Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

W mojej ocenie to takie religijno-emocjonalno-duchowe swingers party.W dodatku za wymuszoną od Ciebie kasę.Chcesz więcej ,wrzuć monetę.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest moja koncepcja. Przecież jeśli jest Bóg, to nie my go stworzyliśmy, ale On nas. I nie my decydujemy, jaki On jest. Gdzieś musi być prawda. My umrzemy, a prawda nadal będzie niezmienna. Nie możesz powiedzieć "twoja koncepcja o istnieniu prawa grawitacji jest błędna" i radośnie skoczyć z wieżowca. Tylko że grawitacji możemy doświadczyć, a wiara zostawia ogromny margines wątpliwości, bo jest łaską. Bóg zrobił, co mógł żeby się przybliżyć stając się Człowiekiem. Bo człowieka możemy posłuchać i albo to przyjąć albo nie.
Czy są różne religie? W potocznym mniemaniu tak. Ale coraz bardziej się skłaniam do tego że poza chrześcijaństwem są po prostu doktryny. I islam jest doktryną i judaizm, odkąd ludzie spisali Talmud albo co gorsza poszli w kabałę, czyli kryptosatanizm. No buddyzm jest bliski religii bo jest owocem pewnego objawienia. Stawia na samodoskonalenie, lecz mantry to już jest próba przywołania i obłaskawienia demonów, co chrześcijaństwo precyzyjnie i spójnie wyjaśnia.
Przyjdzie kiedyś taki moment, kiedy wszyscy staną się chrześcijanami bo ujrzą Jezusa. Ale kto ja jestem, żeby dawać gwarancję. Mistycy z Nim rozmawiają bardziej realnie niż ja teraz z Tobą. Oni już nie wierzą tylko wiedzą. Ale ich doświadczenia i tak nie mają mocy przekonywania. Ja wcale nie mam ambicji tu kogoś nawracać czy indoktrynować. Człowiek zapytał, ja pobieżnie sprawdziłem, że to charyzmatycy. Teraz od Ciebie się dowiaduję, ze mają cechy sekty. Wyraziłęm opinię na temat ruchów charyzmatycznych, podparłęm to linkami z wykładów i to wszystko.
Znam teorie synkretyzmu, wiem też jak bardzo internet jest zalany bzdurami. Parę dni temu ktoś mnie przekonywał, że Ewangelia to jest kopia historii Horusa. Nie wiem, skąd to się bierze i skąd u ludzi taka łatwość przyswajania wszystkiego, co ktoś sobie wymyśli. Żade poważny egiptolog nie potwierdza opowieści o Horusie co zmartwychwstał. Tu mamy na wyciągnięcie ręki jedyną religię, w której Bóg zrobił dla Ciebie tyle, że oddał za Ciebie życie. No ja się nie spieram. Jak ktoś uważa, ze dobrze jest np. zostać mumią za życia, to proszę. Nie chcę być napastliwy
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

the raven. Twoja koncepcja ,że Twoja religia jest prawdziwa a inne są fałszywe jest moim zdaniem nie do obrony.Jest tysiące religii i każda tak właśnie uważa.Nigdzie nie jest powiedziane ,że to Ty czy Twoja religia posiadłeś tą jedyną prawdę.W przypadku Jan70 wydaje mi się że byłoby to gaszenie pożaru benzyną.Tak samo jak korzystanie z pomocy kościelnego psychologa czy psychoterapeuty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

O znowy zbadylony obraza innych.
Zatem przypomnijmy kim jest autor powyzszego, nie trzodak i mistrz intelektu.
1) wiek: 60 lat
2) stan cywilny kawaler, samotny facet, nie majacy dzieci i sensu zycia
3) miejsce zamieszkania: rudera w slumsach na dolnej oruni
4) ogrzewanie: koks/wegiel (jest rok 2020)
5) praca: ciec w domu starcow + master od ubezpieczen
6) auto: bmw sprzed ponad 2,5dekady
7) motto: moze moja bmka jest stara ale zabto jest czerwona i wśród meneli na dzielni jestem najlepszy
8) hobby/pasje: chlanie taniej wódy w ilosciach hurtowych 6 dni w tygodniu. Podczas spelniania w/w pasji robi pod siebie. Jego ex konkubina Iza opisala to ze szczegolami jak wycierala wymiociny i nie tylko z podlogi. Jesli nie wytarlabto spal w tych odchodach.
9) przyjaciele/znajomi: tak, z tego forum.

