Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

tr
2020-09-25 12:55:29
Nonsens. Idź w niedzielę na Mszę to się przekonasz. Są trzy czytania. Pierwsze prawie zawsze ze Starego Testamentu, czasami (bardzo rzadko) z Apokalipsy. Potem czytanie z listów, a potem Ewangelia. Mało tego, pomiędzy czytaniami jest zawsze śpiewany lub recytowany Psalm. A Księga Psalmów to jest również Stary Testament.
The best of, którego w kościele nie usłyszysz a Cię obowiązuje, bo wiadomo, podchodzimy wybiórczo do tego co bóg powiedział, typowa katolicka logika, albo jeszcze lepiej - to wcale nie o to chodzi, to tylko taki symbol o znaczeniu odwrotnym niż myślisz:

Księga Wyjścia 21:20-21
Kto by pobił kijem swego niewolnika lub niewolnicę, tak iżby zmarli pod jego ręką, winien być surowo ukarany. A jeśliby pozostali przy życiu jeden czy dwa dni, to nie będzie podlegał karze, gdyż są jego własnością.

Księga Powtórzonego Prawa 22:28-29
Jeśli mężczyzna znajdzie młodą kobietę - dziewicę niezaślubioną - pochwyci ją i śpi z nią, a znajdą ich, odda ten mężczyzna, który z nią spał, ojcu młodej kobiety pięćdziesiąt syklów srebra i zostanie ona jego żoną. Za to, że jej gwałt zadał, nie będzie jej mógł porzucić przez całe swe życie.

Księga Psalmów 137:9
Szczęśliwy, kto schwyci i rozbije o skałę twoje dzieci.

Tych cytatów jest więcej, w zasadzie to cały stary testament taki jest. To teraz słucham pokrętnej logiki dlaczego w sumie to obowiązuje ale nie obowiązuje bo by psuło Twoją narrację.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nonsens. Idź w niedzielę na Mszę to się przekonasz. Są trzy czytania. Pierwsze prawie zawsze ze Starego Testamentu, czasami (bardzo rzadko) z Apokalipsy. Potem czytanie z listów, a potem Ewangelia. Mało tego, pomiędzy czytaniami jest zawsze śpiewany lub recytowany Psalm. A Księga Psalmów to jest również Stary Testament.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

tr
2020-09-25 12:24:10
Pan/pani antysemita? Bo gorejący krzak to opowieść o Mojżeszu. Byłbym ostrożniejszy z tym wyszydzaniem żydów.
no i chrześcijan, a co z tego wynika - katolików. Stary testament katolików też obowiązuje, ale ksiądz tego na kazaniu nie powie, bo każdy, kto by choć raz przeczytał ten ST to by do kościoła nigdy więcej nie wszedł.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pan/pani antysemita? Bo gorejący krzak to opowieść o Mojżeszu. Byłbym ostrożniejszy z tym wyszydzaniem żydów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

https://www.chlebznieba.pl/index.php?id=288
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co tak nerwowo.Nic czego byście nie znali.Tylko w w drugą stronę. Sakralne karate : master jezusuki
Jedną ręką chwyt za serce
Drugą ręką chwyt za kieszeń
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Witam serdecznie a czy wolno mi zapytać kto stawia takie specjalistyczne diagnozy. Według Twojej teorii szkoła przemiany umysłu koinoii jest lepszym rozwiązaniem. Zycie w permanentnym amoku religijnym jest uzależnieniem. Ale to da się wyleczyć tylko trzeba wiedzieć co dla mnie jest ważniejsze chora religijność czy może rodzina która według biblijnych przekazów jest dobrem nadrzędnym.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wy serio potrzebujecie pomocy, najlepiej jakiegoś specjalisty. Proponuję zacząć od srebrzyska...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

piotrusek@vp.pl przyłączam się do pytania Mateo czy ktoś Pana czy Pana rodzinę skrzywdził tak jak moją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

piotrusek@vp.pl Prosi Pan o kontakt. Czy Pan lub Pańscy bliscy są również poszkodowani przez destruktywną wspólnotę religijną Koinonia Jan Chrzciciel?

