Koleżanki

Temat dostępny też na forum: Koleżanki
Opinie do spektaklu: Koleżanki.
Nie ma dla kobiety większego nieszczęścia niż zostać żoną nudnego mężczyzny, a do tego mało utalentowanego pisarza. Takie wnioski można wysnuć oglądając spektakl Pierre Chesnot „Koleżanki” w reżyserii Grzegorza Chrapkiewicza. Główna bohaterka Ewelina (Dorota Kolak) to pełna temperamentu kobieta, która najwyraźniej nudzi się u boku swojego męża Filipa (Jarosław Tyrański), bowiem ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Brzuch nie boli ale śmiesznie

Coś dla miłośników sztuki lekkiej i śmiesznej. Generalnie bawiłem się dobrze chociaż mam kilka ale... Jak dla mnie nie ma równowagi damsko-męskiej na scenie. Chodzi mi o to, że cztery panie grające słodkie idiotki kontra jeden facet (bo pozostali dwaj pojawiają się na scenie rzadko) to jak na mnie trochę za dużo - momentami ich piszczenie staje się denerwujące. Moim zdaniem nietrafione obsadzenie Joanny Kreft w roli babo-chłopa. Jest na to zbyt kobieca (komplement) i grana postać wyglądała bardzo groteskowo. Nawet jak na taką lekką komedyjkę. To moje 6-te przedstawienie w tym roku i tylko w dwóch nie grała pani Dorota Kolak - zaczynam podejrzewać, że w Trójmieście brakuje pierwszoplanowych aktorek. Jeszcze jedno, ostatnie - całość bez Jarosława Tyrańskiego byłaby po prostu dużo mniej śmieszna. No może gdyby tak Brykalski...
Podsumowując - bardzo śmiesznie, choć nie przebojowo. Ja zdecydowanie nie żałuję tych 2 godzin.

Polecam - wlasnie wrocilam

Bardzo fajna, lekka i sympatyczna sztuka. Siedzialam w pierwszym rzedzie - mimo braku okularow bylam bardzo zadowolona;)
Nawet moj mezczyzna, ktory twierdzi ze teatrow nie lubi zasmiewal sie:) I moja Mama rowniez:)
Bardzo polecam - nam sie wszystkim podobalo, jak w zasadzie wiekszosc sztuk na Sopockiej scenie. A usmiech Bernarda byl niesamowicie zatrwazajacy i powalajacy na kolana!:) Do tej pory sie usmiecham jak go sobie przypomne. hehe:) No i babka z "cukrem pudrem" powodujaca ogolne rozbawienie towarzystwa i majaki...

Polecam

Wszystkim ,którzy chcą spędzić miło i śmiesznie wieczór gorąco polecam.Pani Kolak - rewelacja!!

bez ambicji

Myślałam,że nie będe mogła wysiedzieć ze śmiechu ale się pomyliłam.
Podobałą mi się muzka i gra Miari Mielników oraz Pauliny Kinaszewskiej. cała reszta...mhm, niby wszystko było w porządku ale te ciągłe piski słodkich idiotek są nie do zniesienia. Przyszkadzało mi również to,że wiadomo co za minute się wydarzy.

generalnie-nie polecam.

REWELACJA

relacjonuje świeżo po spektaklu- doskonała zabawa, rewelacyjne riposty. sentencja słodkiej kobiecości, która ostatecznie i tak triumfuje ;)
POLECAM wszystkim, no i ten bezbłędny uśmiech Bernarda- ach.....

REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Absolutnie się nie zgadzam z opinią kogoś,kto podpisał się xyz!Moim zdaniem spektakl był po prostu rewelacyjny, a to,że było tam dużo pisku?Przecież już sama nazwa na to wskazuje,że będzie tam dużo krzyku, bo przecież tak się zachowują koleżanki! Chodzą na zakupy, wydają pieniądze mężów, piszczą z zachwytu i płaczą z powodu kolejnej utraconej miłości. Może i faktycznie fabuła nie jest zbyt wyszukana (jest to spektakl o miłość, a jak wiadomo jest to temat ponadczasowy), ale te cięte riposty, no i scena z "przyjatkiem", w którym główną rolę "gra ciasto-babka" to po prostu rewelacja!!
Inny aspekt to cena.Za 25 zł, ten spektakl naprawdę warto obejrzeć.Często chodzę do teatru i zazwyczaj na Teatr Kwadrat, który przyjeżdza z Warszawy, a występuje tam cała plejada znanych aktorów.Cena biletu?100zł.Czy warto? Ostatnimi czasy nie.Byłam więc naprawdę mile zaskoczona.
Jeszcze raz gorąco polecam!!!!!!!

Warto

Bardzo mile spędzony czas w doborowym towarzystwie, a Pan Tyrański jak zwykle bezkonkurencyjny! Dużo śmiechu i dobrej zabawy.

zawiedziony (i to mocno)

moze po fantastycznym spektaklu "nie teraz kochanie" i swietnym "run for your wife" (ten sam rezyser) mialem za duze wymagania?
smieszne bylo bardzo czasami nie za czesto jednak, a gra aktorska...Michalina, Paulina i - o zgrozo - Lucylla byly nie do zniesienia - pierwsze wejscie pani w skorzyanych ciuchach udajacej "twardzielke" (slynne nazwisko kiepskiego aktora nie przeklada sie na dobra gre w zaden sposob jak widac) wytracila mnie calkowicie z klimatu i juz nic tego nie uratowalo (a raczej pograzalo w rozpaczy przesadzonego aktorstwa, zlego dobrania glosow i skrajnego udawania...) no niestety tym razem zdecydowanie sie zawiodlem...

Sponsor potrzebny od zaraz

Spektakl świetny.Kobiety!!! Szczególnie pani Dorota Kolak - doskonała.To ona i scenografia zrobiły na mnie największe wrażenie. Jedynie kostiumy pań kłóciły się mocno z wnętrzem.Wieczór (późny - 22.15 rozpoczęcie spektaklu) uważałabym za bardzo udany, gdyby nie ta koszmarna temperatura na widowni. Dziwne, że nie dochodzi do omdleń. Czy dyżurny lekarz jest na każdym spektaklu? Powietrza! Tlenu ! Nie wolno tak katować widza.

Pani Kolak - wspaniala jak zawsze, role meskie tez ciekawie zagrane, reszta jeszcze sie pewnie "dotrze" w ciagu kolejnych wystawien;) Ogolnie bardzo zabawne, choc gdyby nie glowne role mogloby byc troszke meczace.

Taki francuski straszny dworek

Moniuszko, gdyby żył w dzisiejszych czasach, napisałby zapewne do tej sztuki zabawną, skoczną muzykę i z tej niebywale żartobliwej farsy o zabarwieniu kryminalnym powstałby niezły wodewil. W obecnej scenicznej postaci "Koleżanki" z doborową obsadą aktorską, lecz nieco przyciężką scenografią, wywołują szczery, wręcz radosny śmiech - śmieszą i bawią przede wszystkim błyskotliwe i inteligentne puenty oraz sytuacje sceniczne - postacie dramatu dokonują na scenie ekwilibrystycznych wyczynów - to cud, że z niej nie pospadają. Doskonale zagrana, bardzo złożona, a nawet zawiła, rola Marty Kalmus - aktorka ta naprawdę wiele potrafi, jest zdolna i utalentowana. Wykazała to w całej pełni, będąc "Koleżanką" innej znakomitej aktorki, o której napisano już wiele w samych superlatywach - Doroty Kolak.

Polecam

Polecam wszystkim, którzy chcą sie trochę odprężyć.
Mnie bolał brzuch ze śmiechu.
Świetna rola pana Tyrańskiego. No i pani Kolak, jak zawsze dobra.

super

Naprawde bylo super. Dzieki "Kolezankom" bede chodzil czesciej do teatru

ocena

to był naprawde świetny spektakl. teraz chyba zacznę częściej chodzić do tetru:) polecam wszystkim to obejrzeć.bardzo dużo śmiechu. spektakl z życia wzięty hehe!!