Opisany wyzej facecik krytykuje innych. Dolozyc do tego nalezy chorobe glacy spowodowana frustracja, ktora wynika z przegranego zycia i obecnej wegetacji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jan 70 .Wszystko wskazuje na to że natrafiłeś na życiową partnerkę która mogła być zaburzona eklezjogennie.W związku z tym zaczęła obracać się w środowiskach ludzi podobnie zaburzonych lub mających podobne deficyty lub potrzeby.Co do tej wspólnoty to mam podobne doświadczenie, jednak już na starcie ,pomimo wielu prób z ich strony, odrzuciłem to, co na siłę próbują wciskać otoczeniu.Doświadczenie moje i mojej rodziny uczy że odrzucenie źródła zaburzeń jest drogą do zdrowia i równowagi.W czasie gdy mnie to dotyczyło Koinonia Jan Chrzciciel była uważana za sektę i taką informację uzyskałem na infolinii u Dominikanów. W związku ze skutecznością w prowadzeniu biznesu religijnego lokalny arcybiskup gdański przydzielił im kościelnego asystenta. Wiadomo,jak w każdym biznesie tego typu każdy chce wykroić coś dla siebie.Zarówno temu księciu jego kościoła jak i destruktywnej wspólnocie o której piszesz najmilsze są pieniądze.Reszta to sztafaż i ubrany w piękne słowa komentarz z ich strony.Ten biznes tak działa.Moja rada to jak najdalej od tego i ani złotówki.Nie karmić pasożytów.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ok. Spróbujmy jeszcze raz. Sam będziesz ustawicznie o tych wszystkich bolszewikach, komunistach, PRL-ach i innych organizacjach terrorystycznych trollując cudze wątki bzdurami nijak się mającymi do ich tematu a teraz masz do innych pretensje że piszą nie na temat? Nieładnie politruku, oj nieładnie. Hipokryzja w czystej postaci.

No i szkoda że zmoderowali fragment o glosto-dodo. Fajny był.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

No proszę, jakie trio z prawdziwą mową miłości i zupełnie nieadekwatnie do rozumu nadmuchanym ego.
A może coś w temacie macie do powiedzenia, czy to już przekracza możliwości intelektu ?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cały patronite działa tak, ze ludzie ustawiają zlcenie stałe z konta na co tam sobie chcą. Ktoś tam może mieć bekę z gości co dali jakiemuś oszustowi kilkadziesiąt tysięcy na seicento, w które borowiki przydzwonili a on kasę zawinął i sajonara. Albo dla Mateusza Kijowskiego, co miał długi alimentacyjne i coś tam z fakturami było. Whatever.
Ja tam nie znam sprawy autora. Tak se kombinuję, bo zawsze wypadałoby wysłuchać drugiej strony mimo wszystko.
ZAś Zielonoświątkowcy to jest... Nosz kurde, to nie jest ani czas ani miejsce. Pentekostalizm. Stany Zjednoczone, bodajże 1901 rok, pastor Parham. Rany no, Duch Święty to jest najbardziej tajemnicza Osoba Trójcy Świętej. Tu jest naprawdę łatwo dać się zwieść. To jest.. nie wiem jak to określić. Ten, dzięki któremu odkrywamy w Jezusie Boga i Zbawiciela. Nie da się zrobić drogi na skróty, bo nie ma zbawienia poza Chrystusem. Oni się odwołują bezpośrednio do Ducha Świętego. O, jesszcze to. Cały hymn o miłości to jest jedna wielka mowa przeciw fałszywym charyzmatom. Przeciwko tej sztuce dla sztuki któr się u nich odpierdzila, żeby było efekciarstwo. Gdybym mówił językami ludzi i aniołów a miłości bym nie miał.... tak? i dalej
Gdybym też miał dar prorokowania
i znał wszystkie tajemnice,
i posiadał wszelką wiedzę,
i wszelką możliwą wiarę, tak iżbym góry przenosił.
a miłości bym nie miał,
byłbym niczym.

Tak się rozpoznaje sekty i fałszywych charyzmatyków. Nie ma miłości, nie ma chęci służenia, a jest jakieś tam nastawienie na fejm i werbowanie sponsorów - to jest wielkie stolec.

szzołem towaszszystffu. ja jusz naprafde muszzsze spać.

Znaczy się nad jezioro z psami, gdyż z tym wirusem to jest, hehehe, jak mawiał kipling

całkeim

inna

historia
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oficer prowadzący narzeka na kiepskie wyniki, dlatego bęcwał zapitala w Swięta, z całą zresztą, nieświętą trójcą.
Brak tylko czwartego ćwierćmózga, czyli "P". Czyżby wylali go ze stoczniowej stróżówki?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

"Czyli Bingo, trafiłem . Wprawdzie nie ten/teges, ale kasa . I co, mordy Wam wykrzywiło Sadyle i Crossy ?"

