Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka

Opinie do artykułu: Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka.

Chrzest katolickiego dziecka to ważne wydarzenie w życiu rodziny. Bywa, że zupełnie niespodziewanie okazuje się przedsięwzięciem niełatwym ze względu na konieczność dopełnienia różnych formalności. Są też przypadki, gdy zaskakuje i cieszy liberalne podejście księży, którzy dotrzymują kroku zmieniającemu się światu. Także w Trójmieście są parafie, w których nie spotkają nas problemy.

Zdarza się, że rodzice dzieci ze związków nieformalnych, kilkulatków, a także maluchów, których ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takich slow, rozmow potrzebuje:)

Ugolnienia doprowadzaja do zlych wnioskow

A mozesz doprecyzowac, ktory to ksiadz odmawia udzielenia sakramentow niepelnosprwnym intelektualnie dzieciom.Bo nie dotyczy to archidiecezji gdanskiej Mam dziecko intelektualnie niepelnosprawne, Nie mialam zadnych problemow z jego chrztem, komunia, ani z bierzmowaniem ze strony Kosciola katolickiego
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Najlepsze jest ....

Co łaska cennik na drzwiach ceny od 200zł.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak jest

Mamy wyprane mozgi.

Dziekuje. Bardzo mi te slowa pomogly.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się z tobą

ale to nie znaczy że dziecko nie może być ochrzczone bo zawinił rodzic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ten artykuł pokazuje jak zróżnicowany jest kościół.

W Polsce mamy trzy rodzaje kapłanów:
Nowoczesnych idących z duchem czasu, którzy rozumieją, że w obecnym świecie kościół musi się zmienić by być atrakcyjnym i konkurencyjnym wobec innych religii oraz by wierni przy nim zostawali. Dla nich ważniejsza jest wiara niż często skostniałe przepisy kanoniczne, które czasem naginają i brawa dla nich, byle tylko nie byli hipokrytami, tak jak mówi Ojciec Deczewski. Często tacy kapłani starają się mówić do wiernych na nowe sposoby. Do tej kategorii zaliczyłbym np. śp. Ks. Jana Kaczkowskiego

Konserwatywnych kierujących się literą prawa kanonicznego, co jestem w stanie zrozumieć, ale z drugiej strony taki obraz odrzuca wiele osób wierzących, którym nie podobają się niektóre zasady i nie zgadzają się z np. podejściem do aborcji. Tu można zaliczyć niemal wszystkich hierarchów w Polsce

Trzecią kategorią są ludzie, którzy nigdy nie powinni być kapłanami, gdyż kierują się jakąś swoją spaczoną wizją wiary/kościoła/obyczajów katolickich, ewentualnie w ogóle zatracili powołanie lub nigdy go nie mieli i dla nich najważniejsze są pieniądze i wszelakie dobra. Najbardziej znany przedstawiciel to oczywiście Tadeusz Rydzyk.

Podobnie jest jednak w strukturach watykańskich, co się zauważa. Np. relacjach z Synodu poświęconego rodzinie w zeszłym roku pojawiał się podział na kardynałów konserwatywnych, którzy chcą utrzymania obecnego stanu w kościele i nie są zbytnimi zwolennikami reform i liberalnych, którzy zdają sobie sprawę, że kościół musi iść za ludźmi i się zreformować. Liberałem jest zresztą papież Franciszek.

Nasz kościół jest bardzo konserwatywny w porównaniu z liberalnym kościołem w krajach zachodniej Europy, gdzie poprzez postępującą laicyzację odchodzą tradycyjnych form.

To takie moje prywatne przemyślenia na ten temat.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

klimat nie ten.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nic dziwnego, coraz mniej ludzi chodzi do kosciola, a kazdy chrzest to dla nich jakis zarobek.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja jestem zwykłym ateistycznym durniem

piszę Biblia, jak piszę o chrześcijanach
a jak wy tam między sobą się różnicie, to mi koło tyłka lata

Biblia = Chrześcijanie = Watykan

Jezusa pomijam, bo Watykan też go pomija, czasem zasłania się nim jak tarczą

ale my wiemy, że pomidory, paprykę i

ziemniaki przywleki za Bony z hameryki płd.

pitny miód i z każdym się dogadamy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

hmm

czegoś szukasz, ale pogubiłeś się bardzo.
Protestanci, milicjanci
" nie jestem w KOR-ze, nie jestem w zetemesie, jestem k....a nikim"
Walek Dzedzej Pank Bend 76-78

Protestanci trochę jak raperzy, próbują naśladować czarnoskórych :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

na podstawie czego?

poziomu chloru w basenie? ;D
Ale masz jakiś miernik? Hehe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bierzmowanie to sakrament dojrzałości chrześcijańskiej, nie ma się co dziwić...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Odróżniam protestantów od jehowych ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ej

słodziaku. Nie jestem "jehowy". Niewyobrażalne dla Ciebie. Wato cukrowa.

Biblia

to nie jest zastrzeżone słowo dla świadków. Katolik zna dźwięk słowa "Pismo".
A ewangelik Biblia.
Ktoś kto reaguje na słowo Biblia, jakimiś wypocinami, jest albo katolikiem ( bo nie czyta) albo zwykłym durniem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja znam kilka przypadków odmowy

Rodzice dzieci niepełnosprawnych intelektualnie niestety często spotykają sie z postawą delikatnie rzecz ujmując "niechętną" ze strony przedstawicieli kościoła jeśli chodzi o sakramenty, choć częściej jeśli chodzi o komunię i bierzmowanie niż chrzest.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie dowcip, tak to się odbywa, a przynajmniej odbywało pod koniec lat 90ych. :) Przykro mi, jeżeli zniszczyłem Ci cukierkowy obrazek Twojego Kościoła :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1