Rewelacja!!!

Wspaniały spektakl, bez wątpienia godny polecenia - rewelacyjna obsada, mistrzostwo sztuki teatralnej - chętnie obejrzałabym jeszcze raz! Sztuka naprawdę dla każdego!!!

Wielkie brawa !!! Po prostu Super

Witam zachęcam wszyskich do obejrzenia spektaklu "Koleżanki". Rewelacyjna gra aktorska, wspaniała obsada, na szczególne uznanie wg mnie i mojego męża zasługuje Pan Jarosław Tyrański. Panie Jarosławie!!! BRAWO!!! Pozdrawiam

Kupa śmiecu

Naprwdę kupa śmiechu aż do łez .Bardzo dobrze się bawiłem.

dobre, ale...................

sztuka nawet do śmiechu ale bez przesady! Było trochę spektakli komediowych zdecydowanie lepszych. Nie do końca rozumiem te zachwyty.

ja pokochałam Tyrańskiego!!

Byłam dzisiaj drugi raz na "Koleżankach", widziałam też "Demokrację" i "Run for your wife". Po obejrzeniu dzisiaj koleżanek po raz drugi, doszłam do wniosku, że sztuka nie byłaby taka świetna bez Tyrańskiego! Jest cudownym aktorem!! Mogłabym oglądać WSZYSTKIE sztuki, w których grałby, nawet gdyby były kompletną klapą - jestem pewna, że on i tak odstawiłby rewelacyjnie swoją postać :)

rewelacja

odzwierciedlenie rzeczywistości, pokazanie "życia" kobiet, ukazanie tematu ich ciągłych plotek, problemów, zachowania i reakcji, świetna zabawa-polecam

A koszty ?

A ile kosztuje wstęp ??? bo nie moge znalesc cenY?

Tyranski jest wspanialy:)

ten aktor dzwiga na swymch barkach cały spektakl. świetnie zagrał. ogólnie bardzo dobra zabawa. tylko Dorota Kolak po raz kolejny tak samo co juz mnie osobiście nudzi mimo dobrego grania. czy ktoś wie jaki jest tytuł tej piosenki franc która leciała najcześciej?????

Szuka nie zachwyciła mnie. Owszem służy "ku przestrodze" dla kobiet jak należy kształtować relacje z mężem i koleżankami, ale nic ponadto. Niemniej można miło spędzić czas oglądając ją.

Byłem z moją ukochaną i było super. Polecam ten spektakl jak i "Run for your wife" Teatr jest super. Śmiechu napewno nie zabraknie. Jeżeli się wachacie to nie potrzebnie. IDZCIE i milej zabawy:)

Byłam, świetnie się bawiłam, polecam.

SUPER!!

Rewelacja!! SUPER!! Goraco polecam.. naprawde swietna sztuka :)

Brawo

Poszłam i nie rozczarowałam się.. Wspaniała gra wszystkich aktorów a nasz Pan Tyrański i Pani Kolak wspaniała... Oczywiście wszyscy byli super.. Buziaczki Kochani!! |Więcej takich wspaniałych przedstawień. Tylko nasz sopocki teatr wymaga natychmiastowego remontu! Okropne wnętrze, siedzenia..Mam nadzieję, że remont niedługo..

Całkiem Si

Naprawdę bardzo duzo śmiechu. Miły wieczór zagwarantowany. W tle wspaniałe francuskie piosenki z Edit Piaf na czele. Radzę ubrać się jak na lato.... Polecam.

!!!!!!!!

Polecam!!!! O tym, że jest naprawdę fantastycznym przedstawieniem i niezłym ubawem świadczy to, że wybieram sie na to drugi raz ;-))))

Super

Już nie pamiętam kiedy ostatnio tak się uśmiałam, polecam wszystkim, naprawdę warto!!!!

Polecam

Już dawno tak się nie śmiałam jak na tym spektaklu. Czas mija nie wiadomo kiedy, wspaniała gra aktorów. Pani Dorota Kolak jak zwykle świetna.

Świetne

Pan Tyrański zagrał świetnie. Polecam.

