Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sporo czasu już żyje ten wątek na forum. Czy aby w tzw międzyczasie, nie powróciła do domu małżonka bohatera tematu ? Bo jak to w życiu bywa, gdy włos siwieje, to d.... szaleje. Może już powróciła zmęczona szaleństwami.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do Mój nick "Jeżeli weźmiesz ropuchę i umieścisz ją w garnku z wodą na ogniu, zobaczysz coś ciekawego, gdyż ropucha cierpliwie dostosowuje się do temperatury. Dopiero, gdy woda osiąga punkt wrzenia, ropucha chciałaby wyskoczyć z garnka, ale nie może, tego zrobić bo jest już zbyt zmęczona i osłabiona wysiłkami, które włożyła, aby dostosować się do zmiany temperatury. Niektórzy powiedzą, że to wrząca woda zabiła ropuchę.
Natomiast to ropucha została zabita przez niemożność zdecydowania, kiedy wyskoczyć.
Przestańmy przyzwyczajać się i dostosowywać do nieodpowiednich sytuacji. Toksycznych związków fałszywych przyjaciół i wielu innych. Wyskakuj, póki jeszcze możesz. ,,Nie umieraj w środku."
Aneta Grala
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

https://policja.pl/pol/aktualnosci/160539,Jak-rozpoznac-ze-ktos-z-bliskich-znajduje-sie-pod-wplywem-sekty.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

bardzo ciekawe jest to, że do takich wspólnot trafiają przede wszystkim ortodoksyjni katolicy, którzy tym samym popełniają grzech ciężki w rozumieniu Kościoła Katolickiego jako herezje. Ten termin wbrew pozorom nie skończył żywota w średniowieczu, używany jest nadal i nadal stanowi istotną rolę w prawie jako określenie odmiennej interpretacji istotnych i nieistotnych spraw chrześcijańskiej wiary.

Kościół Katolicki nie jest wspólnotą dowolnej interpretacji według własnego sumienia jak każdemu się wydaje tylko sformalizowaną instytucją z rozwijającym się ciągle ściśle przestrzeganym prawem, którego większość nie zna albo nie akceptuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Trzeba bardzo uważać na te grupe! Zniszczyli mi życie, a na końcu jest cisza. Chcą tylko pieniędzy, z których się nie rozliczają. Byłam w tej niebezpiecznej sekcie od 12-30 roku życia. Najgorsze jest ze młodzi ludzie są powoływani do tzw. celibatariuszy, gdzie dzieje się dramat, ale nikt nic nie mówi, wiec ciężko jest znaleźć świadków, mam nadzieje do czasu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jan 70.Założyłeś to forum i zadałeś pytanie.Może to właśnie coś takiego? https://tvn24.pl/polska/reportaz-superwizjera-sztuka-oszukiwania-5710565?fbclid=IwAR39HxGsNraFB0Tlba-jKUHytjtlgYR0TtaPFEEhMURFv9HuWHrR9DVC0gQ Wiecie coś więcej ludzie nt.tej franczyzy religijnej z linka?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiara jest czymś absolutnie indywidualnym i nie możemy i nie wolno jej instytucjonalizować. Jeśli to zrobimy, stanie się martwą, skrystalizowaną; staje się wyznaniem wiary, sektą, religią narzuconą innym
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bez komentarza ;)

Trolinka.Słoneczko,wykwity Twojej nieodgadnionej osobowosci poczytałem na innych forach.To tylko Tobie się tak wydaje.Dlatego też" Nie obwiniaj się, po prostu taka już jestem trochę zwariowana, ekscentryczna, nieprzewidywalna..."Tak ,to znamy.A zaburzenia eklezjogenne czy też skrupulanctwo można fachowo zaopatrzyć w ramach medycyny i psychologii opartej na dowodach naukowych.To tak ad vocem wobec Twojego wykwitu nt.Olki Szcześniak.Zdrówka życzę!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ś.p. Carlina uwielbiam ;)
Ps
Skarbie, "mojej narracji" ;), "jedynej możliwej", jeszcze NIKT na tym forum nie zrozumiał :]

Trolinka.W ramach rozszerzenia kąta widzenia poza religijne klapki na oczach i jedyną możliwą dla Ciebie narrację.Potrolowałaś wcześniej na tym forum a ja naprawdę zaczynam świetnie się bawić.Znowu z uśmiechem na ustach i po angielsku jako replika.Have fun! https://www.youtube.com/watch?v=2tp0UNcjzl8

