Kopciuchy

Czy w naszej gminie, piece typu Kopciuch mogą być eksploatowane do końca tego roku czy dłużej, Mam nadzieję że zgodnie z prawem do 1 stycznia 2024r mają zniknąć owe piece.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Kopciuchy

Jeśli Bojano jest w mazowieckim to owszem. Inaczej nie
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety w naszej gminie nawet jak coś jest zabronione to i tak znajdą się tacy co mają to głęboko w poważaniu. Na dodatek świadomość zagrożenia dla zdrowia przez palenie złym opałem i w kiepskim piecu jest bardzo mała.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dokładnie, najgorsze jest to, że okolica wdycha tym co palą i jak palą w tego typu piecach. Sami tego nie doświadczają.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kopciucha mają na ul.Na Dambnik i nikt z tym nic nie robi. Przy fotografii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Info ze strony gminy:

wymiana pieców grzewczych

Szanowni mieszkańcy, przypominamy o konieczności wymiany kopciuchów uchwały antysmogowe dla województwa pomorskiego

terminy wynikające z uchwał:

Od 1 września 2024 r. zakaz eksploatacji kotłów na węgiel lub drewno niespełniających wymogów dla klasy 3 lub nieposiadających tabliczki znamionowej.

Od 1 września 2026 r. zakaz eksploatacji kotłów na węgiel lub drewno klasy 3 lub 4.

Od 1 lipca 2035 r. zakaz eksploatacji kotłów na węgiel i drewno klasy 5.

Do 31 sierpnia 2024 konieczność wymiany kominków i innych miejscowych ogrzewaczy pomieszczeń na takie, które spełniają wymogi ekoprojektu.

dowiedz się więcej: https://powietrze.pomorskie.eu/

plakat promocyjny

Referat Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska

źródło:

https://szemud.pl/ochrona-srodowiska.html
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie na ulicy chyba wszyscy maja gaz lub pompy ciepła tylko jeden dom czadzi codziennie srmodem, ma pół okolicy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zwracajcie uwagę na dzieci/dziewczynki wracające same ze szkoły podstawowej w Bojanie (4 odpowiedzi)

Cześć, Dotarło do mnie info, że dziewczynka w wieku 9 lat wracająca sama regularnie ze szkoły, w...

Nowe połączenie autobusowe Bojano - Gdynia (115 odpowiedzi)

Witam. Od pewnego czasu obserwuję jak się żyje mieszkańcom Bojana w zakresie większych bądź...

Wycięte drzewa na czarnej górze (18 odpowiedzi)

Czy wie ktoś z jakiego powodu w dniu wczorajszym na działce nr 8/50 wycięto wszystkie drzewa?...