Dzień Dobry a Wieczór jeszcze lepsz

Nic to, że czułem się troszkę jak na targu - same przekupki, wszędzie dookoła same Kobietki=Koleżanki.A Facetów oprócz aktorów /nota bene świetnych/ jak na lekarstwo, chyba się za bardzo przestraszyli, bo Ci byli siedzieli jak na szpilkach - ja również.Ale tylko do pierwszego słowa Pana Tyrańskiego!!!
Dziękuję Wam - Ewelino, Beatrycze, Michalino, Paulino,Lucyllo, Borysie, Bernardzie i Filipie - za wieczór i nie tylko!!!

REWELACJA !!!!!!!!!!!!!!!!!

Spektakl po prostu rewelacyjny -pełen dobrego humoru a i tak bardzo realistyczny !! Te babskie problemy - tak wielkie a przedstawione w tak zabawny sposób. Jednak "oko" męzczyzny na "te" sprawy jest inne ale prawdziwe. POLECAM POLECAM POLECAM - sama napewno wybiorę się raz jeszcze z wielką chęcią !!!!!!! NAPRAWDĘ WARTO.

poziom sitcomu

Pierwszy raz oglądając spektakl na Scenie Kameralnej poczułam zażenowanie. Sama sztuka naprawdę nie jest śmieszna, chyba że śmieszy kogos wymuszony chichot widowni w odpowiedzi na dziesiąty dzwonek do drzwi kolejnej koleżanki Eweliny. Rano kątem oka widziałam fragment serialu "Niania" - podobieństwo było przerażające. Kobiety przedstawione są wyłacznie jako głupie podstarzałe kumoszki, które żyją podnieceniem narastającym między jednym a drugim romansem. Cały ten kobiecy zgielk zagrany jest sztucznie i częściej denerwuje niż śmieszy. Pan Tyrański nie zaskakuje pozytywnym kontrastem, gra identycznie jak w każdej innej "Sztuce". Może to sposób pana Jarosława na Francuzów - czy to Serge czy Filip, nie da się panów rozróżnić. Proszę mi wierzyć - nie jestem gburem ani malkontentem, tym bardziej nie jest nim mój mąż, a oboje bylismy rozczarowani.

rewelacja?

zgadza sie. kolejna kolezanka na progu i zblazowane "a nie mowilem" jaroslawa tyranskiego... niestety, nie moje to poczucie humoru, kurka blaszka.

Pffffffffff

Moi rodzice na to idą i zajęli mi kompa i nie moglem sobie pogra!!! Nie piszecie tak duzo bo im tego wiecej tym wiecej czytania mieli moi rodziece!!

Niespecjalne

Po raz kolejny rozczarowała mnie sztuka wystawiana na deskach Teatru Wybrzeże (czy, jak kto woli: Kameralnego). Nie było to takie złe, ale... zaczynam odnosić wrażenie, że sztuki przygotowywane są w ekspresowym tempie: niedopracowane, żart coraz marniejszy, puenta tym bardziej. Szkoda... Szkoda między innymi dlatego, że teatr staje się miejscem dla coraz mniej rozgraniętej widowni - właśnie tej od sit comów, 12 ławek i innych. A gdzie miejsce dla tych, którzy oczekują czegoś głębszego...?
Żebym nie była źle zrozumiana: wiem, że scena w/w teatru to przede wszystkim gatunki "farsowe". Ale kiedyś potrafili... "Nie teraz Kochanie" - świetna sztuka, świetny żart, Świetnie przez wielkie Ś. Albo "Zwyczajne Szaleństwa" - świetna obsada, nieco nienajgorszego humoru i kilka - wbrew pozorom - głębokich wątków.
Pozostałe "arcydzieła"... Proszę, przestańcie działać tak komercyjnie, bo ludzie, chcący się naprawdę "odchamić" w teatrze - nie będą się mieli gdzie podziać...

nie jest chyba aż tak źle...

