Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie

Opinie do artykułu: Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie.

Jak to możliwe, że mimo krótkiej zeszłorocznej zimy, małego metrażu mieszkania i rozsądnego gospodarowania ciepłem, młode małżeństwo musi dopłacić do ogrzewania prawie 5 tys. zł, choć dotąd co roku miało nadpłaty? Mieszkańcy twierdzą, że horrendalne rachunki zaczęły przychodzić po zmianie podzielników i firmy rozliczającej ich zużycie. Problemu ze wzrostem opłat nie widzi prezes spółdzielni, my o opinię poprosiliśmy eksperta.Blisko rok temu Spółdzielnia Mieszkaniowa Młyniec zmieniła (w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zaspa Młyniec

Man ten sam problem duże zużycie, podzielnik wskazuje duże zużycie ponad 1200 jed. na 1 kaloriferze
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

do opinii2014-12-14 godz.22.32

Proszę zobaczyć, że w regulaminie rozliczenia ciepła na Morenie ma Pan
wgląd do "papierów" zużycia ciepła przez lokatorów w swoim budynku.
Czy tak jest w regulaminie rozliczenia ciepła w Spółdzielni na MŁYŃCU ?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tuż obok.....{ do wpisu poprzedniego }

Tuż obok na bajana 7 ma pani jeszcze bardziej kosmiczną opłatę za jednostkę
- 8,64 zł/jedn. Tak !!! Osiem, sześćdziesiąt cztery zł/jedn. !!! !!! !!!

nie rozumiem, że godzimy sie na ten absurd

Witam,

wprawdzie kwestia kolosalnej dopłaty mnie nie dotyczy (u mnie wynosiła ona niecałe 400 zł), ale jestem za natychmiastową zmianą sposobu rozliczenia. Chcę żyć w normalnych warunkach, płacąc sprawiedliwie. To, że udało mi się uniknąć ogromnej dopłaty (choć szczerze mówiąc spodziewałam się nadpłaty i zwrotu części kosztów) wynika tylko z tego powodu, ze po zakupie mieszkania, ktoś ostrzegł mnie przed absurdalnymi stawkami za ogrzewanie w Młyńcu. Szkoda, ze po zakupie... W kazdym razie, przy skrajnie oszczędnym korzystaniu z grzejnikow, okazalo sie, mimo lagodnej zimy, ze pobrane zaliczki nie pokryly wyliczonych oplat. Dlaczego? Dlatego, ze cena za jednostke przy ul. skarzynskiego (nikt z naszego bloku chyba nie pochwalil sie tym w komentarzach) wyniosla 5,35 zł!!! To niedopuszczalne. A o czym to swiadczy? O tym, ze grzejniki w bloku odkrecilo tylko kilka rodzin i tym samym miedzy nie podzielono koszt ogrzania calego budynku. Jestem zalamana podejsciem mieszkancow i oburzona tekstami w stylu, ze ktos nie zamierza placic od m2, bo on 'zyje oszczednie' i nie musi grzac... osoba taka mowi tak tylko dlatego, ze albo ma dostatecznie cieplo dzieki rurom, klatkom i sasiadom albo wyziebia blok i naraza na straty pozostalych mieszkancow. Jestem za jak najszybsza zmiana systemu- albo odwroceniem stosunku kosztow stalych do zmiennych albo za naliczaniem oplat stosownie do powierzchni mieszkan. Tylko w ten sposob zakonczymy te paronoje i wszyscy zamiast grzyba, bedziemy mieli cieplo.

Chetnie przylacze sie do wszelkich rozsadnych inicjatyw.

P.S. nie mam porownania, ale zgodze sie, ze tempo nabijania jednostek, przy zamknietym oknie i ustawieniu powiedzmy na 2,5 jest zbyt duze... no ale zabija glownie cena jednostki...5,35zł (!) niewiarygodne :((
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

park w Mlyńcu?

A gdzie jest / był park w Młyńcu?

precz podzielnikom

sopot te same problemy podzielniki to nie mierniki budynbki stare i w dodatku zagrzybione bo nie grzeja lokatorzy co z tego , ze jest nasze zwyciestwo nikt nie reaguje

sopot dolny

W sopocie dolnym to samo ,mamy wygrana sprawę a jednak to nic nie dajhe nie wykonują wyroku

100?

Pięć lat temu kamienica w Oliwie to było 7 dyszek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Głupiutka suczko !! Nie którzy poprostu żyją zdrowiej przy nizszej temperaturze

nie każdy idiota musi robić z chaty zatęchłą norę w której się musi gotować. jak ci zimno to idź pobiegaj zamiast pocić opasłe ci..sko na kanapie i przeżerać pieniądze męża. Poz tym żyj sobie w tym swoim bloczku i zamilcz niepytana jak twoi Panowie wymieniają się opiniami niewolnico....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

i co to za życie idioto?? 17C to psiarnia.

