Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

jaq ? Zaś twoja rola nie zmienna i w swej natury przekonaniui stoi na straży nieuczciwoći tych co za uczciwych się uważają. Boli cię słowo prawdy czy może prawdy jesteś wrogiem a może zdobywasz sprawności do osiągnięcia wiekszej doskonałości. Jaq= wojowniku kłamstwa strażniku koinonii wierny sługo to za mało sprzedaj się cały w drodze do upragnionej złudnej chwały.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Panie Janie, koinonia to maszynka do dojenia ludzi o słabej psychice z kasy i tyle w temacie. Możemy sobie dorabiać do tego tysiące teorii i toczyć godzinne dyskusje. Jednak u źródła znajdziemy i tak żerowanie na ludzkich słabościach.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pan Janek z Bojana przechodzi traumę i niczym masochista powraca do tematu w którym to opisał.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Każdy wierzy w to co chcę. Naukę, pieniądze, wiedzę czy religię. Narzucanie swoich poglądów w każdym przypadku jest śmieszne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapraszam do dyskusji tematem watku jest > Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie Co?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mistrz często zwykł mówić, że jedynie Milczenie prowadzi do
przemiany człowieka.
Nie można jednak było wydobyć z niego, czym jest owo Milczenie.
Pytany o to, uśmiechał się, a następnie kładł palec na ustach, co
tylko wzmagało zamęt w głowach uczniów.
Pewnego dnia jednak nastąpił przełom, gdy ktoś zapytał:
- A jak można dojść do tego Milczenia, o którym mówisz?
Mistrz powiedział coś tak prostego, że uczniowie wpatrzyli się
uważnie w jego twarz, czy przypadkiem nie żartuje. Nie żartował.
Powiedział im:
- Gdziekolwiek jesteście - patrzcie, choć byście sądzili, że nie
ma niczego do zobaczenia.
I słuchajcie - kiedy wszystko wydaje się spokojne.
istrz często zwykł mówić, że jedynie Milczenie prowadzi do
przemiany człowieka.
Nie można jednak było wydobyć z niego, czym jest owo Milczenie.
Pytany o to, uśmiechał się, a następnie kładł palec na ustach, co
tylko wzmagało zamęt w głowach uczniów.
Pewnego dnia jednak nastąpił przełom, gdy ktoś zapytał:
- A jak można dojść do tego Milczenia, o którym mówisz?
Mistrz powiedział coś tak prostego, że uczniowie wpatrzyli się
uważnie w jego twarz, czy przypadkiem nie żartuje. Nie żartował.
Powiedział im:
- Gdziekolwiek jesteście - patrzcie, choć byście sądzili, że nie
ma niczego do zobaczenia.
I słuchajcie - kiedy wszystko wydaje się spokojne

https://info.wiara.pl/doc/259817.Wspolnota-czy-na-pewno-katolicka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mate0 chapeau bas!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Raz jeszcze przypomnę co jest tematem wątku> Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? Słowami Alberta Einstina chcę zakończyć tą potyczkę na poglądy religijne, które powinny stać się tematem całkiem osobnego wątku.
Wybitne umysły są zawsze gwałtownie atakowane przez miernoty, którym trudno pojąć, że ktoś może odmówić ślepego hołdowania panującym przesądom, decydując się w zamian na odważne i uczciwe głoszenie własnych poglądów

koba. Sam fakt, że w coś wierzysz, nie czyni tego prawdziwym.Co do reszty zgoda.Pozdrawiam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziękuję tr. Zmontuję z tych 4 sekund, wersję 4godzinną ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Proszę zostać. Nalegam. Pierwsze "słyszę" :) o tej Koi...coś tam (marketingowo porażka) i z zainteresowaniem śledzę wątek.
Zgadzam się w zupełności, z wieloma wnioskami, jakie tutaj zostały przedstawione.

Znaczy... podobno trolinkujemu jakieś lokalne forum z Bojana, a nie tylko hp. Może się wbijemy na jakieś wesele. Póki co, to idę pod ten prysznic i thx za ewakuacjĄ