Yyyyyy, że co?

"Pewnie Sky przeszedł takie pranie mózgu i teraz jest zaślepiony nienawiścią ..."

Politruk nie przeszedł indoktrynacji. Politruk jest tu w pracy. Nawet w święta. A zaślepiony nienawiścią jest faktycznie. Do wszystkich mających inne poglądy. Bo jak tak człowiek głosi zlecony przekaz dnia i spotyka się w zasadzie z otwartym oporem i drwinami musi czuć frustrację.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Pewnie Sky przeszedł takie pranie mózgu i teraz jest zaślepiony nienawiścią do rządu, do ludzi, do wszystkich mających inne zdanie. Mechanizm jest ten sam: nie ma innej parti niż jedyna słuszna, wyraźny podział na My i Oni, oczywiście ci z poza sekty (partii) są odpowiedzialni za całe zło, no i facet iście mesjansko głosi swoje jedyne słuszne słowo nie dopuszczając myśli że może być inaczej niż mu się wydaje ... klasyczne działanie, i on właśnie poluje tu na tych niepewnych, lękliwych, szukających i podatnych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

>o poważnych sprawach se gaworzymy. Aczkolwiek niszowych nieco.

Dla ciebie 30 zł to mało, brawo ty. Dla tej Pani, która miała niewysoka emeryturę to mało nie było.
Sprawa jest poważna, to prawda. I zupełnie nie niszowa, skoro nawet organy Państwa są w nią uwikłane.
Chłop ma problem i nie ma co mu tam pirdoooolić o aspektach teologicznych.

PS. A Zielonoświątkowcy to tacy sami chrześcijanie jak inni. No może poza tym, ze bardziej niż katolicy przejmują się Ewangelią.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Myślę, że właściwym terapeutą z praktyczną wiedzą w tym temacie byłby Sadyl. Bez kobiety i bez kasy. A na dodatek opowiada ciekawe rzeczy.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jeżeli post jest założony w temacie "Polityka", to czego może dotyczyć, bolesnych obstrukcji Krzyża ?
Jan70 napisał : " Odpowiem Ci że nie było tam tła seksualnego jedynie sprawy finansowe"
Czyli Bingo, trafiłem . Wprawdzie nie ten/teges, ale kasa . I co, mordy Wam wykrzywiło Sadyle i Crossy ?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Za udział w dyskusji o sektach, bez nawiązania do polityki, bęcwał nie dostałby wierszówki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Panie, pan masz jakąś obsesję. My tu z panem Janem70 o poważnych sprawach se gaworzymy. Aczkolwiek niszowych nieco. To nie ma żadnego związku z prezesem Kaczyńskim ani z ministrem Szumowskim. Ani nawet z tym, że jakaś pani ze swoich własnych pieniędzy wpłacała bajońską sumę 30 zł miesięcznie na to, co tam sobie chciała. No różne są fetysze, ale kurde no. Bez przesady
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

>Może coś tam nie byłeś w porządku w małżeństwie. Skąd ja to mam wiedzieć.

