Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Droga Aniu zadałaś pytanie, czy jest to Twór, komórka rakowa bazująca na społeczności katolików, ale tak naprawdę uprawiająca swoją politykę. Moim zdaniem uprawiają własna politykę, której celem jest wygodne i dostatnie życie, jakie zapewniają swoim rodzinom skupiając wiernych, którzy finansują ich potrzeby po przez różne formy jak na przykład fundacje czy wchodzenie w struktury społeczne rozlewając się niczym nowotwór na zdrowym organizmie. W dzisiejszych czasach tak łatwo jest manipulować ludźmi, co widać niemal w każdej dziedzinie życia. KGB osiągnęła swoją doskonałość posługują się starymi a jak że skutecznymi metodami manipulacji ludzkim umysłem. Działając na kościelnej franczyzie uprawiają interes po bożemu. Droga Aniu sama zauważyłaś absurdy dziejące się za sprawa owej wspólnoty. Na wszystko maja wytłumaczenie a i tak na końcu sama sobie jesteś winna. Za każdym razem jest tak samo nie wyszło no, co my na to możemy widocznie jesteś słabej wiary. Każdy trzeźwo myślący człowiek zauważy zwykłą przebiegłą manipulacje co zauważyłaś zadając pytania na tym forum.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten kapłan o którym mowisz to ksiądz Jan Kruczyński.
Słyszałam te opowieści bezpośrednio z jego ust.
Widocznie jestem osóbką o małej wierze, bo ja tak nie potrafię zrobić.
Dlatego zawsze słyszałam tekst że: "masz nie przebaczenie w sercu".
A kiedy miałam jakiś problem i przyszłam do swojego pasterza z palącymi pytaniami to odpowiedź zawsze była jedna:
" Aniu nie martw się, więcej pokory Pan Bóg ma dla Ciebie wspaniały plan. Musisz to przemodlić."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli generalnie Jan70 nie otrzymał odpowiedzi na nurtujące go pytania.
Rozpętał ożywioną dyskusję która odbiegła od osi tematu i zmeandrowała na inne pola.
Pozwolę sobie więc zadać pytanie:
Czym w rzeczywistości jest jest Koinonia Jan Chrzciciel:
- 1. Twór który zbliża ludzi do Wiary w Boga Trójjedynego oraz do Kościoła Katolickiego.
- 2. Twór, komórka rakowa bazująca na społeczności katolików ale tak naprawdę uprawiająca swoją politykę.

Jak Wam się zdaje o co tu chodzi?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

2022-08-31 17:01:38
Czcij ojca swego i matkę swoją.
Może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem komentarz, w którym jasno jest napisane, że matka popełniła błąd?
Tak, rodziców alkoholików również należy szanować. Alkoholizm jest chorobą, a człowiek dotknięty alkoholizmem wymaga pomocy. Od kogo bardziej należałoby spodziewać się pomocy, jak nie od najbliższej rodziny? Oczywiście, że nie każdy człowiek w każdej sytuacji jest przygotowany do niesienia pomocy alkoholikowi, który niejednokrotnie stwarza zagrożenie nie tylko dla siebie. Kościół Katolicki w trudnych sytuacjach, stwarzających zagrożenie przewiduje separację w małżeństwie, a również w stosunkach rodzicielskich
Niezależnie, czwarte przykazanie obowiązuje każdego katolika, bez wyjątku.
Proszę przeczytać ze zrozumieniem moją wypowiedź. Nie jestem katolikiem, więc te wasze wierszyki (splagiatowane z wierzeń egipskich) nie robią na mnie wrażenia. Oczywiście z większością się zgadzam, natomiast nie zawsze, nie dogmatycznie i nie w każdej sytuacji.

Mimo obrzydliwego zachowania matki, nadal jej pomagam. Bez Boga można postępować bardziej moralnie, niż z całą tą bzdurną Biblią na ustach. Uważacie się katolicy za piewców jakiejś wyższej moralności, a to wy wypieracie się niewierzących dzieci (lub co gorsza tęczowych!) dzieci. Czyli co, nie można krytykować takich rodziców, bo czwarte przykazanie?

Kościół Katolicki za wystarczająco dużą kasę to rozwód da i po 20 latach małżeństwa, mimo posiadania kilku dzieci. Proszę sprawdzić oburzający przykład pana Kurskiego. Po rozwodzie wziął ślub z pompą w Bazylice. To plucie na ludzi wierzących, przy udziale krakowskiego biskupa. Przecież nawet stawki za rozwód są znane, nie udawajcie, że nie wiecie.