Ja mam max 17 C i zimą wychodzi niecale 200 zł miesiecznie + dogrzewanie kominkiem

latem wychodzą grosze. Nie muszę płacić debilnego czynszu 500 zł miesięcznie i mieszkać w klatce na myszy. Dom 170 m3 jak by co. Tanio spokojnie duży ogród, raz na 5 lat jakaś drobna naprawa około 1000 zł i co jest tańsze???? Rozliczenia rzeczywiste a nie jakieś wzięte z kapelusza teoretyczne sumy jako haracze i WOLNOŚĆ. Moja siostra kupiła sobie "japartement" ogrodzony jak w ZOO, i użera się z debilami ze wspólnoty i buli 3 razy tyle co ja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko dom . Utrzymanie mieszkania jest kosmicznie drogie!!!!

czynsze i inne g..na ..

PSM PRZYMORZE - bezpodzielnikowy system rozliczeń

Dane z 7.X.2014 - ciepło płatne od m2 pow. mieszkalnej (Falowiec)
1)
Zależne od PSM:
opłata zmienna za c.o. -------- 2,90 zł/m2
2)
Niezależne od Spółdzielni ("narzucone z góry")
opłata stała za c.o. ------------- 0,85 zł/m2
RAZEM: ----------------------------3,75 zł/m2
Stąd np. miesięczna opłata za ciepło - mieszkanie 50m2:
50m2 x 3.75zł/m2 = 187,50 zł
Opłata roczna : 12 m-cy x 187,50 zł = 2250 zł./rok

POZEW ???

Pan mecenas (2)
złożymy wspólny pozew do sądu i całą sprawę rozstrzygniemy w sposób właściwy, będą potrzebne rachunki z poprzednich lat z firmy metron.czas zrobić porządek z młyńcem.
prawoOdpowiedz 0 / 0

2014-12-12 23:22POZEW.... (1)
UWAŻAM, ze w pierwszej kolejności - przed pozwem - należy domagać się Nadzwyczajnego Zebrania Członków Spółdzielni (lub zebrań grupowych).
z udziałem Zarządu i Rady Nadzorczej.
O ile na tym zebraniu sprawy nie zostaną wyjaśnione (władze Spółdzielni nie przedstawią planu wyjścia z sytuacji) - dopiero wówczas należy wystąpić
z pozwem do sądu.
Trzeba Władzom Spółdzielni dać szansę rozwiązania bulwersującego problemu.
WIT-EKOdpowiedz 0 / 0

2014-12-12 23:28POZEW....
DOPISEK:
--------------
Wspomniane nadzwyczajne zebranie (zebrania) winno odbyć się
w trybie pilnym (bez zwłoki).
ORGANIZATOR: Zarząd Spółdzielni wraz z Radą Nadzorczą S.M. MŁYNIEC.
WIT-EK

POZEW....

DOPISEK:
--------------
Wspomniane nadzwyczajne zebranie (zebrania) winno odbyć się
w trybie pilnym (bez zwłoki).
ORGANIZATOR: Zarząd Spółdzielni wraz z Radą Nadzorczą S.M. MŁYNIEC.

POZEW....

UWAŻAM, ze w pierwszej kolejności - przed pozwem - należy domagać się Nadzwyczajnego Zebrania Członków Spółdzielni (lub zebrań grupowych).
z udziałem Zarządu i Rady Nadzorczej.
O ile na tym zebraniu sprawy nie zostaną wyjaśnione (władze Spółdzielni nie przedstawią planu wyjścia z sytuacji) - dopiero wówczas należy wystąpić
z pozwem do sądu.
Trzeba Władzom Spółdzielni dać szansę rozwiązania bulwersującego problemu.

Pan mecenas

złożymy wspólny pozew do sądu i całą sprawę rozstrzygniemy w sposób właściwy, będą potrzebne rachunki z poprzednich lat z firmy metron.czas zrobić porządek z młyńcem.

USZKODZONE PODZIELNIKI ISTA

WITAM , PODZIELNIKI FIRMY ISTA SĄ PO PROSTU USZKODZONE TAK JAK GŁOWY PREZESÓW SM MŁYNIEC - ZŁOŻYŁEM REKLAMACJĘ, PRZEZ OSTATNIE DWA MIESIĄCE OKRESU GRZEWCZEGO PODZIELNIK WSKAZAŁ ZUŻYCIE ZA PONAD 4000 ZŁ :) , DODATKOWO PODZIELNIK NIE JEST MIERNIKIEM WIEC SAM W SOBIE JEST URZĄDZENIEM NIEODPOWIEDNIM

ogrzanie domu to 2100zł

cały sezon 120 m2 temp 21/ 22 stopnie

a ty kup polar

i rób jak sąsiedzi, wszyscy mają ciepłe mieszkania gdy sąsiad grzej jak przestaje robią się zimne.