Re: Kopmuter Odglosy
> Przy przeszukiwaniu kanałów dojrzałem zarysy jakiejś gry komputerowej. Ledwo można było poznać że to gra gdyż obraz był tak nie wyraźny. Zawołałem brata i stwierdziliśmy, że to musi być obraz z monitora u sąsiadów, zza ściany.
Wieki temu, kiedy zajmowałem się montażem anten satelitarnych, jeden z Klientów zgłosił reklamację, że kiedy snieg pada, to mu obraz prawie znika, ale przed zniknięciem jest tak słaby, że na ekranie TV widać nalepkę przyklejoną do czaszy anteny :D
To, co piszesz, jest oczywiście możliwe - ale wyłącznie jeżeli sąsiad ma grę z wyjściem na TV poprzez modulator. Coś tam się sieje na boki.
> najprostsze urządzenie typu radio można zrobić z kawałka drutu, kondensatora, głośniczka i źródła zasilania.
Najprostsze radio można zrobić z drutu w formie cewki, kondensatora, diody i słuchawek o wysokiej impedancji. To typowy odbiornik detektorowy. Ale już głosnika nie podłączysz.
Poza tym - odbiera to tylko silne stacje z modulacją amplitudową. Nie wiem, czy jeszcze takie są :)
> Nie wiecie pewno, że można kraść prąd bez wykorzystania kabli ! Trzeba wykorzystać w tym celu specjalnie przystosowany transformator, który będzie "kradł" pole elektro-magnetyczne jakiegoś dużego źródła prądu.
Jasne, że można. Tyle, że ilość prądu, jaką zdołasz ukraść urządzeniem o wielkości autobusu, zaparkowanym np. w pobliżu linii przesyłowej WN czy trafostacji, wystarczy moze do zasilenia zegarka :)
Wyguglaj sobie termin "natężenie pola elektromagnetycznego" :D
0
1