Kółeczka w tylnej przerzutce

Witam!

Mam pytanie, czy do przerzutki tylnej Shimano Deore i kasety 7-rzędowej mogę założyć kółeczka od dawnej Sachs Centery? O kasecie pisze, gdyż słyszałem że liczy się też grubość kółeczek i że w przerzutkach pod 9-rzędów kółeczka są węższe - co o tym wiecie? Następną sprawą jest to czy że orginalnie w Deore są kółeczka 11-zębowe a w Centerze 10-rzędowe, jednak zaznaczam że łańcuch będzie pracował z kasetą 7-rzędową i to nie żadnym mega-rangem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kółeczka w tylnej przerzutce

Jeżeli masz te kółeczka od Centery to najlepszym wyjściem jest po prostu spróbować je zamontowac w Deore, jak pasują to znaczy, że możesz założyć ;-)
A co do grubości kółeczek to nie wiąże się ona w żaden sposób z rodzajem kasety a z długością śruby mocującej kółeczka. Po prostu gdy kółeczka bedą za grube to nie będzie dało się ich przykręcić bo śruba mocująca będzie za krótka.

Ale chodzi też o grubość zębów. W napędach 9-rzędowych są one trochę węższe, bo łańcuch jest cieńszy.
A najlepiej, to jak napisał Seba.C sprawdź po prostu te kółeczka od centry.

No niby sprawdzić żaden problem, tylko się boje czegoś takiego że wszystko będzie mi teraz ładnie chodzić, a jak pojeżdże w błocie lub śniegu to okaże się że kółeczka były nieco grubsze i po ubrudzeniu ich nie chcą się już kręcić i powrót do domu z buta....

żYwY napisał:

> No niby sprawdzić żaden problem, tylko się boje czegoś takiego
> że wszystko będzie mi teraz ładnie chodzić, a jak pojeżdże w
> błocie lub śniegu to okaże się że kółeczka były nieco grubsze i
> po ubrudzeniu ich nie chcą się już kręcić i powrót do domu z
> buta....

Jeżeli kółeczka od Centery po zamontowaniu w Deore kręcą się swobodnie to nie widzę powodów, z których nagle miały by przestać się kręcić po zabrudzeniu błotem czy śniegiem.

ja bym ci doradzil kupic zwykle kuleczka shimanowskie od np sisa .. sa one po 3 zl sa grubsze i powinno byc ok .. a co do centerki mozesz probowac ..ale .hmmm .. shimano ma troche inne niz s**** .. i w koleczkach od centerki masz tylko z jednej strony ten talezyk .. i w koleczku jest takie wyprofilowanie .. nie wiem czy to bedzie ci dzialac .. ja robilem odwrotnie koleczka w centerce mi sie skonczyly i wstawilem tam te od sisa .. musialem w przezutce troche pokompinowac .. sciac te wyprofilowania na koleczka .. i bylo git.. nie wiem ..ale wydaje mi sie ze w druga strone moze byc ciezko .. wedlug mnie najlepiej bylo by kupic za 3 zl te shimanowskie od sisa, akurat pod 7 kasete bedize pasowac jeszcze lepiej

pozdrawiam

Beavis napisał(a):

> najlepiej bylo by kupic za 3 zl te shimanowskie od sisa, akurat
> pod 7 kasete bedize pasowac jeszcze lepiej

Próbowałem kiedyś te kółeczka zamontowac w przerzutce Alivio. Nie dało się bo były na tyle grubsze, że oryginalna śruba mocująca była za krótka, zapewne w przypadku przerzutki Deore będzie tak samo.

> Próbowałem kiedyś te kółeczka zamontowac w przerzutce Alivio.
> Nie dało się bo były na tyle grubsze, że oryginalna śruba
> mocująca była za krótka, zapewne w przypadku przerzutki Deore
> będzie tak samo.

tak ..ale jak kupujesz te koleczka to dostajesz srubke gratis .. niestety nie imbusowa ..ale zawsze .. po za tym zwykla srubke mozna kupic w byle sklepie metalowym, .. :)

Beavis napisał(a):

> w koleczkach od centerki masz tylko z jednej
> strony ten talezyk .. i w koleczku jest takie wyprofilowanie ..
> nie wiem czy to bedzie ci dzialac .. ja robilem odwrotnie
> koleczka w centerce mi sie skonczyly i wstawilem tam te od sisa
> .. musialem w przezutce troche pokompinowac .. sciac te
> wyprofilowania na koleczka .. i bylo git.. nie wiem ..ale
> wydaje mi sie ze w druga strone moze byc ciezko

Zamontowałem dzisiaj te kółeczka od Centery i wszystko chodzi jak narazie dobrze, ale zobaczymy jak będzie chodzić po oblepieniu kółeczek błotem, bo kółeczka od Centery są grubsze nieco od tych z Deore.
Z tymi talerzykami to wykombinowałem tak, bo miałem tylko dwa talerzyki od Centery(bo tak było orginalnie że po jednym talerzyku na kółeczko), że do jednego kółeczka założyłem oba talerzyki od Centery, a do drugiego założyłem dwa talerzyki od Deore. Te od Deore są minimalnie mniejsze ale wszystko się spoko kręci i nie ma problemu. Jednak mimo wszystko, że taka kombinacja działa to jednak wydaje mi się że lżej kręciły się kółeczka od Deore.

ytrewq napisał:

> Ale chodzi też o grubość zębów. W napędach 9-rzędowych są one
> trochę węższe, bo łańcuch jest cieńszy.

Mozliwe, że zęby kółeczek w przerzutkach dedykowanych do napedów 9 rzędowych są ciensze ale nie ma to żadnego znaczenia, przecież te przerzutki działają z powodzieniem w 7 i 8 rzędowych napędach.

W sumie racja - cieńsze kółeczka do szerszego łańcucha napewno będą pasować. Pozostaje kwestia, czy nie pogorszy to jakości zmiany biegów, tzn. jak masz cieńsze zęby, to luz łańcucha na zębach (luz w kierunku równoległym do osi koła) jest większy, więc gdy przerzutka przesunie się, żeby zmienić bieg, to łańcuch może wykonać trochę mniejszy ruch, niż potrzeba i zmiana biegu bedzie trwała trochę dłużej. Efekt mniej więcej taki, jak przy zużytych kółkach.
Ale być może się czepiam i nie mam racji :))))

ytrewq napisał:

> W sumie racja - cieńsze kółeczka do szerszego łańcucha napewno
> będą pasować. Pozostaje kwestia, czy nie pogorszy to jakości
> zmiany biegów, tzn. jak masz cieńsze zęby, to luz łańcucha na
> zębach (luz w kierunku równoległym do osi koła) jest większy,
> więc gdy przerzutka przesunie się, żeby zmienić bieg, to
> łańcuch może wykonać trochę mniejszy ruch, niż potrzeba i
> zmiana biegu bedzie trwała trochę dłużej. Efekt mniej więcej
> taki, jak przy zużytych kółkach.

Interesująca teoria... tylko czy uwzglednia ona fakt, że kółeczka w przerzutce (szczególnie górne) mają spory luz boczny, który eliminuje ewentualną niedoskonałość wyregulowania przerzutki ?

> Ale być może się czepiam i nie mam racji :))))

Dokładnie ;-)

Cóż, to teoria teretyczna ;)

Inne tematy z forum

Rowery na chodniku-kurcze czy to tak trudno zrozumieć? (71 odpowiedzi)

Czy to tak trudno zrozumieć że rowerom (poza wyjątkami opisanymi w KD) nie wolno poruszać się po...