własnie-nie zapominajmy o tym-sopocka scena kameralna to scena, ktora ma również pomoc sie trochę posmiać i odprężyc.różne role ma teatr.Wybrzeze jest o tyle otwarte na swoją widownię, że proponuje naprawdę przeróżne sztuki - także i dla tych poszukujących "czegoś głebszego" się coś znajdzie.może wspomogę wskazówką: zanim się Drogi Widzu wybierzesz na spektakl - zastanów się, na co masz ochotę-cos poważniejszego i skłaniającego do reflekcji bądź chociaż zatrzymania, czy rozluźnienie i odpoczynek z usmiechem na twarzy.wierzę, ze każdy coś dla siebie znajdzie.powodzenia i..do zobaczenia w teatrze:)

Żebym nie była źle zrozumiana...

Nie miałam na myśli tego, że idąc do teatru, chcę zawsze wychodzić z posągową miną. Wręcz przeciwnie, lubię się pośmiać, co miałam okazję poczynić (aż do rozpuku) na "Nie teraz, Kochanie" - to nie jest głęboka sztuka, a urzekła mnie bardzo. Chodzi mi raczej o to, że żart w Kameralnym robi się coraz mniej wyszukany, przewidywalny. Przestaję odróżniać jednej sztuki od rugiej.

SUPERRRRRRRRRRR

Pzredstawienie pełna rewelacja dla każdego w każdym wieku. Nie ma co opisywać. Ja w każdym bądź razie idę jeszcze raz!!!!!!!!!!!!

a co tam

A co tam- polecam. Sztuka ta o niczym, ale dla wszystkich. Dużo uśmiechu, nie mylić ze śmiechem. Moja ulubienica- Pani Kolak doskonała- to już norma. Tylko na Boga Pani Kreft-Baka... cienizna. Zgrzyt na scenie w czarnym kostiumie. Jej pretensjonalny głos i kalka samej siebie bardzo przytłacza. Czy zgadzacie się ze mną?

wspaniale

moim zdaniem to swietny sposob na spedzenie wieczoru. spektakl niewatpliwie bawi, choc nie nalezy spodziewac sie humoru z najwyzszej polki i - moim skromnym zdaniem- o to wlasnie chodzi. relaksujacy, wprowadzajacy w pozywtyny nastroj. w sam raz na letni, wakacyjny wieczor.

Dobrze , że oprócz sierioznych spektakli w Teatrze Wybrzeże sa też spektakle wakacyjno-weekendowe na których można się dobrze bawić ...Śmiech w teatrze- dobre na odreagowanie po tygodniu ciężkiej pracy.

Świetna rozrywka!

Przedstawienie lekkie, łatwe i przyjemne (bardzo!). Zdecydowanie polecam!!! I nie słuchajcie tych malkontentów (hmm, znawców sztuki!). Świetna zabawa w letnie popołudnie!

Bardzo przyjemne

Kurna nie jestem teatromanem i nie lubię Tyrańskiego a jednak bawiłem się świetnie. Polecam !!!

stanowczo odradzam

chcialam obejrzeć cos lekkiego , ale na Boga, nie tak kiepskiego. Słaba sztuka, niski poziom gry aktrorskiej, ludzie się śmiali, a my z koleżanką zastanawiałyśmy się z czego?

trudnym jest śmiać się z siebie.....

:)

o ilu lat mozna isc na spektakl?? chcialabym isc z klasą gimnazjalną...
czekam na odp

Od ilu lat można?

Sądzę, że nie ma znaczenia od ilu lat (nie przesadzajmy bo przedszkolak raczej nie zrozumie sensu tej sztuki) jednak wszystko zależy od dojrzałości twojej klasy. Zazwyczaj na widowni są dorośli, ale też można spotkac młodzież - natomiast niezależnie od wieku cała sala śmieje się, bo jest z czego! Jeśli masz dojrzałą klasę to sądzę, ze nie ma problemu!

