Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka

Opinie do artykułu: Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka.

Chrzest katolickiego dziecka to ważne wydarzenie w życiu rodziny. Bywa, że zupełnie niespodziewanie okazuje się przedsięwzięciem niełatwym ze względu na konieczność dopełnienia różnych formalności. Są też przypadki, gdy zaskakuje i cieszy liberalne podejście księży, którzy dotrzymują kroku zmieniającemu się światu. Także w Trójmieście są parafie, w których nie spotkają nas problemy.

Zdarza się, że rodzice dzieci ze związków nieformalnych, kilkulatków, a także maluchów, których ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hipokryzja do kwadratu w wykonaniu księży.

Nie chcą udzielać chrztu parom bez ślubu kościelnego,ale np. polskiej aktoreczce ABC i C.Farrelowi to sam biskup udzielił chrztu ich dziecku.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiara

Odróżnijmy wiarę od praktyk kościelnych. Wierzyć można poza budynkiem kościoła.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

po co Ci chrzest skoro jesteś niewierząca - życie bez ślubu własnie o tym świadczy. Jeśli jesteś wierząca to weźmiesz ślub bo będzie Ci na tym zależało tak samo jak na chrzcie dla dzieciatka.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 17

1000 lat

zauważcie że 1000 lat to jedynie 50 20-letnich pokoleń, a to jedynie 25 przekazów ustnych dziadków do wnucząt. A 25 przekazów swobodnie przekazuje idee, charakter narodu, kulturę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

No chwilę, skoro rodzice nie zyją zgodnie z naukami kościoła jakiegokolwiek, to po jaką cholerę chcą chrzcić dzieciaka?? Bo nie rozumiem tutaj czegoś, jesteś ateistą - no spoko masz do tego pełne prawa i ja również, ale nie uczestniczę wtakim wypadku w obrzędach, bo jestem ateistą, więc nie rozumiem brania ślubu kościelnego czy później chrzczenia dzieci rodziców niewierzących. Teoretycznie już pół narodu jest niewierząca - więc skąd te parcie na chrzciny i śluby???
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jestem wierzącym nie praktykujący wieżę w Boga a nie w kościół i księży którzy gonią za kasą
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 7

Smieszne

Tez mialam problem z ochrzeniem synka proboszcz powiedzial ze jak odejde od wtedy konkubenta (OJCA DZIECKA) To wtedy mi ochrzci dziecko . Jedyny sposob na zalatwienie wszystkiego bez nerwow to pojsc gdzie indziej i zaplacic . Tyle w temacie.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 12

kasa misu kasa

u mnie 200 zł załatwiło wszystko (standardowa "opłata" wynosiła 50 zł- - to było 10 lat temu), nagle nie było problemu,że dziecko jest z nieformalnego związki i nie ma kryształowych chrzestnych - mogłem przebierać w ofercie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 8

Czy możesz podać przykłady przystępnej literatury

z której można się czegoś dowiedzieć nt. "naszych bogów"?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

o to, to !

mam taki znaczek na samochodzie

sąsiad w niedziele wrócił chyba ze spaceru, nie interesuje mnie gdzie był godzinę i pytał co to za grzebienie na patykach

ja go nie pytam czy jest wedkarzem (ma rybę na zderzaku)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wódka , piwo kiszone ogórki czy bigos to nie są polskie tradycje. To narzucone tradycje

z Rusi i Germanii, miody to co innego ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

Warto przeczytać.

h ttps://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzimy_Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Polski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko po co?

Według doktryny KK można dziecko ochrzcić samemu polewając wodą i wypowiadając formułkę.
Ale KK chce mieć kartoteki pełne nazwisk.
Z drugiej strony KK to w myśl prawa związek wyznaniowy, który na mocy przepisów powinien mieć jasno określone formy wstąpienia jak i wystąpienia z niego.
KK zaniedbuje staranności w formalizmie wystąpienia z jego szeregu. Tzw apostazja jest nie wystąpieniem a raczej wyklęciem.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5

wystarczy pomyśleć

Po co chcesz ochrzcić swoje dziecko? Po co ślub kościelny? Według mnie najważniejsza jest intencja. Jeśli wierzysz, a nie tylko "robisz szopkę" to znajdziesz księdza i pararafię w której będzie to możliwe. Nikt z nas nie jest idealny z resztą nie to jest głównym założeniem wiary, natomiast coraz więcej wierzących księży jest wśród nas:)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kościoły z krzyżami kontra Święte Gaje Dębowe z Świętowitem.

Czy znasz postać: Zeusa, Afrodyty, Apolla, Posejdona?
Znasz. To bogowie greccy.
Co Ci mówi imię Perun, Weles, Swaróg, Łada, Mokosz?
Nic. Są to słowiańscy bogowie.

Czy Neptun/Posejdon z Długiego Targu w Gdańsku to przejaw kultu pogaństwa czy jest nim planowany pomnik Świętowita?

Jak to jest, że bliżej nam Polakom, Słowianom do historii starożytnej Grecji, do jej bogów, niż do wiedzy o przeszłości Słowian.
Dlaczego umyka to z naszej świadomości? Przecież to nasze korzenie, nasza tradycja.
I wcale nie chodzi tu o wiarę w te bóstwa!
Chodzi o pamięć historii i kultury, o nie oglądanie się na innych, a świadome szanowanie swojskości.
Tak ŚWIADOMIE, bo nieświadomie każdy z nas lubi pierogi, kiszone ogórki, bigos, marnowane grzybki i lubimy sobie polać piwa, miodu i wódki, kiedy kolędujemy przyjaciół. Tradycja ta nie powstała nad Morzem Śródziemnym i nie została tu zaimportowana. Ona tu była przed importem.
Kultura śródziemnomorska jest naszą kulturą mentalną, ale czy jest to nasza emocjonalna kultura?

Czym się różni Świętowit od Światowida?
Jak wielu z nas Polaków i tego nie rozróżnia. Świętowit to Święty Wit, Święty Pan. I tak nazywa się jeden z głównych bogów starożytnych Słowian lub kosmos, panteon bogów tych przedstawiający. Światowid to jedynie nazwa własna obelisku znalezionego w rzece Zbrucz. Nazwy błędnie przypisanej przez Joachima Lelewela i rozpowszechnionej.

Bądźmy jak Skandynawowie, którzy są dumni z Gotów i Wikingów,
bądźmy jak mieszkańcy Brytanii wspominający Celtów.
Pielęgnujmy pamięć historii dawnej Słowiańszczyzny, tak jak Starożytną Grecję i Rzym pielęgnują Włosi i Grecy.

Czy Skandynawowie, Brytyjczycy, Włosi i Grecy wyznają tamte religie?
Nie! Ale pamiętają, są z tego dumni, kręcą o tym filmy, piszą książki.
popieram tę opinię 73 nie zgadzam się z tą opinią 17

pośrednik

Jedynym pośrednikiem pomiędzy Bogiem a Człowiekiem jest JezusChrystus,
a ksiądz jest przedstawicielem instytucji zwanej kościołem powołanej do obskubania naiwnych ludzi z kasy,a Bóg jest dla nich jest tylko przykrywką do swoich celów,handlują sakramentami i nie tylko,a Jezus jak jest napisane w Piśmie batem pogonił handlarzy ze Świątyni,przydała by się taka akcja teraz szczególnie na wypasione tyłki biskupów,ale i proboszczom by nie zaszkodziło,
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 10

Na to jeszcze blok reklam na hemoroidy i suchość w ...
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0