Konserwacja bębenka rowerowej piasty tylniej

Temat dostępny też na forum: Rowery
Witam wszystkich,

od jakiegoś czasu zaobserwowałem głośne trzeszczenie w bębenku w piaście reborn raptor , podejrzewam, że coś się tam zaciera. Chciałbym nasmarować mechanizmy zapadkowe w bębenku, ale nie wiem jak to otworzyć żeby się całkowicie nie rozpadło. Czy ktoś z Was już robił takie operacje, czy po odkręceniu konusa muszę blokować coś, ustawiać, przekręcać...żeby się nie posypało. Czy stosować tam smar do łożysk, czy olej? W googlach znalazłem tylko opisy wymiany kulek, ale nie o to mi chodzi...

Z góry dzięki za podpowiedzi/ sugestie.

Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Konserwacja bębenka rowerowej piasty tylniej

Witam.
z tego co kojarzę to ta piasta z założenia jest głośna
co do bębenka w większości piast:
- zacznij od odkręcenia oski
- wybij łożysko od strony bębenka
- gniazdo łożyska jest "nakrętką" (ważne: z lewym gwintem), są tam 2 wcięcia żeby użyć klucza
- po odkręceniu będziesz już mógł wszystko ściągnąć, polecam robić to nad jakąś miseczką
- do nasmarowania środka użyj smaru do łożysk (lepiej żeby nie był zbyt gesty, bo będzie blokować zapadki)
- zwróć uwagę na zapadki i bądź bardzo ostrożny z "sprężynką" (łatwo pęka)

pozdrawiam i życzę udanej zabawy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Facet klepie po tylku (31 odpowiedzi)

Chciałam ostrzec wszystkie dziewczyny przed facetem który klepie panie po tyłku.Podchodzi on do...

Villa Jaśkowa Dolina (21 odpowiedzi)

Inwestycja powstanie na styku dzielnic Wrzeszcz i Morena, przy pełnej zabytkowych willi Jaśkowej...

poszukuję rzetelnego i kompetentnego Zarządcy (70 odpowiedzi)

Nasza wspólnota chciałaby zmienić zarządcę, w tej chwili zarządza nami Euroformat ale jesteśmy...