https://www.youtube.com/watch?v=8xYtkJO22W8
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Żegnając się z Państwem. Dotyczy szczególnie Prywatnego Stowarzyszenia Ewangelizacyjnego Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana,kleru katolickiego z Bojana ,Kielna ,Chwaszczyna i dalej(wszędzie to samo) oraz wszelkiej maści fanatyków.
To nie moje dlatego będzie w cudzysłowie.
"To w co wierzysz nie jest problemem.Twoja ideologia czy religia nie są problemami.Problem jest wtedy gdy każesz mi wierzyć w to co Ty a ja nie chcę.Problem jest wtedy gdy mówisz że jestem złym człowiekiem bo nie wierzę w to co Ty.Problem jest wtedy gdy Twoja ideologia lub religia narzuca mi swoje racje za pomocą terroru administracyjno państwowego.Możemy żyć w pokoju obok siebie i nie musimy ewangelizować na siłę.każda ideologia lub religia zakłada że wszyscy muszą zacząć ją wyznawać.Ale świat tak nie działa i nigdy nie będzie tak działał.Jest tysiące ideologii i religii na Ziemi.Każda uważa się za prawdziwą.Każda uważa też że inne są fałszywe.Gdzie jest więc prawda i dlaczego uważasz że to to Ty posiadłeś tę prawdę?"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przemoc_symboliczna

Jesteś chodzącym ideałem, dopóki nie wpadniesz w szał pisania, nie na temat.
http://www.youtube.com/watch?v=bL7_erzhtRQ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Izabell, dla Ciebie zawsze:

https://www.youtube.com/watch?v=R5wTQPlHHL4
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Zresztą, czasem warto wylać se kubeł zimnej wody na głowę i otrzeźwieć"
Mógłbyś? ;)

Ale co ja moge powiedzieć na temat wyżej wyminionych? Wcale nie poruszałem tematu pogrzebów. Ten wątek pnie się już jak bluszcz w sposób zupełnie niekontrolowany. Oni wszyscy po prostu już wiedzą. To przecież nie jest tak, że jak ktoś wierzy w nic, to po śmieci staje się niczym. Szaleniec, który wysadza się na tłocznym targowisku lub na stadionie po śmierci spotyka Jezusa a nie gromadę pięknych hurys i suto zastawione stoły.
I jeszcze Jaruzelski? To, co mówił ma prawie zerową wartość historyczną. Na pierwszym semestrze studiów uczą, że wspomnienia i pamiętniki na temat swojego własnego życia są jedynie źródłem pomocniczym i skrajnie niewiarygodnym. A Monikę uwielbiam, bo jest najlepszą prowadzącą wywiady, jaką znam. Pisałem tylko tyle, że generał przed śmiercią przyjął sakramenty, z czego bardzo się cieszę. Kościół zresztą nigdy nikogo nie potępił, nie orzekł, że ktokolwiek trafił do piekła i nigdy tego nie zrobi. Ani wobec Judasza, ani Hitlera ani Stalina.
Pogrzeb nie jest sakramentem. Namaszczenie chorych jest na przykład. Nie kojarzę żeby trzeba było za to płacić.
Królowie przeklęci to jest mimo wszystko powieść. Całkiem niezła, ale powieść. Zresztą celowo pominąłem Templariuszy z wielu względów. Krzyżacy i Joannici są pasjonujący. Sienkiewicz nie mógł pisać o wojnach z Rosją, to pisał o krzyżakach. Sporo namieszał. To wszystko jest historia tworzona przez ludzi. A depozyt wiary jest niesiony od dwóch tysięcy lat i dopiero teraz narażony jest na bardzo poważne wypaczenie.
Zresztą, czasem warto wylać se kubeł zimnej wody na głowę i otrzeźwieć. Bo walą media tymi wyprawami krzyżowymi, inkwizycją, co wyglądała zupełnie inaczej niż się to przedstawia, stosami, jakimś Gott mit uns na pasach. Halo! Trzecia Rzesza: jedyna programowo i metodycznie niszczona i mordowana grupa zawodowa to byli księża. Kolbe dlaczego trafił do Auschiwtz? Bo był żydem, czy gejem? Pewnie niedługo taką wersję ktoś ustali. W każdym większym kościele na Kaszubach jest lista pomordowanych kapłanów. ZSRR - kolejne planowo ateistyczne państwo. Chiny po rewolucji kulturalnej. Mała Albania Hoxhy, gdzie ludzie byli mordowani za wieszaki w kształcie krzyża. W ogóle wszystkie kraje za żelazną kurtyną. Masoński Meksyk - jest świetny film Cristiada, był opór żeby to wyświetlać w kinach. Halo! Ziemia! Chrześcijanie sa prze-śla-do-wa-ni. Są najbardziej prześladowaną grupą religijną na całym świecie. No ale biorą ludzie takie kalki, którym zasypany jest internet. Jakieś historie z roku 1095. Krzysztof Pieczyński nagrywa filmy i pomiędzy fotonami z kosmosu i czarownicami na fallicznych miotłach coś tam opowiada o 500 milionach ofiar Kościoła. Mit szlaechetnego dzikusa z Amerki Pd, którego chrześcijanie wyrżnęli. Bo Aztekowie wcale nie składali masowo krwawytch ofiar i nie wycinali ludziom serc na żywca. Choroby ich głównie zdziesiątkowały, katar zwykły. Taka kolej rzeczy. Ktoś musiał w końcu ogarnąć nawigację i zbudować porządne okręty. No ale jak Gibson nakręcił Apocalypto to mu sie oberwało, że rasista. Ten to w ogóle ma szczęście, że żyje, bo się wyrwał z potwornego bagna
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Poziom wypowiedzi , język, znajomość tematu -buduje. I to wszystko w Bojanie!. Nie do wiary. Trak trzymać.
Wiara to łaska, są trudne momenty w życiu, że spoglądamy tam, do góry, tam tez szukamy bliskich, którzy odeszli. Niech każdy odnajduje swojego Boga, gdzie chce byle nie czynił nic złego bliźniemu swemu i światu, który go otacza.
Można tylko zazdrościć głębokiej wiary tym, którzy zarażają dobrem.
Pozdrawiam erudytów.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Do The Raven :
Wyprawy krzyżowe to również piękny etos rycerski. Pierwotnie chodzilo o zabezpieczenie szlaków pielgrzymkowych. To są też zakony szpitalne: Krzyżacy, Joannici - kawal wspanialej historii Europy. O działalności jezuitow wśród Indian dobrze opowiada Misja z de Niro. Balwan kardynal i konkwistadorzy, często element społeczny, co nie miał nic do stracenia i uciekal do nowego świata też się trafiał.

