Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co?

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z Bojana. Zapowiadało się całkiem dobrze do czasu, kiedy żonie zaproponowali wstąpienie do wspólnoty ja zaś odmówiłem przystąpienia i płacenia narzucanych haraczy określanych, jako "daniny". Wstąpienie do wspólnoty wiązało się z podpisaniem deklaracji posłuszeństwa oraz odprowadzaniem dziesięciny, byłem świadkiem płacenia jałmużny dla kościelnego asystenta i od tego czasu wydawało mi się dziwne i podejrzane. Przechodziłem wewnętrzne rozterki, ale fakty mówiły same za siebie. Ostatecznie widziałem, co zrobili z moją żoną, która porzuciła dom i dzieci. Wyprowadziła się z domu i zamieszkała w siedzibie tej destrukcyjnej w mojej ocenie wspólnoty zrywając całkowicie kontakt z rodziną. Starałem się dotrzeć do żony, ale zagrożono mi sądem.
Chętnie poznam ludzi poszkodowanych przez tą organizację po to żeby otworzyć otwartą dyskusję i wymianę doświadczeń, czym tak naprawdę jest ta wspólnota, co o niej wiecie i co o niej myślicie i jakie macie doświadczenia związane z Koinonia Jan Chrzciciel. Prosiłbym o merytoryczną spokojną i wywarzona dyskusje z poszanowaniem słowa i zasad prywatności oraz nie używania języka nienawiści.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 5

Anka
2021-10-29 23:41:55
Posiadasz głęboką wiedzę z zakresu religii, światły umysł i do tego inteligentny. Jawisz mi się jako człowiek któy był w Kononi Jan Chrzciciel a teraz jesteś zawiedziony bo jakiś brat lub siostra Cię skrzywdziła. Znasz dobrze mechanizmy jakie rządzą wspołonotą a skoro jest tutaj mowa o nie właściwym postępowaniu wspólnoty z Bojana to zakładam że jesteś z okolicy. Blisko Bojana jest Gdynia, na to wskazuje google map. Więc podejrzewam że jesteś z Gdyni a po tonie wypowiedzi śmię zaryzykować że jesteś z Gdyni Janowo albo z Leszczynek. Tak mi intuicja podpowiada. Ale czy się mylę to Ty sam sobie po cichu odpowiedz bo mnie ta sprawa nie interesuje. Dzielę się tylko swoimi przemyśleniami. Jednocześnie będąc świadoma że nie wnoszą nic do tematu podobnie jak Twoje odpowiedzi. Sugeruję abyś zostawił negatywne myśli na temat Wspólnoty Jan Chrzciciel i trochę z nią poprzebywał bo to wspaniała ekipa. Myślałam , że znajdę tutaj coś merytorycznie napisanego o złych stronach tej wspólnoty ale w komentarzach przebija tylko żal i niesmak oraz przepychanki pomiędzy poszczególnymi uczestnikami dyskusji mające na celu wykazanie wyższości nad drugim. Jeżeli dalej trwasz w przekonaniu , że Jan70 i MAteo to ta sama osoba oraz ja ... to tkwij dalej w swoim poglądzie. Pomódl się do Ducha Świętego o światło na Twój umysł to Cię może oświeci... chętnie poczytam co wymyślisz więc nie mówię : żegnam :D
Jak ktoś jest inteligentny to nie traci czasu na naukę o bzdurach wymyślonych, żeby duchowni mogli zarobić na i**otach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Poza tym pragnę dodać, że przez Twoje wypowiedzi przebija nieprzebaczenie w sercu które nosisz i próbujesz je wyładować na mnie. Ale po co? Nic Ci przecież nie zrobiłam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Posiadasz głęboką wiedzę z zakresu religii, światły umysł i do tego inteligentny. Jawisz mi się jako człowiek któy był w Kononi Jan Chrzciciel a teraz jesteś zawiedziony bo jakiś brat lub siostra Cię skrzywdziła. Znasz dobrze mechanizmy jakie rządzą wspołonotą a skoro jest tutaj mowa o nie właściwym postępowaniu wspólnoty z Bojana to zakładam że jesteś z okolicy. Blisko Bojana jest Gdynia, na to wskazuje google map. Więc podejrzewam że jesteś z Gdyni a po tonie wypowiedzi śmię zaryzykować że jesteś z Gdyni Janowo albo z Leszczynek. Tak mi intuicja podpowiada. Ale czy się mylę to Ty sam sobie po cichu odpowiedz bo mnie ta sprawa nie interesuje. Dzielę się tylko swoimi przemyśleniami. Jednocześnie będąc świadoma że nie wnoszą nic do tematu podobnie jak Twoje odpowiedzi. Sugeruję abyś zostawił negatywne myśli na temat Wspólnoty Jan Chrzciciel i trochę z nią poprzebywał bo to wspaniała ekipa. Myślałam , że znajdę tutaj coś merytorycznie napisanego o złych stronach tej wspólnoty ale w komentarzach przebija tylko żal i niesmak oraz przepychanki pomiędzy poszczególnymi uczestnikami dyskusji mające na celu wykazanie wyższości nad drugim. Jeżeli dalej trwasz w przekonaniu , że Jan70 i MAteo to ta sama osoba oraz ja ... to tkwij dalej w swoim poglądzie. Pomódl się do Ducha Świętego o światło na Twój umysł to Cię może oświeci... chętnie poczytam co wymyślisz więc nie mówię : żegnam :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ja się niczego nie boje, moje ego nie jest urażone. Po prostu wskazuje tym, którzy wejdą tutaj że ten wątek to jest po prostu trollowanie ludzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

hm... czy jesteś pewny czy tylko z automatu tak twierdzisz? Może poprostu nie podoba Ci się ten temat bo godzi w Twoje ego? Może uraziło Twoje ego? I nie wiesz ja z tego wybrnąć. A może wiesz o tym że jest inaczej i boisz się przyznać do błędu? Poweidz jak mocno się boisz?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Anka/Jan70/Mateo - niezła próba naprawdę, czytam Twoje posty od dłuższego czasu już i to widać po prostu, że pisze ta sama osoba. Tego się nie da ukryć.

