Kolęda- własne kropidło i woda święcona

Temat dostępny też na forum: Kobieta
Witam wszystkich,
czy w Waszych parafiach także trzeba mieć własną wodę święconą i kropidło? Ogólnie zdziwiłem się, że ksiądz nie ma własnej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Kolęda- własne kropidło i woda święcona

W mojej od zawsze, nigdy ksiądz nie miał swojego kropidła i wody święconej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie mozna mieć własną wodę święconą, ale ksiądz ma też swoje kropidło z wodą święconą.

Zawsze można od sąsiadów talerzyk z wodą swieconą pożyczyc;]
albo do kościoła wpaść i wziąć słoiczek wody.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas (Jasień) ksiądz ma zawsze własne kropidło i wodę święconą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja się tam na egzorcyzmach nie znam, ale na logikę, woda święcona to troszku jak homeopatia: dodatek jednej kropli do wiadra kranówy sprawia, że całe wiadro jest "święcone".
Mylę się?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

z logicznego punktu widzenia - masz rację, ale chodzi tu o wiarę...dla jednych zabobon, dla innych ważny element życia.
Jesli w to nie wierzysz - to Twoja sprawa. Jesli ktos inny wierzy - to tez jego sprawa. Nie ma tu miejsca na przepychanki, szanujmy się na wzajem.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

@lady_auto:
Widzisz gdzieś brak szacunku w moich słowach?
Jestem po prostu ciekaw. Bo wg mnie, jest właśnie tak, ze kropla wody święconej "uświęca" dowolną ilość kranówy. A zważywszy na proces parowania i skraplania, po odpowiednio długim czasie (a jakby nie było, woda święcona jest "w obiegu" już od dosyć dawna) praktycznie cała woda na Ziemi (pomijając głębokie złoża podziemne) jest już święcona.
Czy proces zmiany stanu skupienia pozbawia wodę jej świętości?
Muszę chyba do pastora Bartosika napisać.. W końcu.. jedyny, znany mi z Forum, fachowiec w tej materii :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale z drugiej strony.. jeśli rzeczywiście cała woda powierzchniowa na Ziemi jest już święcona, czy spłukiwanie nią s****za nie jest aby świętokradztwem?

Wot.. zagwozdka w sam raz na okres Bożego Narodzenia ;)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kurze.....dobry tema na doktorat
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

moim zdaniem trzeba mieć,a to że nieraz ksiądz ma swoją to nie zaszkodzi a Ty co z kosmosu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

dziwologi z Was ja mam zawsze wode świecona na kolede,i kropidło
kropidło ,krzyzyk i lichtarze kupiłam w ładnym zestawie i na moje kolłędowanie mi styknie
woda jest do wzięcia w kościele za darmo wiec jaki problem?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jak nie ma to wystarczy zwykła woda... I tak w tych kamieniach jak zbadano wodę "święconą" to pełno było zarazkow, paciorkowców...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziwna sprawa , u mnie nic takiego nie trzba bylo miec
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

No cóż, niektórzy są przyzwyczajeni do usług na wysokim poziomie.
Skoro ksiądz przychodzi po kopertę mógłby mieć z sobą co potrzeba, przecież taki obrus, świeca czy kropidło wiele miejsca nie zajmą a jaka wygoda dla wiernych.
Przodem mógłby iść ministrant, szybko ciach na stół i gotowe, przy okazji ogarnąłby nieco pokój...
Oj ludzie, ludzie... :)))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

W każdym szanującym się chrześcijańskim domu od zawsze na wyposażeniu jest tzw:zestaw kolędowy czyli lichtarze i świece,kropidło,biały obrus,woda święcona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

jak ktos zaczyna zycie na swoim, a co za tym idzie przyjmuje pierwsza kolende to nie od razu musi miec wszystkie akcesoria. u nas zapalona była świeca, był krzyż, mamy kropidło, zale nie zdazylismy isc po wode swieconą, a ksiadz i tak przyniosl swoje i poswiecil dom. kropidlo pozyczalismy znajomym bo zaczeli przyjmowac kolede. nikomu korona z glowy nie spadla, a oba domy są "szanujace sie" jak mówisz
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kolejny pseudochrześcijanin, który myli chrześcijaństwo z katolicyzmem, w dodatku ocenia ludzi przez pryzmat posiadania kilku przedmiotów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

prof. Sworczak - gdzie obecnie przyjmuje prywatnie? (11 odpowiedzi)

dzien dobry, pytanie jak w tytule. Bardzo pilnie potrzebuje konsultacji, prosze o pomoc osoby,...

Wzgórze Hoplity (8 odpowiedzi)

Inwestycja powstaje u zbiegu ulic Kartuskiej i Myśliwskiej - w dobrze skomunikowanym miejscu, w...

Bieganie zimą (22 odpowiedzi)

Witam szukam chętnych na wspólne bieganie raczej amatorów :-). Najlepiej z okolic Nałkowskiej,...