Spektakl bardzo sympatyczny :) Czy Ktoś może napisać tytuły piosenek przewijających się w tle? z góry dzięki ;) (chodzi o te francuskie)

KOLEŻANKI

śWIETNY bORYS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

o koleżankach

TYLKO BORYS

SUPER

sluchajcie to jest swietne naprawde polecam dawno sie tak nie smialam :)

cena biletow

Witam serdecznie!! Mam zamiar wybrac sie na ten spektakl i chcialam sie zapytac jaka jest cena biletow dla studentow? :)) Z gory dziekuje za odpowiedz:)

cena

20 złotych a w czwartki 15

Koleżanki

Dobry spektakl, choć mam pretensje do aktorów - pani Kolak okropnie szmirzy i podobnie pan Gorzko, pani Kalmus z zupełnie innej operety, jedynie pan Tyrański i pani Mielnikow jak zwykle świetni, wyważeni, nic nie udają. warto zobaczyć

Brawo

Brawo dla obsady Koleżanek. Tylko czy już na prawdę nie możnaby wymienić pani Kolak, ciągle nudzi tymi samymi numerkami, to jest nie do zniesienai zgadam się z Andrzejem, niech gra ktoś inny, dosyć pani Kolak bułeee!!!

Koleżanki fajne Posprzątane lepsze

Dziękuję pani Marii Mielników za te dwie role, jakże różniące się od śiebie, jakby grała je inna osoba, to wielki kunszt aktorski, gratuluję, dziękuję i czekam na dalsze.

zgadzam się z martą

Koleżanki fajne, choć Posprzątane lepsze, ale jeśli chodzi o aktorstwo to zgadzam się z Martą, za dużo grania na pokaz przez w/w osoby. Gdyby nie Filip i Beatrycze - oni ratują honor...

DrLubicz zgadzam się

spektakl mało inteligentny i mało zabawny. oczekiwalam albo jednego, albo drugiego - nie bylo nic. zgadzam się, ze lekki i to jedynie przemawia za tym aby sie na niego wybrać.

żenada

znakomite

Na początku trochę przewidywalne i nużące, jednak po kilkunastu minutach można śmiać się do samego końca spektaklu. Fakt, że jest on zbudowany na stereotypach, ale Polacy chyba nadal w nie wierzą i chcą się z nich śmiać. To doskonała odskocznia od problemów. Jeśli ktoś kocha interpretacje i chce doszukiwać się ukrytego sensu - odradzam. Po wyjściu z teatru przestajemy się bawić i wracamy wyluzowani do normalnego życia. Nie będą nas nurtować na pewno żadne rozważania.

JAK TO?

Z SIEBIE ,Z SIEBIE SIĘ ŚMIALI.
TO TRZEBA UMIEĆ I WSZYSTKO JEST PROSTSZE

Koleżanki

To dobry pomysł na spedzenie wieczoru. Przedstawienie lekkie i pełne humoru. Godne polecenia. Sala teatru wypełniona do ostatniego miejsca. Jedyny minus to temperatura na sali! Brak wentylacji sprawił że było gorąco i duszno.

A ja nie dziekuje pani Mari Mielnikow. Chyba czas na emeryture ;-) ... najslabsza z aktorek. Posprzatane: zagrywajaca sie pani (ach - to juz prawie jak "przeminelo z wiatrem"). Kolezanki - niby jest ,a jakby jej nie bylo.
Chyba czas na mlodych !

Super!!

Ludzie o czym wy mówicie !!
Dla mnie najmłodsza aktorka grała najgorzej a najlepiej grała "gospodyni domu" (zapomniałam imienia)
Og.ólnie sztuka Super nie mam zastrzezen
NAJLEPRZE SCENY:
*narkotyki na babce
*NIETOPERZE~!!!!:p

przestańcie dawac takie g,,,, nie stać was na coś lepszego

Inne tematy z forum

Chłopi (51 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Chłopi . Chłopi wg powieści Władysława Reymonta Wojciech Kościelniak po...

Psi Patrol Live "Wielka piracka przygoda" (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Psi Patrol Live "Wielka piracka przygoda" . DRUŻYNA POWRACA! Psi Patrol...

Awantura w Chioggi (15 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Awantura w Chioggi . "AWANTURA W CHIOGGI" Carlo Goldoniego w reżyserii...