Etos rycerski ????? Kasa, wpływy polityczne i trzymanie ludu za mordę. Etos okupiony krwią i nieszczęściem nie jest etosem. Templariusze byli potęga finansową, dlatego tak źle skończyli - polecam Królów przeklętych, przy okazji dowiesz się jak "moralnie" funkcjonował kościół na czele z papiestwem, intrygującym i szukającym swoich korzyści. Krzyżacy akurat zasłużyli się dla rozwoju gospodarczego Polski, ale nie za to się ich chwali.
Misja ? Chyba nie obejrzałeś filmu do końca. Kilku naiwnych jezuitów uwierzyło w słowa Chrystusa i stworzyło autentyczną wspólnotę z Indianami, a papież radośnie ich przehandlował i pozwolił, by projekt spłynął krwią niewinnych. Niestety dla urzędników KK bogiem był pieniądz i władza.
Jaruzelski, do końca życia ubolewał nad podziałem polskiego społeczeństwa, ofiarami stanu wojennego, był z bardzo wierzącej rodziny i może był to ukłon w tę stronę i próba ochronienia przed chorą nienawiścią części Polaków, córki i wnuka (patrząc na wyjców na cmentarzu w czasie jego pogrzebu, chyba miał rację)

A co powiesz na Religę ? Mimo nacisków "życzliwych" miał pogrzeb świecki, a Wisława Szymborska, Janusz Morgenstern, Zofia Nasierowska, Maciej Zembaty, Władysław Szpilman, Teresa Torańska, Władysław Kopaliński czy Zbigniew Zapasiewicz ? Wielu ludzi chce mieć niereligijny pochówek, rodzina dla pozorów organizuje uroczystość religijną, a ksiądz się zgadza (kasa, kasa, kasa), zresztą w Polsce większość pogrzebów jest katolickich....
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

the raven. Tytuł wątku to "Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?" Może pora na paciorek i własny wątek gdzie indziej, obejmujący pańskie zaangażowanie ekumeniczne czy też zaburzenia eklezjogenne?Nic Pan o mnie nie wie ani o sposobie w jaki realizuję potrzeby wyższe, żeby robić takie wycieczki w moim kierunku.Zważywszy ,że w doświadczeniu Jana 70 który założył ten wątek dostrzegam elementy tego co było udziałem mojej rodziny.Jeśli to Pana uspokoi i jakoś Panu pomoże to proszę się, w tym również za mnie, pomodlić.Dobrej nocy.Jeszcze bardziej kolorowych snów życzę.Btw.Dziękuję za to świadectwo wrażliwości właściwe środowisku które tutaj tak ładnie Pan tutaj zaprezentował.Peace and LOL.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Dyżur radnych Bojano 16.05.24 biblioteka w Bojanie godz.17 (9 odpowiedzi)

#Światłowód w Bojanie! Jak już wiemy, firma Strzyżowski.Net, działająca pod marką Pomorski...

Przyłączenie Bojana do Gdyni (153 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....