Chyba nie wie pan jak bardzo zniszczone życie mają dzieci alkoholików i ile pracy muszą włożyć w to, żeby kiedyś normalnie funkcjonować. Alkoholizm to straszna choroba, w pewnym stadium już nieuleczalna i wyniszczająca dla rodziny. Znam kilka osób które miały takie rodziny. Wszystkie te, które wyszły na prostą odpowiednio wcześnie uciekły z patologicznej sytuacji. Księża uwielbiają pouczać ludzi w sytuacjach, których sami nie doświadczają z racji (przynajmniej oficjalnego) celibatu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czcij ojca swego i matkę swoją.
Może najpierw przeczytaj ze zrozumieniem komentarz, w którym jasno jest napisane, że matka popełniła błąd?
Tak, rodziców alkoholików również należy szanować. Alkoholizm jest chorobą, a człowiek dotknięty alkoholizmem wymaga pomocy. Od kogo bardziej należałoby spodziewać się pomocy, jak nie od najbliższej rodziny? Oczywiście, że nie każdy człowiek w każdej sytuacji jest przygotowany do niesienia pomocy alkoholikowi, który niejednokrotnie stwarza zagrożenie nie tylko dla siebie. Kościół Katolicki w trudnych sytuacjach, stwarzających zagrożenie przewiduje separację w małżeństwie, a również w stosunkach rodzicielskich
Niezależnie, czwarte przykazanie obowiązuje każdego katolika, bez wyjątku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

2022-08-30 20:07:36
Nie ma większego upadku człowieka, który nie szanuje swoich rodziców. To jest dla mnie dno.
Tak, jak masz rodziców alkoholików albo innych patusów, to koniecznie szanuj ich i broń boże nie odcinaj się od tej wyniszczającej sytuacji.

Chciałeś powiedzieć coś dobrze brzmiącego, postaraj się jeszcze, żeby miało sens.

Zmanipulowana matka wyrzekła się dziecka, a nie dziecko wyrzekło się matki. Tak tylko przypominam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie ja mylę pojęcia, lecz Ty. Mam na myśli Boga w trzech osobach. Istnienie Trójcy Świętej jest dogmatem wiary Kościoła Katolickiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

anonim, mylisz dwa pojęcia. Wiarę w Boga i KK. KK to nie jest Bóg, to są normalni ( ?) zwyczajni ludzie. Może nie do końca jak my. Oni jedynie uzurpują sobie prawo do reprezentowania Boga. A że robią to w tak paskudny sposób, to sami są winni takiej, a nie innej swojej sytuacji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Coraz więcej odchodzących od KK, bo wszechobecne lewactwo proponuje ziemskie wygodnictwo i komfort beż wysiłku. W przeciwieństwie KK jest wymagający, więc w dzisiejszych czasach staje się niepopularny. Najłatwiej zanegować Boga i płynąć z prądem, nawet gdyby to była gnojówka.
O wszelkich sektach religijnych szkoda gadać, bo to zło szkodzące, Kościołowi w szczególności
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Coraz więcej wybudzonych z wiary katolickiej realizowanej za pomocą systemu zorganizowanego zła jakim w mojej ocenie jest KRK. Widzę to wokół siebie.Nie trzeba nic robić ,wystarczy dalej dać mówić, Głodziom,Jędraszewskim,Gądeckim,Polakom itp,itd. A także poprzyglądać się fanatykom jak z Koinonii Jan Chrzciciel.Oszczędność na biletach do cyrku i ZOO.W tym wszystkim chronić siebie i bliskich.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma większego upadku człowieka, który nie szanuje swoich rodziców. To jest dla mnie dno.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

2022-08-29 16:43:29
Matka przestała się do ciebie odzywać, to jejnbłąd, niestety. Powinieneś jednak zrozumieć mamę, bo odejście dziecka od Kościoła Katolickiego jest odczuwane przez rodziców w kategoriach porażki życiowej i zdrady. Nie każdy dobrze radzi sobie z tego typu porażką. Dla wielu, to cios w serce zadany przez najbliższą osobę. Byłeś przez rodziców wychowywany, w duchu katolickim, a w konsekwencji nic z tego trudu i wysiłku nie wyszło. Dobrze byłoby, żebyś próbował mamę zrozumieć.
Niezłe bzdury. Sekta katolicka tak jej wyprała głowę, że wyparła się własnego dziecka. Nie ma większego upadku człowieka. Jeśli tego nie rozumiesz, to prawdopodobnie zdążyli wyprać głowę i Tobie. Pozdrawiam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale o co chodzi ?