Oooo proszę, Szumowski jak już rozłożył szpitale w Polsce (17% personelu jest na kwarantannie), wprowadził teleporady.
To tak w ramach Polski Cyfrowej 7.0 czy coś tam jeszcze.
Tu powyżej widać je w praktyce, u psychoterapeuty.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Nie wiem, głupio osądzać. Jest na przykład grupa charyzmatyczna Marana tha kierowana przez starego ks. profesora Kowalczyka, który jest zasłużonym egzorcystą. Tam się nic złego nie dzieje, a wręcz przeciwnie, bardzo fajni ludzie. Tu w tej "twojej" widzę znajome twarze. Znaczy się nie moi znajomi, ale rodziny. Wiele lat działali w oazie. I ten schemat to jest mi bardzo dobrze znany. Oaza, czyli pozytywny ruch założony przez ks. Blachnickiego dawno temu. Tyle że tam się osiąga pewien stopień rozwoju i spora częśc ludzi chce się rozwijać dalej i odchodzi do Odnowy w Duchu Świętym. A Odnowa to jest wynalazek protestantów, który został włączony do Kościoła, bo to już jest posoborowy Kościół zinfiltrowany przez... a nieważne zresztą. Podobnie zresztą jak neokatechumenat, bardzo śliska sprawa. Tu się zaczynają schody. Jest pełno wspaniałych ludzi w Odnowie i w nekatechumenacie. Ale na spotkaniach zdarza się że dzieją się rzeczy spektakularne, niekoniecznie Boskiego pochodzenia. Wielu porzuca Kościół jako instytucję rzekomo skostniałą, pozbawioną ducha, która się sprzeniewierzyła Jezusowi i tak dalej. I idą do Zielonoświątkowców. A to już sekta. Powstali jakieś 100 lat temu w USA.
Skoro tak piszesz o tych biznesach, to może ci Twoi głoszą typowo sekciarską i protestancką teologię sukcesu. Jak oddasz wszystko Bogu, jak ufnie dasz 1/10 majątku i dochodów na wspólnotę to ci Pan Bóg pobłogosławi i będziesz miał zdrowie i sukces w biznesie. Ja tego nie wiem, czy oni to głoszą, czy nie głoszą. Ale to tak, w każdym razie, nie działa. Jest wielki sens w niesieniu swojego krzyża. I nawet, kurde, w cierpieniu, czego ja w ogóle nie lubię dotykać i rozkminiać jako dziecko szczęścia i wiecznej beztroski.
Czekaj coś tam słuchałem jakiś czas temu. Zaraz znajdę i zalinkuję. Ogólnie to czasy są takie bardzo szczególne teraz. Generalnie, jak jesteś wierzący, to Ci mogę podpowiedzieć jak niezawodnie zbadać, czy grupa charyzmatyczna jest bezpieczna czy poszłą w stronę sekciarstwa. To są dwie rzeczy. Po pierwsze trzeba podpytać, jaki mają stosunek do Maryi i różańca. Jeśli się krzywią, marginalizują Maryję, nie organizują wspólnego różańca albo gadają że to klepanki dla starych babć, to omijać szerokim łukiem. A druga sprawa to Najświętszy Sakrament. Jeśli ci tłuką do głowy, że nie trzeba klękać i trzeba przyjmować Komunię do ręki albo, o zgrozo, przełamują się Konsekrowaną Hostią i kruszą Nią gdize popadnie albo mówią, że to symbol, to też zwiewać w podskokach. To są te dwie sprawy, z którymi najbardziej zły walczy. Kurczę, ja już nie bardzo powinieniem pisać dzisiaj. Jest też w Gdyni taki kolo co się Lechu Dokowicz nazywa. On przez te wspólnoty przeszedł a teraz gada jak tradycjonalista. Pewnie ich przejrzał bo to jest wyższa inteligencja. Strasznie go hejtują, a ja tam mu ufam. Bardzo aktywny na fb, jak napiszesz do niego to może coś tam będzie wiedział.
No nie wiem, kurde, stary. Może coś tam nie byłeś w porządku w małżeństwie. Skąd ja to mam wiedzieć. Nie proponowali wam tam jakiejś wspólnoty Sychar czy terapii tylko od razu ariwederczi roma? Trudno wyczuć. Kościół musi być zróżnicowany bo Apostołowie to były skrajnie różne charaktery. Piotr furiat i choleryk, Jan bliżej charyzmatyków ze swoją dziecinną ufnością, jeszcze tam Szymon Zelota był czyli już w ogóle fundamentalista i prawie że terrorysta. Każdy ma swoją drogę. A teraz to już w ogóle wiesz. Jest obrzydliwa nierządnica i czysta niewiasta. Takie czasy, ze następuje oddzielenie

https://www.youtube.com/watch?v=WD1lJJCxq7Y
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

> ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny".

Niestety, ale wyglada na to, ze twoja żona padła ofiarą przemocy.
Jest to o tyle bardziej niebezpieczne, ze ta przemoc podszyta jest niby-religią.
Takie rzeczy jednak zdarzają się.
Takie para-religijne organizacje jak np organizacja kościoła katolickiego w Polsce robi to samo.
Poniżej masz zdjęcie przekazów na taką para-religijna organizację jakiegoś mężczyzny z Torunia od osoby, która przekazywała im pieniądze aż do śmierci.
Mało tego, te organizacje potrafią ogłupić całe państwa, np Druga Peerel przelewa im pieniądze z budżetu państwa.

Myśle, ze powinieneś jak najszybciej złożyć pozew do sądu o świadczenia alimentacyjne twojej pani żony na dzieci.

>Ich geneza jest protestancka, nie katolicka

Dobre, dobre :))))) LOL
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

The raven bardzo dziekuję doskonale zrozumiałeś moje oczekiwania gdyż na tego rodzaju wypowiedzi oczekuję.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Nowi nachodzcy (31 odpowiedzi)

Czy ktoś coś wie co się zaczyna dziać w Bojanie. Dzisiaj w Biedronce było ich bardzo dużo...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (6 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Przyłączenie Bojana do Gdyni (153 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....