Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie

Opinie do artykułu: Kosmiczne rachunki za ogrzewanie na Zaspie.

Jak to możliwe, że mimo krótkiej zeszłorocznej zimy, małego metrażu mieszkania i rozsądnego gospodarowania ciepłem, młode małżeństwo musi dopłacić do ogrzewania prawie 5 tys. zł, choć dotąd co roku miało nadpłaty? Mieszkańcy twierdzą, że horrendalne rachunki zaczęły przychodzić po zmianie podzielników i firmy rozliczającej ich zużycie. Problemu ze wzrostem opłat nie widzi prezes spółdzielni, my o opinię poprosiliśmy eksperta.Blisko rok temu Spółdzielnia Mieszkaniowa Młyniec zmieniła (w ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To jest normalne dymanie ludzi ale prezesik tylko się śmieje bo polacy jak są dymani to nic nie robią tylko wchodzą na internet i tam na niego bluzgają. Myslę ze m.in. przez to mamy w kraju taką samowolkę
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 3

a czy ktoś wie jak liczone są straty cieplne? Wiadomo że ilość wysyłanego z elektro ciepłowni po drodze do naszych mieszkań ulega zmniejszeniu. Widać to jak śnieg spadnie to możemy prześledzić przebieg rur ciepłowniczych bo śnieg znika. Widzimy też czasem pęknięte rury z których wylewa się gorąca woda .Przecież za te straty to płacimy my bo elektrociepłownia nie jest instytucją charytatywną
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

a to ciekawe bo ja miałem nadpłatę
ale u nas nie ma podzielników ciepła, mamy liczniki pzepływowe
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też

Cztery studentki, które w zeszłym roku marzły, bo skręcały grzejniki po nieprzyjemnych doświadczeniach z rachunkiem z pierwszego roku studiów, teraz mamy do dopłaty 3469zł, To jest NIEMOŻLIWE. Właściciel składa reklamację, ale go przetrzymują do momentu, jak się zaczną naliczać odsetki 12% (!) czyli do 15.12. Jeśli ktoś ma rady, pomysły, jest w tej samej sytuacji, można się kontaktować na maila :)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 0

mieszkanie

A o co chodzi z bonifikata 48% za mieszkanie narozne. Tez mam mieszkanie narozne ale nie mam bofikaty gdzie mozna taka zalatwic
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

na pewnie

zwłaszcza za ogrzewanie ???

" na klatce nie ma ogrzewania i jakoś i tak jest ciepło"

Może doszukaj się skąd się to ciepło na klatce bierze i zgłoś się po nagrodę Nobla.Perpetum - mobile czy co ?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

2600 i 12ms za tak male mieszkanie to jakis przekret roku! w lecie tez grzejecie?

tez mieszkam w sopocie, mieszkanie w bloku 50m, zaliczki przez 8ms po prawie 180zl co daje ok 1400zł, co roku mam jakies 400zl zwrotu. A u was ile tego zwrotu?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

jest drogo

My za 3 pokoje 700zł 3 osoby zameldowane
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

778 zł za 3 pokoje 62m

Wprawdzie ze ogrzewanie mam zwrot jakieś 700 zł co roku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

a jak kota brak? to wogole szkoda gadać
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

bo to jest gnojenie ludzi

Grzeją coraz mniej, żeby oszczędzić. Wtedy wychodzi mniej jednostek zużytych niż zamówionych i się podnosi cenę jednostki. Na jedno wychodzi, tylko ludzie siedzą w zimnie.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy wspólnota czy spółdzielnia - różnica jest tylko z nazwy. Istotne jest czy jest zarządzana demokratycznie, czy wykształciła już swoją oligarchię. Ponieważ jednak zdecydowana większość wspólnot bierze prywatne firmy do administrowania (zamiast robić to samemu), to wychodzi dokładnie na to samo: zamiast olicharchii administracji spółdzielczej jest oligarchia administracji prywatnej. I jedną i drugą trzeba utrzymać. Jedyna rada, to małe wspólnoty, gdzie raczej nikt przytomny nie będzie brał administratora, tylko po sąsiedzku wszystko zrobi się samemu (społecznie, bo to własne). Ale - powtarzam - w dużych wspólnotach, choć teoretycznie powinno to przyjść łatwiej (więcej osób do roboty i większa szansa że znajdą się osoby kwalifikowane do np. księgowości), jest znacznie trudniej, bo lud u nas ciemny jak tabaka w rogu i ledwo pisać i czytać umie.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 5

zazdrość??

Operator podzielników

Na osiedlu Południe Orunia Górna sytuacja jest podobna, zawsze były zwroty z ogrzewania, a teraz jest nowy operator i okazuje się, że już nie zaoszczędzisz tylko dopłacasz.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

a ja grzeje cały czas,na okrągło i nie wychodzi mnię to drogo

trzeba wiedzieć gdzie kupować smaczny i niedrogi alkohol
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Stogi

Tak się wszyscy śmieją ze Stogów a Ja płacę 110 pln x 12 m-cy przez cały rok za ogrzewanie, kaloryfery grzeją jak Ja chcę, zawsze mam nadpłatę i całe szczęście brak jakichkolwiek podzielników i oby tak zostało
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety w blokowiskach takich jak Zaspa gdzie mieszkaja moi rodzice chyba nie da rady nic zmienić, po pierwsze prezes SM i jego świta twardogłowców, po drugie nie wiem czy są możliwości techniczne aby każdy miał własnyc licznik GJ chyba że przy każdym kaloryferze bo pionów jest kilka. Ciepło bucha na klatce schodowej aż miło, niedoizolowane rury przesyłowe ciepło itp. W nowym bloku mam licznik ciepła z zaworem w szachtach na klatce moge sobie wyłaczć calkowicie ogrzewanie i nic nie zaplace, nie ma cześci wspólnej bo na klatce nie ma ogrzewania i jakoś i tak jest ciepło.
popieram tę opinię 51 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pracowniku, czy też sympatyku Spółdzielni... Podzielniki ciepła, to pic na wodę i maszynka do "wynajdowania jeleni". Ja rozumiem, że można dopłacić "za komfort" 2-3 stówki, ale nie 5 tysięcy. 113 osób, to tylko??? To świadczy, że trzeba to wyjaśnić rzetelnie, bez zbędnej zwłoki i olewania przez "opasłych-zasiedziałych" ze Spółdzielni. Już za samo stwierdzenie, że "w nagłym wzroście cen nie widzą problemu", należałoby ich wychłostać!!! Dlatego ludzie będą olewani tak długo, jak jeszcze długo sobie na to pozwolą. I dotyczy to każdej sfery w tym "niby kraju"
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 4