Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

O barszczu Sosnowskiego mówią w radiu że w jakiejś gminie (nie pamiętam niestety w której) z nią walczą już od lat i... mają sukcesy :-)
Co do Jezusa jeszcze to napisałeś prawie scenariusz filmu "Sprawa Chrystusa" - polecam :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

the raven z Tobą to do rzeczy i nawet naukowo można o wierze pisać :-)
Na końcu napisałeś hmm "wykluczająco" bo przecież ten właśnie cieśla Jezus był zabity i on (ten sam) potem Zmartwychwstał :-) Co do wiary to właśnie nie da się jej jakoś zmierzyć, udowodnić naukowo itp. Wierzysz albo kombinujesz (nie piszę tu o chwilowych wachaniach wiary - sprawa naturalna) i... o to właściwie Ciebie pytałem - jak u Ciebie? Jeśli pytanie zbyt osobiste to oczywiście nie musisz odpowiadać ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

SF, tlen podałeś, kiedy ja właśnie chciałem już tylko lekkie i zwiewne głupoty tu zamieszczać. Bo czuję przytłaczający ciężar różnych bzdur. Zabrano nam sezon ogórkowy. Kiedyś to w sierpniu to sie czytało, że morze wyrzuciło na brzeg rybe co wygląda jak potwór, Wołoszański spuszcza się do studni za bursztynową komnatą, a barszcz Sosnowskiego znów atakuje.
A teraz albo najbrudniejsza kampania prezydencka ever, albo ekranizacja tej sceny z Żywota Briana, w której żydowski partyzant zażądał, że chce być kobietą.
Jeśli o istnienie Jezusa chodzi, to nie ma tam zbyt szerokiego marginesu na wiarę. Jakiś musi zawsze być, bo inaczej biblijna scena z wątpiącym Tomaszem nie miałaby sensu. Ale raczej jest to kwestia wiedzy i nauki. Są 3 Ewangelie bardzo ze soba zbieżne. Kryminolodzy orzekli, ze sa to modelowe zeznania świadków tych samych wydarzeń. Wzajemnie się uzupełniają, doprecyzowują i uwiarygadniają. Drobne różnice w opisach tylko dodają temu wiarygodności. Jest czwarta Ewangelia, św. Jana, pisana dość późno i będąca swoistym poematem o Jezusie, która opowieść o Nim ładnie spina i również uwiarygadnia. Wreszcie Dzieje Apostolskie i listy Apostołów, którzy Jezusa znali, a jeden z Jego wyznawcami bardzo długo walczył (św. Paweł).
A oprócz tego skromne źródła niechrześcijańskie, w których Jezus pośrednio jest wymieniany.
W sumie istnienie tej postaci jest dużo lepiej dowiedzione niż np. istnienie Sokratesa, o którym jedynie Platon pisał.

Takie było pytanie, więc odpowiadam, lubo nie wiem czy o to chodziło. Bo kluczem do chrześcijaństwa jest wiara nie w Jezusa, czyli w żydowskiego cieślę, który pod koniec życia został kaznosdzieją, ale wiara w to, że zmartwychwstał.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

na dole napiszę bo trudno mi tu trafić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

the raven, mądrze piszesz i merytorycznie :-)
Jesteś wierzący w Jezusa?

Tak pytam. Nie musisz odpowiadać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

też przestań wciągać, bo mózg się tobie lasuje. KŁapiesz jęzorem i tyle potrafisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Problem nie dotyczy moich bliskich. Oceniam i komentuję to, co wypisują inni na ten temat. Bo po coś o tym piszą. Jak już powtarzałem za jednym bandytą, religia to opium dla mas. Otumania i uzależnia. Sama w sobie nie jest groźna, ale gdy trafi na podatny grunt, ludzi o słabym charakterze, mających zaniżoną samoocenę, to wciąga ich niczym nos Kaszuby tabakę.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślałam, że jesteś koleżanką, z poczuciem humoru.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Myślałem że w koinonii znalazłaś nowego męża.!)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ba! Tam braki. Na to strusie czekam już któryś rok ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Lukrecja dziewczyno folguj. Najwyraźniej masz braki w tej materii.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

To ja zaczekam... na ten pokaz jaj :]
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

jaq, pokaż im swoje i działaj. Daj przykład, mocnych w gębie przed tobą tu już wielu sie wypowiadało.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Gdybyście mieli jaja, to ta sekta była by historią. Ale niestety, spodnie u Was nosi kto inny.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Dodam jeszcze że stworzyli sobie piękną oprawę w którą uwierzyli i każą wierzyć innym nie bacząc na koszty swojej działalności. Jak myślicie jakie znamiona nosi takie postępowanie.???

Joga koinonia opłaca swojego asystenta kościelnego po to aby móc funkcjonować w ramach tegoż kościoła. Jest to transakcja wiązana obie strony mają z tego korzyści. Pytanie gdzie w tym wszystkim jest Bóg. To tylko puste słowo do robienia kasy. Zatracili się w pozyskiwaniu dóbr materialnych.

Joga/ dziękuje bardzo za Twoją wypowiedź dotyczacącą tematu wątku, który założyłem po to, aby ludzie tacy jak Ty odważnie dawali świadectwo prawdzie o destruktywnej wspólnocie, jaką jest koinonia Jan Chrzciciel. Apeluje do wszystkich, którzy mają podobne doświadczenia osobiste czy też takie, jak joga którego matka uległa szkole przemiany umysłu pod wpływem działań koinonii. Widzicie do czego doprowadza destruktywne działanie koinonii na umysły swoich członków którzy zakochują się we wspólnocie ale nie w Bogu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Każda religia żeruje na słabych. Szczegulnie w tym kraju
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie no, szatan, nie Struś :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdyby to trafiło na kogoś z mojej rodziny, to ten guru od koionani stow, wyleciał by oknem z drzwiami. Dziwię się że jeszcze nikt mu nie obił facjaty.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Biedronka Bojano i nie tylko (15 odpowiedzi)

Nie wiem co się dzieje w tej firmie ale coraz częściej trzeba się pilnować żeby nie kupić...

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia (115 odpowiedzi)

Witam. Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź...

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...