Koncert w wykonaniu studenckiej orkiestry symfonicznej

Temat dostępny też na forum: Rozrywka
Z orkiestrą wystąpi dwóch dyrygentów: Wojciech Rajski, który od października br. prowadzi w akademii klasę dyrygentury oraz Piotr Staniszewski - asystent uczelni. W programie Koncert na flet C. Ph. E. Bacha, Koncert na klarnet G. Finzi oraz V Symfonia e-moll P. Czajkowskiego. W partiach solowych wystąpią młodzi pedagodzy: flecistka Dorota Dąbrowska i klarnecista Andrzej Wojciechowski. Wstęp ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dziękujemy za piękny koncert! :)

Koncerty Orkiestry Akademii są zawsze bardzo ciekawe. Nie jestem fachowcem, ale ogromnie lubię ich słuchać, bo grają z młodzieńczą pasją i daje im to mnóstwo radości. Program koncertu nie mógłby wprawdzie zaspokoić oczekiwań zwolennika awangardy, ale moim zdaniem znakomicie wpisywał się w okres przedświątecznej krzątaniny. Do tego ciekawi soliści. Kulminacją była oczywiście część II, gdy za pulpitem stanął Maestro Rajski, a Muzycy wyczarowali dla nas świat doznań Czajkowskiego. Całej Orkiestrze życzę w te Święta - i nie tylko - spełnienia marzeń, zdrowia i nadal takiej radości życia, a także zapału do grania! :) Specjalne życzenia dla Maestro Rajskiego, który niedawno został ojcem! :)

oby

jego syn nie musial wyjezdzac z kraju

masz sporo racji

Niedawno te same myśli mnie nawiedzały, kiedy byłem na koncercie dyplomowym niesamowicie zdolnego akordeonisty, który ukończył Akademię. Na razie mu idzie, ma stypendium Marszałka Województwa i tak dalej. Oby jednak nie przekonał się, że np. Niemcy potrafią stwarzać młodym muzykom lepsze warunki startu. Oczywiście nie ma nic złego w tym, że młody człowiek wyjeżdża po dyplomie, robi dodatkowe studia - o ile znajduje motywację, żeby wrócić i grać tutaj. A z tym niestety różnie bywa. Cieszmy się, że mamy tyle talentów, ale trzeba o nie dbać i muszą mieć perspektywę, lepszą tu niż gdzieś tam.