Przecież w swoim poście powyżej, scharakteryzowałeś/ałaś swoje "wirtualne osobowości" w taki sposób w jaki odpisujesz ludziom od początku tego wątku. Nie pogrążaj się bardziej tylko zakończ ten temat.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jan70 i Mateo to inna reotryka, przyglądnij się uważnie jakie treści publikują. Jan70 to człowiek raczej katolicki podczas gdy Mateo to człowiek posiadający wiedzę i prowokuje swoimi wypowiedziami. Nie wiem kim Ty jesteś, ale wnosisz tajemnicze światło do dyskusji. Podziel się ze mną Twoimi doświadczeniami jakie masz ze Wspólnotą Jan Chrzciciel. Widziałeś kiedyś kogoś z nich a może jesteś jednym z nich? Jan70 założył tu fajny temat i warto poświęcić trochę czasu aby poczytać i wzbogacić swoją wiedzę o procesach które cichaczem zachodzą w kościele katolickim. Nie interesują CIę nowinki czy tylko wolisz poprzestać na tym że upajasz się newsami typu: "ksiądz pedofil złapany cała parafia oburzona" ? Więc jak to jest w Twoim wypadku? Kim jesteś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież "Anka" to "Jan70" "królik z kapelusza" i pewnie "Mateo" ten człowiek od początku wątku koresponduje sam z sobą pod różnymi nickami jakby miał chorobę dwubiegunową. Jak napiszesz coś co leży nie po jego myśli to wywala argumentami o braku merytorycznej wypowiedzi albo, że wspierasz/nie wspierasz(niepotrzebne skreślić) tą sektę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

I dlatego dokonałaś w odstępie kwadransa kilku wpisów, podpisując się za każdym razem innym nickiem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Teraz rozumiem. Temat mnie zainteresował i nie podpieram go kolanem , wbrew temu co Ty sądzisz. Chętnie się dowiem nowych rzeczy o których człowiek nie ma pojęcia w życiu codziennym. Dlatego chętnie tu zaglądam, nieświadoma byłam że takie rzeczy mogą mieć miejsce w Kościele Katolickim.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli sił brakuje, żeby trzymać i nie ma niczego, na czym można pewnie postawić, to trzeba chociaż na chwilę kolanem podeprzeć.
Twój wpis, to takie rozpaczliwe podparcie kolanem tego wątku, który dłuży się, jak brazylijski serial.

wpisałam w google: " podtrzymać wątek "kolanem" " i nic mi nie wyskoczyło, żadnych wyjaśnień...

Trochę ciemna jestem na umyśle. Doprecyzuj co masz na myśli używając takiej przenośni poetyckiej jak wyżej?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

I dlatego trzeba podtrzymać wątek "kolanem"? hi hi :)

To wypowiedź Mateusza a nie wypociny. Zachęcam do dyskusji. Jest ciekawie: raz merytorycznie i na temat a raz troszkę głupawo. Natrafiłęś akurat na tę odmianę ciekawą. Pan Mateusz jest ekspertem od spraw wpólnoty Koinonia Jan Chrziciel / oddział Polska.

Mateo , czy ty jesteś tym Panem który mieszkał kiedyś w Warszawie a wyemigrował ze Słupska ? Taki Pan kiedyś mieszkał koło tej dużej uczelni pod nazwą W.S.P.

To chyba mówisz o kościele na Grabówku. A potem są spotkania po mszy i modlitwa z włożeniem rąk. O to Ci chodziło?

Zgadzam się z Tobą. Byłem kilka razy na tej wspólnocie. Potem kobieta zarzuciła mi że się wywyższam, bo swoim śpiewem przysłaniam Jezusa. Kolega który też zna się na muzyce, był wtedy i stwierdził że mam piękną emisję głosu. Ja jestm po studiach muzycznych a kobieta z tej współnoty co mi zwracała uwagę nie jest po studiach muzycznych. Ubolewam nad płytkością takich wypowiedzi...

Co to za wypociny?

Hej Ewangelizatorzy z sekty Koinonia KGB. Czym teraz będziecie budzić jutrzenkę? :-))).
https://www.antyradio.pl/Muzyka/Rock-News/Gitary-elektryczne-i-perkusja-zakazane-w-polskich-kosciolach-18179?fbclid=IwAR0D9PMAGCcUjZ6Kd4vjZ7chS8ILQgH_8Oy9eXsgrfS3TkmkOqtx4jcIOrc

Inne tematy z forum

Telewizja naziemna (3 odpowiedzi)

Dzień dobry, czy macie sygnał telewizji naziemnej, u nas tylko nieliczne programy,brak m.in....

Psy w Bojanie (66 odpowiedzi)

Szanowni Państwo! W ciągu ostatniego miesiąca słyszałam o kilku pogryzieniach ludzi przez psy,...

Dzieci na quadach, muza czyli urocze Bojano. (24 odpowiedzi)

Cześć, niedawno przeprowadziliśmy się do Bojana i jestem w szoku co tu sie dzieje. Mieszkamy...