Witaj Piotrze jak widać nie brak tu dziwaków widocznie to do czego się modlą namieszało im w głowach równo nie dawno sam o tym się przekonałem osoba którą kochałem nie jest już tym samy człowiekiem a to za sprawą koinonii do której należy. Mieczem wojujesz od miecza zginiesz.
W czym mogę Ci pomóc Piotrze forum jest otwarte napisz jaki chcesz poruszyć problem. Domyślam się że dotyczy wątku a tu jest miejsce żeby o tym napisać dla przestrogi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

tr
2020-09-24 17:03:59
Całun? Nie ma bardziej intensywnie badanej tkaniny w dziejach ludzkości. Nie potrzebujesz żadnych moich badań, bo dorobek naukowy jest tu ogromny. Zyd i ateista Barrie Schwortz się na przykład podjął badania pod kątem swojej wiedzy z zakresu fotografii. Radze się zapoznać najpierw, a potem wyskakiwac z argumentem, że skoro ktoś osobiście nie badał to ma siedzieć cicho. Zasad fizyki kwantowej tez nie badalem. Ani teorii względności.
To o DNA też jest zbadane i obliczone. Prawdopodobienstwo jest faktycznie zero. Twierdze tp z cała odpowiedzialnością i pisanie ze nie bo nie jest dzicinne i nic nie wnosi. Teorii to może być sporo. Zwlaszcza w ZSRR były na propsie, ale wszystkie poległy. Nigdy nie-życie nie zapoczatkuje życia i zawsze tam, gdzie jest dzieło to jest i stwórca.
A świadków zmartwychwstania bylo więcej niż 11. Historia nie zaczyna się od wynalezienia kliszy filmowej. Film z bitwy pod Grunwaldem zalinkuj w wolnej chwili zanim ktoś ją zaneguje. Generalnie w Ewangeliach wszystko się zgadza. I z psychologicznego punktu widzenia i z punktu kryminalistyki.
Nikt nie broni być ateista. Trochę tto skompromitowane przez ZSRR, Chiny, Albanie i całe te słusznie minione czasy. Rozsadniejsza furtką wydaje się bycie agnostykiem. Ale co kto lubi. W spadajacym samolocie odsetek ateistów ponoć drastycznie spada. Tak to już jest. Pascal dowodził że jest to postawa nieoplacalna. Może być? Na barometrach i w prognozie pogody jest wspominany miliony razy dziennie. Ogólnie to naukowcy w przytlaczajacej większości w Boga wierzyli. Zwlaszcza ci od nauk scislych i teoretycznych. Z biologami jest pewiem problem bo gapią się na pierwotniaki i im się wydaje że to tak hop siup. Ze z ziarnka piasku to już maly krok do ameby
jak można w XXI wieku wierzyć w palący się krzak na pustyni, ludzie ogarnijcie się. Poczytajcie trochę, są naukowe opracowania skąd się wzięły w ogóle religie, skąd są zapożyczenia w starym testamencie, dlaczego te historie nie są oryginalne i bazują na fundamentach innych religii, dlaczego nie ma żadnej konsekwencji w obrazowaniu boga między starym a nowym testamentem. Ale to najpierw trzeba w ogóle to przeczytać, czego znana mi zdecydowana większość nigdy w życiu nie zrobiła. Bo nie zadać sobie nigdy pytania "dlaczego?" i nie spojrzeć na to wszystko z boku, nie przeanalizować dlaczego zasadniczo ja to w ogóle robię, czy to nie przypadkiem dlatego, że wszyscy tak robią, jest według mnie przejawem niskiego ilorazu inteligencji.

Całun? Nie ma bardziej intensywnie badanej tkaniny w dziejach ludzkości. Nie potrzebujesz żadnych moich badań, bo dorobek naukowy jest tu ogromny. Zyd i ateista Barrie Schwortz się na przykład podjął badania pod kątem swojej wiedzy z zakresu fotografii. Radze się zapoznać najpierw, a potem wyskakiwac z argumentem, że skoro ktoś osobiście nie badał to ma siedzieć cicho. Zasad fizyki kwantowej tez nie badalem. Ani teorii względności.
To o DNA też jest zbadane i obliczone. Prawdopodobienstwo jest faktycznie zero. Twierdze tp z cała odpowiedzialnością i pisanie ze nie bo nie jest dzicinne i nic nie wnosi. Teorii to może być sporo. Zwlaszcza w ZSRR były na propsie, ale wszystkie poległy. Nigdy nie-życie nie zapoczatkuje życia i zawsze tam, gdzie jest dzieło to jest i stwórca.
A świadków zmartwychwstania bylo więcej niż 11. Historia nie zaczyna się od wynalezienia kliszy filmowej. Film z bitwy pod Grunwaldem zalinkuj w wolnej chwili zanim ktoś ją zaneguje. Generalnie w Ewangeliach wszystko się zgadza. I z psychologicznego punktu widzenia i z punktu kryminalistyki.
Nikt nie broni być ateista. Trochę tto skompromitowane przez ZSRR, Chiny, Albanie i całe te słusznie minione czasy. Rozsadniejsza furtką wydaje się bycie agnostykiem. Ale co kto lubi. W spadajacym samolocie odsetek ateistów ponoć drastycznie spada. Tak to już jest. Pascal dowodził że jest to postawa nieoplacalna. Może być? Na barometrach i w prognozie pogody jest wspominany miliony razy dziennie. Ogólnie to naukowcy w przytlaczajacej większości w Boga wierzyli. Zwlaszcza ci od nauk scislych i teoretycznych. Z biologami jest pewiem problem bo gapią się na pierwotniaki i im się wydaje że to tak hop siup. Ze z ziarnka piasku to już maly krok do ameby
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

> Teorii powstania życia jest kilka - szkoda, że w szkole marnuje się czas na "lekcje" religii, zamiast poświęcić je na konkretną, sprawdzoną i udowodnioną wiedzę.

