Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka

Opinie do artykułu: Kościół nie odmówi ochrzczenia dziecka.

Chrzest katolickiego dziecka to ważne wydarzenie w życiu rodziny. Bywa, że zupełnie niespodziewanie okazuje się przedsięwzięciem niełatwym ze względu na konieczność dopełnienia różnych formalności. Są też przypadki, gdy zaskakuje i cieszy liberalne podejście księży, którzy dotrzymują kroku zmieniającemu się światu. Także w Trójmieście są parafie, w których nie spotkają nas problemy.

Zdarza się, że rodzice dzieci ze związków nieformalnych, kilkulatków, a także maluchów, których ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zwyczajnie. Wierzy, ale świadomie postępuje wbrew nakazom wiary, godząc się na potepienie. Ale chce miec dziecko ochrzczone by mogło dostapic zbawienia. Pomagać mają w tym chrzestni, którzy postępują godnie. Co w tym złego?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Za snickersa

....
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

a nie mówiłem :)

też mam :)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Procedura apostazji jest już uproszczona

Nie trzeba np. 2 świadków. Opis procedury na stronie episkopat pl -> dokumenty -> "Dekret Ogólny Konferencji Episkopatu Polski w sprawie wystąpień z Kościoła oraz powrotu do wspólnoty Kościoła" (nie wklejam linka, bo chyba są automatycznie usuwane w komentarzach).
Choć doktryna "raz katolik - zawsze katolik" nadal obowiązuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie chrzić dzieci

każdy powinien decydować sam o tym czy chce być czegoś częścią. Kościół to organizacja do której wstępu nie powinno się nikogo nie świadomego o tym zmuszać.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

dobry wpis....

tak to właśnie wygląda. Z mojej imprezy komunijnej pamiętam nowy, super rower bmx i biały gajerek. Ahha i jeszcze byłem w prawdziwym szoku, jak w białym tygodniu, zapomniałem się i wszedłem z gumą do żucia do kościoła i siostra mnie z niego wyrzuciła za to.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, bo wolimy zasłonić się np bogiem albo prezesem

To nie ja !!

On mi kazał !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

1050 lat okupacji watykańskiej !!!

Ocknijcie się wreszcie !
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

My pamiętamy o I powstaniu przeciw watykanowi - 1037r

Słowianie nie musieli nikomu płacić za swoje wierzenia a Watykanowi i owszem.

Zawsze szło o kasę
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

masz minusa, bo prawda w oczy kole
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Po co ludzie, którzy są niewierzący chrzczą dziecko? Skoro mają problem z zaświadczeniami to oznacza, że nie wierzą, skoro tak to po co przysięgać, ze będą wychowywać dziecko w wierze katolickiej?

To obłuda po prostu.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 4

taką sztukę ja uprawiam, jako niewierzący od pokoleń

pracuję w Gdyni (teraz :) )
ale mieszkam na wsi kawał od 3miasta
i chyba byłem katalizatorem zdrowego rozsądku
bo coraz więcej "wsiowych" omija kościół

a może to episkopat i rząd się przyczynili
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie chrześcijan tylko katolików.

Popełniacie wszyscy ten sam błąd. Nawet biskupi nie rozróżniają tych 2 pojęć.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dobrze ze ministranci nie moga zajsc w ciaze

Bo wiekszosc z nich byla by juz co najmniej po jednej skrobance.....

No ofence
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

kiepska sprawa

Ja jak chciałem ochrzcić dziecko, to jak Pani w kancelarii usłyszała, że nie mamy ślubu kościelnego tylko cywilny aż musiała proboszcza wezwać, który kazał mi pisać oświadczenie, że wezmę ślub koscielny w 2016 roku. Wyśmiałem podpisałem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

NIC na siłę

Jeśli nie chcą niech nie chrzczą. Im mniej komunii, ślubów i wiernych tym mniej kasy na tace wpadnie, a podatku i tak nie płacą.
Proste.
I niech mi się tu Bogiem nikt nie zasłania bo wiara to moja prywatna sprawa a klecha ma .... do tego.
Co innego marginalizacje społeczne dzieci z rodzin ateistycznych, sami wiecie w jakim kraju żyjecie.
OPODATKOWAĆ PRAWNIKÓW, LEKARZY, I KOŚCIÓŁ i po problemie z dziurą w budżecie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chrzest

Proszę nie mylić Wiary z pochodzeniem i kultem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy potrzebny

Co daje chrzest dziecka ?? Ktoś się nad tym zastanowił? Bo Pismo Święte nic na ten temat nie mówi . Ale mówi o chrzcie dorosłych . Poza tym chrzest ( baptizmo) oznacza zanurzenie a nie pokropienie. No i nie zbawia od piekła.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3