Matka przestała się do ciebie odzywać, to jejnbłąd, niestety. Powinieneś jednak zrozumieć mamę, bo odejście dziecka od Kościoła Katolickiego jest odczuwane przez rodziców w kategoriach porażki życiowej i zdrady. Nie każdy dobrze radzi sobie z tego typu porażką. Dla wielu, to cios w serce zadany przez najbliższą osobę. Byłeś przez rodziców wychowywany, w duchu katolickim, a w konsekwencji nic z tego trudu i wysiłku nie wyszło. Dobrze byłoby, żebyś próbował mamę zrozumieć.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jan70 a czy Twoja żona niejest czasem Logopedą?

Postawa godna naśladowania. Nie karmić czarnych pasożytów, zwyrodnialcow w sutannach. Bóg się za to nie obrazi.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jan70
2022-07-10 02:47:02
~Mój Nick doskonale rozumiem i wiem, co czujesz a zarazem chylę czoło, że zdołałaś wyrwać się z zaklętego kręgu kłamstwa i ułudy. Potrzeba nam więcej świadectw prawdy o tej wspólnocie. Przypominam sobie jak oni wymuszali nas swoich wiernych świadectw prawdy jakoby duch święty kierował każdym krokiem w ich życiu i tak wykierował, że zniszczyli mi rodzinę i nie tylko mnie. Wpakowali się tam gdzie nikt ich nie chciał jak ten szalony kapłan owej wspólnoty zamykał oczy jadą samochodem i wierzył, że duch święty kieruje autem. No tak to my daleko nie zajedziemy.
Każda sekta działa podobnie - na youtubie jest co najmniej kilka polskich kanałów opowiadających o tym, jak wygląda odejście z sekty i jak zmanipulowana rodzina odwraca się od takiego odchodzącego.

Ja w ubiegłym roku odszedłem z Kościoła Katolickiego i wyglądało to dokładnie tak samo - ksiądz przybiegł do mojej matki, nastraszył ją piekłem i ona przestała się do mnie odzywać.

Każda religia to rak na umyśle. Wierzący chcecie łatwych odpowiedzi na trudne życiowe pytania, a przy okazji nie zauważacie jak Wami manipulują.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

~Mój Nick doskonale rozumiem i wiem, co czujesz a zarazem chylę czoło, że zdołałaś wyrwać się z zaklętego kręgu kłamstwa i ułudy. Potrzeba nam więcej świadectw prawdy o tej wspólnocie. Przypominam sobie jak oni wymuszali nas swoich wiernych świadectw prawdy jakoby duch święty kierował każdym krokiem w ich życiu i tak wykierował, że zniszczyli mi rodzinę i nie tylko mnie. Wpakowali się tam gdzie nikt ich nie chciał jak ten szalony kapłan owej wspólnoty zamykał oczy jadą samochodem i wierzył, że duch święty kieruje autem. No tak to my daleko nie zajedziemy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szanowny anonimie skorzystaj z mojej rady i trzymaj swoje kobiety z dala od owej wspólnoty. Czytaj co piszą ci którzy wydawali się z zaklętego kręgu a nie ironizuj.

Szanowna Ursul ciekawy jestem źródła twoich informacji, że do takich wspólnot trafiają przede wszystkim ortodoksyjni katolicy. Gruboskórne usprawiedliwienie faktu, że kościół katolicki jest bezpośrednim dawca organów owej wspólnocie KGB. Podam przykład zanim moja była już żona trafiła do owej wspólnoty była nazwijmy to przeciętą owieczką kościoła katolickiego. Dopiero pod wpływem owej wspólnoty nastąpiła w niej przemiana, której skutkiem był rozpad życia rodzinnego i w konsekwencji małżeńskiego. Wniosek jest jeden, rygorystycznemu przestrzeganiu jakiegoś zbioru zasad poddana została po wstąpieniu do owej wspólnoty. Tutaj odniosę się do wypowiedzi ~Mój Nick nie tyle trzeba uważać na tą grupę, ale głośno i wyraźnie mówić o destruktywnym wpływie owej wspólnoty KGB na ludzi kurzy zaufali kościołowi katolickiemu, na którego franczyzie owe wspólnoty działają. Jak nie wiadomo, o co chodzi to. No właśnie interes po bożemu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...

Turyści z ciepłych krajów w Bojanie (6 odpowiedzi)

Wie ktoś może skąd ich tylu ostatnio się pojawiło w Bojanie?

Równanie i utwardzanie dróg (10 odpowiedzi)

Dziękuję bardzo zarządcy drogi Na Dambnik za wyrównanie i "utwardzenie" jej piaskiem z plaży. Po...