Kolorowe mapy na H28 (TP)

Byłem dzisiaj (25.08) w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku i udało mi się nabyć jedynie mapę o nr 324.2 (Kościerzyna PN). Mapa 324.4 (Kościerzyna PD) jest aktualnie niedostępna. Także jestem zadowolony w 50%. Może ktoś wie gdzie można dostać w Trójmieście wspomnianą mapę? Pani w Urzędzie stwierdziła że nie ma i nie będzie i że "na mieście" też jej nie dostanę... Trochę powiało komuną, bo skoro są chętni, żeby to kupować to powinni robić dodruki, ale widać w UM nikomu na tym nie zależy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Kolorowe mapy na H28 (TP)

Ten problem był już poruszany na tym forum. Zonbacz temat "Mapa na H27"

PL napisał(a):
Pani w Urzędzie stwierdziła że nie ma i nie będzie i że "na mieście" też jej nie dostanę...
I chyba miała rację. Otóż Urząd Głównego Geodety Kraju, który był wydawcą map topograficznych w formie drukowanej, stopniowo przechodzi na mapy komputerowe (pewnie za jakiś czas będzie je można kupić na CD i samemu wydrukować). Te pierwsze są więc w sprzedaży do wyczerpania zapasów. Mapy w skali 1:50000 na papierze wydają obecnie Wojskowe Zakłady Kartograficzne. Są one dobrej jakości, z siatką GPS, ale pokrywają, jak na razie, tylko niektóre tereny, zazwyczaj te atrakcyjne turystycznie.
Okolice Kościerzyny doczekały się wydania w 2002 roku dwóch map topograficzno-turystycznych w skali 1:50000 idealnych na najbliższego Harpagana: "Jeziora Kaszubskie" część północna i południowa, wyd. WZKart. W księgarniach jeszcze są.
Do zobaczenia na starcie TP.

Słowo o przydatności mapy? Nie zwracałem dotychczas na to uwagi - czy numery kwartałów leśnych są szczególnie przydatne? Czy w praktyce są (te numery) widoczne? Może ktoś posiada takie leśne doświadczenia? Czy numery są na kamieniach, drzewach? I jak je interpretować?
Będę wdzięczny :)

Aha, mapy "Jeziora Kaszubskie" sa jeszcze w księgarni na rogu Garncarskiej i Na Piaskach - jeśli się mieszka w Gdańsku...

medyk napisał(a):

> Słowo o przydatności mapy? Nie zwracałem dotychczas na to uwagi
> - czy numery kwartałów leśnych są szczególnie przydatne? Czy w
> praktyce są (te numery) widoczne? Może ktoś posiada takie leśne
> doświadczenia? Czy numery są na kamieniach, drzewach? I jak je
> interpretować?

No wiec numery przydatne sa - w praktyce sa widoczne na slupkach na skrzyzowaniach przesiek. Nawet czasem te na slupkach zgadzaja sie z tymi na mapie ;-) i wtedy wiesz dokladnie gdzie jestes. Generalnie bardzo przydatne jak sie gdzies zapedzisz a drogi ni cholery sie nie zgadzaja z tymi na mapie. Ostatnio rowniez widzialem, ze niektorzy lesniczy maluja te same numerki na drzewach (w okolicach bytowa pomaranczowa farba - oj pomogly mi ostatnio)
Pozdr/Jankes

Zobacz w biurze podróży w Małym Młynie.

Dzięki ale już się zaopatrzyłem. W mapę, o której pisał Wesoły Jędruś tzn. "Jeziora Kaszubskie cz. PD". Skoro guru Harpagana ją poleca to nie pozostaje nic innego jak się posłuchać, założyć buty i zasuwać :). Jedynie co mnie martwi to deszcz który ma padać. No ale w końcu nikt nie obiecywał, że będzie lekko...

Jeśli kogoś interesują trochę starsze mapy, na których obszary leśne i większość dróg jest nadal aktualna, to można je ściągnąć z tego miejsca:
kolorowe 1:100000 :
ftp://ftp.pwr.wroc.pl/pub/incoming/gps/100k/
(mapy n-33-71-72, n-33-59-60, n-34-49-50, n-34-61-62, n-33-83-84, n-34-73-74)
czarno-białe 1:50000 :
ftp://ftp.pwr.wroc.pl/pub/incoming/gps/2cd/1/
(mapy np: n-33-72-D, n-33-72-B, n34-61-A, n-34-61-C)

pliki *.map są kalibracjami do programu OziExplorer (obsługa GPS)

Do zobaczenia jutro
Bartol

Czarno-białych trochę chyba za mało podałem, ale nazewnictwo jest podobne do map 100k

A toś mi...
...Wenus z ręcami!