Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Królik z kapelusza/Jan70 - dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Czemu podszywasz się pod różne pseudonimy na tym temacie.
Czemu ma to służyć? Spamowanie artykułami nic Ci nie da. Będę Ci to ciągle wytykać trollu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sporządzony w 2000 roku przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji Rzeczypospolitej Polskiej raport, który charakteryzuje szereg zjawisk związanych z działalnością sekt w Polsce, przyjmuje ich następującą definicję:

za sektę można uznać każdą grupę, która posiadając silnie rozwiniętą strukturę władzy, jednocześnie charakteryzuje się znaczną rozbieżnością celów deklarowanych i realizowanych oraz ukrywaniem norm w sposób istotny regulujących życie członków; która narusza podstawowe prawa człowieka i zasady współżycia społecznego, a jej wpływ na członków, sympatyków, rodziny i społeczeństwo ma charakter destrukcyjny.
https://www.werbisci.pl/index.php/pl/czytelnia/1269-kosciol-i-sekta-w-perpektywie-wspolczesnej-religijnosci
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Podsumowując Króliku.
Nie ważny jest temat poszczególnych wpisów, ważne żeby twój wątek był na górze :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pesymista mówi: gorzej być nie może.
A optymista na to: może, może...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Anonimie kim jesteś optymistą czy pesymistą, dla ułatwienia. Optymista myśli pozytywnie o teraźniejszości ma aż pół szklanki wody. Pesymista myśli negatywnie ma tylko pół zawartości.
Optymista cieszy się z tego co ma nawet, gdy jest to niewiele. Pesymista jest wiecznie niezadowolony nawet, gdy ma wszystko.
Optymista ma poczucie własnej siły sprawczej bierze sprawy w swoje ręce. Pesymista czeka na zrządzenie losu lub przekazuje inicjatywę innym zakładając, że sam sobie nie poradzi.
Optymista trudności traktuje jako wyzwania, pokonuje je i uparcie dąży do celu. Pesymista delektuje się trudnościami, znajduje w nich potwierdzenie swoich przewidywań, łatwo zniechęca się i poddaje (w końcu ma pretekst).
Optymista z nadzieją patrzy w przyszłość. Pesymista czeka na najgorsze.
Optymista wspiera innych, bo wie, że oni też mogą być dla niego wsparciem. Pesymista nie dość, że nie pomaga, to jeszcze sam oczekuje pomocy.
Optymista cieszy się sukcesami innych, czerpie z nich inspirację. Pesymista zazdrości innym, frustruje się.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Anonimie Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego dla jednych szklanka jest do połowy pełna, a dla drugich pusta?
Ta sama szklanka, ta sama ilość wody. Jedni widzą ją pod połowy pełną drudzy do połowy pustą. Dlaczego ta sama sytuacja postrzegana jest w diametralnie różny sposób? Optymista skupia się na tym co ma, pesymista na tym, czego nie ma.
A co dla Ciebie jest wszystkim a co jest niczym ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Króliku, 99% ludzi ma więcej niż nic, jednocześnie nie mając wszystkiego. Czy to oznacza, że 99% ludzi jest zwolnionych z cierpliwości i odpowiedniego (co by to nie oznaczało) podejścia do życia? :)

Minęło już tyle czasu , czy szanowna małżonka Jana z BoJana wróciła ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pewien znany i ceniony aktor wypowiedzial piękne słowa z którymi osobiście utożsamiam się - Definiują Cię dwie rzeczy> twoja cierpliwość, kiedy nie masz nic i twoje podejście do życia, kiedy masz wszystko.
Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ten temat jest co jakiś czas odgrzewany. kolejną, bezwartościową wrzutką Janaileśtam czy innego królika. Szkoda czasu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

O jakiej prawdzie piszesz o takiej>
https://gloria.tv/post/sW3AbdCvJLhT6ibCdPCE9AHNB
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja nawet nie komentuje tematu dyskusji. Dyskutujcie sobie na jaki temat chcecie. Jednak podszywanie się pod różne konta i udawanie to jest dziecinada i oszkuwianie innych.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Anonim pisze - A ja mam takie hobby, że przeglądam lokalne forum i wyłapuje takie kwiatki jak Ty.
Anonimie że tak do Ciebie się zwócę no bo dziwne że nie masz niku a podobnio wyłapujesz kwiatki na forum powinieneś być znany a może Ty tak z partyzanta na zlecenie działasz. Gratuluję oryginalnego hobby, każdy śpiewać może, jeden lepiej drugi gorzej. Lepsze takie hobby jak gwałcenie dzieci przez księży pedofilów albo uprawianie religijnego biznesu fundując ludziom religijny rollercoaster. Anonimie milczenie na poruszane tematyjest cichym przyzwoleniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Królik z kapelusza/Jan70, ale co Ty mi wytykasz inwigilowanie, jak sam mącisz. Piszesz komentarze pod różnymi nickami i uważasz, że to jest okej i "merytoryczna dyskusja"? Chyba sam z sobą ją prowadzisz.

A ja mam takkie hobby, że przeglądam lokalne forum i wyłapuje takie kwiatki jak Ty. Warto aby internauci wiedzieli, że ktoś ich trolluje. Dyskusja może być spójna do bólu, ale jak jest prowadzona, i podsycana przez jedną osobę pod różnymi aliasami to do niczego nie prowadzi a tylko wprowadza ludzi w błąd.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chciałem już coś napisać, ale mi przeszło. Szkoda czasu na dołączanie do waszego bełkotu. Jak mantrę powtarzać będę : jeszcze nikt nikogo do niczego na forum nie przekonał.

No proszę. Seksiarze czy nie, jaka piękna, kulturalna wymiana zdań. Zachwycona jestem i śledzę z uwagą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Szanowny anonimie czy Twoja rolą jest inwigilowanie wątku i dochodzenie kto pisze czy może merytoryczna dyskusja. Co do inernetowego trollingu to jest to najczęściej dezorganizacja forum. Natomiast w tym przypadku dyskusja jest spójna i dotyczy tematu forum. Problem w tym że boli tych którzy są przedmiotem owej dyskusji gdyż nie mając żadnych racjonalnych argumentów sięgając po różne metody. Prawda potrafi być bolesna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Drogi Jan70 / Królik z kapelusza. Przestań pisać posty z różnymi nickami bo przecież to doskonale widać po IP, że pisze to jedna osoba. Takie zagrywki to zachowanie typowego internetowego trolla.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szanowny anonimie wczytaj się proszę dokładnie w treść powyższego artykułu i podaj przykład gdzie jest tak napisane. W samym KK są głosy krytyki i rozsądku kiedy to tonący brzytwy się ima. Obecną sytuację można skwitować powiedzeniem przygadywał kocioł garnkowi. Wielokrotnie na tym forum podkreślany jest związek destruktywnych wspólnot religijnych z KK. Przykładem jest Prywatne Stowarzyszenie Ewangelizacyjne z Bojana, które mając asystenta kościelnego podkreśla swój zwiazek z KK. Jeśli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o ......?. Jest to interes wiązany obie strony czerpią z tego korzyści. I obie strony warte są siebie samych prowadząc Religijny Biznes rodzinny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nic bardziej nie bawi, niż KK zarzucający sektom manipulację. Przecież KK robi dokładnie to samo. Wyjaśnij mi Jan70 czym się różni KK od reszty sekt, które manipuluja, zastraszają i ogłupiają swoich członków?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Kosze na smieci przy glownych ulicach. (8 odpowiedzi)

Witam, czy ktos z Panstwa wie czy jest szansa zeby gmina mogla w Bojanie przy glownych ulicach...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (6 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?