Skoro kwestia powstania życia ze strony nauki doczekała się jedynie teorii, to jaka konkretna, sprawdzona i udowodniona wiedza miałaby być w tym temacie przekazywana w szkole?

Przypominam ponadto, że w szkole uczą (a przynajmniej kiedyś uczyli) mitologii Greków i Rzymian, co raczej również trudno podciągnąć pod wiedzę naukową.

"Całun Turyński to też, moim zdaniem, autentyk,"
Twoja opinia jest poparta faktycznymi badaniami, które wykonałeś, czy tak Ci się wydaje?

"zmartwychwstanie i wstąpienie do Nieba to już czysta wiara."
Tu się zgadzamy, bo faktycznie dowodów na zmartwychwstanie jest zero. Jeśli takim dowodem jest opis zachowania 11 facetów sprzed 2 tysięcy lat, to jesteś prawdziwym "naukowcem wiary". Rozumiem gdyby zachował się film, a nie tylko jakiś opis w kilku fragmentach książki.

"to co powiedzieć o założeniu, że cząsteczka DNA powstała bez żadnego planu i z niczego? To próbowano wyliczyć i prawdopodobieństwo wynosi faktycznie zero."
Jakieś źródło tej wiedzy? To, że jeszcze nie wiemy jak powstało życie, nie znaczy ze powinnismy wierzyć w baśniowe książeczki sprzed tysięcy lat, bo nasza aktualna wiedza jest o wiele dokładniejsza i idziemy w dobrym kierunku, tylko jeszcze sporo drogi przed nami.

Teorii powstania życia jest kilka - szkoda, że w szkole marnuje się czas na "lekcje" religii, zamiast poświęcić je na konkretną, sprawdzoną i udowodnioną wiedzę.

Pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej uczciwości. Te dywagacje z nauką nie mają nic wspólnego, to raczej cherry-picking wygodnych faktów i naginanie swoich teorii, żeby pasowało.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak
Proszę o kontakt na piotrusek@vp.pl

https://www.youtube.com/watch?v=Eeof9kcm1ms&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0sU36Kby2InwFgb4z4WiKDigiMWYb_1jC1cYFr8yLYKMhXvEYbQlyUBjk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://dziecisawazne.pl/wychowanie-poza-religia/

Szkoda bicia piany wczytajcie się w ten artykuł a wszyscy którzy widzieli jak działa koinonia oraz jak przebiegają ich spotkania tutaj znajdą odpowiedź. Wypisz wymaluj jak z podręcznika:
https://www.chlebznieba.pl/index.php?id=288
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mhm. Jeden muzyk klasyczny powiedział do drugiego: kupiłem wczoraj Twoją płytę.
-Ach, a więc to byłeś Ty - podskoczył z radości ten drugi

"the raven, wczytałam się w te Twoje wywody..."
Serio? Ktoś to czyta? Na forum to są kreacje różne. Ostatnio coś pisałem po kiepskiej nocy i chciałem sprawdzić, czy w gołe umiem zdania formułować. Sam już nie pamiętam, o co mi szło. Mój udział w wątku zakończył się. Sorry, obleźli mnie a potyczki tego typu to nie ja. Staram się unikać.
Upały latem normalka, a zarazy nie ma. Z Bogiem zaś jest jak z grawitacją. Jego istnienie lub nieistnienie wcale od nas nie zależy i od tego co sobie wymyśliliśmy. Dowodów nie będzie bo tak sobie Pan Bóg wymyślił, żeby dać nam szansę uwierzyć nie widząc. Ale geeralnie jak ktoś lubi teorie, że w wyniku wybuchu w drukarni moze powstać encyklopedia to proszę. Powtarzam się z tym błyskotliwym bon motem zasłyszanym kiedyś od jednego Maćka co nigdy nie chciał jarać. Zakład Pascala polecam. Proste, pragmatyczne, da ludzi co lubią se twardo postąpać a nie filozofować. Wiara w Boga jest bardziej opłacalna niż niewiara po prostu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Inne tematy z forum

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...

Nowi nachodzcy (31 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie co się zaczyna dziać w Bojanie. Dzisiaj w Biedronce było ich bardzo dużo...

Biedronka Bojano i nie tylko (15 odpowiedzi)

Nie wiem co się dzieje w tej firmie ale coraz częściej trzeba się pilnować żeby nie kupić...