstawia w kolorowym świetle dość niepochlebne poczynania króla.
Córki Ludwika XV, które usiłowały wpłynąć na niego, by nie obnosił się z kochanką (w dodatku zwerbowaną ze sfery ulicznej) zostały przedstawione w ironicznym lub wręcz karykaturalnym świetle. Taki zabieg czemuś ma służyć.
Żeby jednak ocenić rzetelność filmowej prezentacji tamtych czasów, tamtego świata, nie mam dość wiedzy, by się stanowczo wypowiedzieć, ale coś czuję, że mamy w tym filmie zdecydowanie do czynienia z postępowym nurtem dzisiejszej gloryfikacji w kinematografii swobód obyczajowych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo słaby
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Genialny

Genialny film
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Pod skórą (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Pod skórą . Przeczytaj o filmie.

Prawdziwy ból (11 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Prawdziwy ból . Przeczytaj o filmie.

Simona Kossak (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Simona Kossak . Przeczytaj o filmie.