Bycie piękną, młodą Kobietą, w jungli życia, jest bardzo proste. Buła z masłem. Bycie Kobietą, wymaga już wyższych kwalifikacji i bez łaski Bożej oraz rozumu, umiejętności oddzielania "boskiego" od "ludzkiego"... jest n i e m o ż l i w e. Życie Kobiety, bez balansu ze strony mądrych i dobrych Mężczyzn, którzy chodzą z Bogiem, nie jest możliwe. Tak został stworzony ten świat i natury nie oszukamy.
Religie, warto poznawać (jak największy ich wachlarz). Ludzie poszukują Boga od zawsze. Nie szukajmy więc religii, a Boga.
Bóg, ma niezwykłe poczucie humoru :), a Pani Ola, pięknie będzie wyglądała w "moherowym bereciku", gdy przyjdzie jej czas, a że przyjdzie ... to rzecz pewna :] A królestwu JEGO, nie będzie końca! Cześć i chwała, na wieki wieków. Amen

http://www.youtube.com/watch?v=JrpE0uIVpLo
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jan 70. Uśmiechnijmy się! "Czy gotowe jest serce Twoje i chcesz obudzić jutrzenkę?" :-)))https://www.facebook.com/olkastandup/videos/1025788108049274

Osoby, które zetknęły się ze wspólnotą KGB bądź jej skutkami w swoim życiu osobistym znają już odpowiedź. A tych którzy szukają odpowiedzi przestrzegam przed wiązaniem się z tego pokroju wspólnotami.

Wśród cech, które są najczęściej przypisywane są sektom, wymienia się m.in.:

- łączące członków silne poczucie wspólnoty oraz poczucie misji;

- izolacja od reszty społeczeństwa;

- silnie rozwinięta struktura władzy i zaakcentowana rola charyzmatycznego przywódcy (lider, guru);

- kontrola życia członków i psychiczne uzależnienie;

- stosowanie technik psychomanipulacji (tzw. pranie mózgu);

- nieetyczne metody werbunku nowych członków;

~PanJuzef Pyta >
(1 tydzień temu)
a można już o nich oficjalnie mówić, że to sekta czy jeszcze nie?
skomentujpopieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0.
a można już o nich oficjalnie mówić, że to sekta czy jeszcze nie?
Według socjologii sekta jest to grupa społeczna, która charakteryzuje się izolacją od reszty społeczénstwa, ma własną hierarchię wartości oraz zespół norm zachowań silnie accentowanych rolą przywódcy.

Anka>Dziękuję zdecydowanie zgadzam się z Tobą że zdrowie i rozum to najważniejsze wartości. Wspólnota KGB zabiera zdrowie to psychiczne i odbiera rozum oraz niezależne myślenie czego mam przykład w postaci bliskiej mi kiedyś osoby która wciąż jest zniewolona oraz manipulowana gdyż podpisała pakt z tą wspólnota dotyczący posłuszeństwa.

Drodzy forumowicze pewien anonim pisze tutaj przytoczę cytat> Pamiętajcie, zatem, drogie dzieci, by ciszą, spokojem i milczeniem zbywać próby reaktywacji nudnych i dawno już zdechłych wątków.
Zobaczcie moi drodzy ile strachu oraz troski o to by dać zapomnieć o usłyszanej tutaj prawdzie dotyczącej wspólnoty Koinonia Jan chrzciciel. Prawda ma to do siebie, że sama się obroni, czego mamy przykłady w pojawiających się głosach dotyczącej destruktywnej dla naszych rodzin wspólnoty KGB. Założyłem to forum po to by w odważny sposób pisać prawdę dla przestrogi dla tych którzy szukają prawdy.

jaga,zarówno destruktywna koinonia ,czy też inne franczyzy upadłego moralnie kościoła nie wydają się już być miejscem na tego typu wymianę myśli.Mam nadzieję że rozumiesz czym jest odmowa.Może kiedyś i gdzie indziej.Bez odbioru.

Mateo, komentarz" z księżyca" Polecam: "21 lekcji na XXI wiek". Autor Yuval Noah Harari.

Inne tematy z forum

Koniec patodeweloperki? (9 odpowiedzi)

Radni zgłosili do Wójta projekt zmiany w MPZP, który przewiduje odległość między budynkami min 10...

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia (115 odpowiedzi)

Witam. Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź...

Kosze na smieci przy glownych ulicach. (8 odpowiedzi)

Witam, czy ktos z Panstwa wie czy jest szansa zeby gmina mogla w Bojanie przy glownych ulicach...